Κυριάκος και Τσίπρας και η ψήφος των ομογενών

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.

«Πολλές, κρίσιμες, μα κυρίως γόνιμες και εποικοδομητικές οι επαφές μας σε Σικάγο και Ουάσιγκτον, αυτές τις μέρες που η ελληνική αντιπροσωπεία βρέθηκε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής μας.

»Δεν θα μπορούσα όμως να μην ξεχωρίσω, αυτές με τους Ελληνες ομογενείς μας που διαμένουν στις ΗΠΑ, διατηρώντας, εδώ και χρόνια και με κάθε τρόπο, τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις, την ιστορία του τόπου μας. Εγώ προσωπικά και η ελληνική αντιπροσωπεία, σας ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή, μα κυρίως για την προσφορά σας στην πατρίδα μας».

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αμερική.

Και πριν καν στεγνώσει το μελάνι πάνω στο χαρτί ο Τσίπρας φαίνεται να τις ξέχασε.

Σε σχόλιό μου πρόσφατα εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους η υποδοχή της Ομογένειας δεν ήταν θερμή – σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε πιο πάνω και μοιάζουν σαν απάντηση στο σχόλιο εκείνο.

Το απέδιδα, μεταξύ των άλλων, στη μεγάλη απογοήτευση των ομογενών από την ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών εδώ και δεκαετίες.

Ο κύριος Τσίπρας επιβεβαιώνει δυστυχώς για μια ακόμα φορά αυτή την αλήθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέβαλε πριν 18 μήνες πρόταση να συζητηθεί στη Βουλή το δικαίωμα ψήφου των απόδημων Ελλήνων.

Κι όμως ακόμα τίποτα. Τη Δευτέρα λοιπόν την επανέφερε. Κι όμως, αν και πέρασαν ώρες από τότε, η κυβέρνηση ούτε καν σχολίασε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό, όταν σχολιάζουν σχεδόν τα πάντα.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης δεν στρέφεται κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στρέφεται εναντίον των αποδήμων. Πρόκειται για μια θλιβερή και περιφρονητική αντιμετώπιση του απόδημου Ελληνισμού από την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα.

Για αυτό και προτείνω σε ένδειξη διαμαρτυρίας την άρνηση συνάντησης μεμονωμένων ομογενών, οργανώσεων και άλλων με τον υφυπουργό αποδήμου Ελληνισμού -κατ’ αρχήν- μέχρι να αλλάξει θέση η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την παροχή ψήφου σ’ εμάς. Και το κάνει αυτό γιατί το βλέπει υπό το πρίσμα στενών κομματικών συμφερόντων, ενώ οφείλει να το δει από εθνική σκοπιά.

Είναι ακριβώς αυτή η παλαιοκομματική νοοτροπία της εξυπηρέτησης του στενού πολιτικού συμφέροντος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή καταστροφική κατάσταση.

Και ενώ έχει κάνει τις στροφές του αιώνα στα πιο σημαντικά θέματα, από την Ευρωζώνη έως και τη θέση του όσον αφορά την Αμερική, αρνείται πεισματικά να κάνει το αυτονόητο, να μας δώσει το δικαίωμα της ψήφου από τις χώρες στις οποίες ζούμε.

Μάταια όμως αρνείται. Είναι καιρός να κατανοήσει ότι δεν του ζητούμε κάποια χάρη, κάποιο ρουσφέτι.

Το δικαίωμα ψήφου στον απόδημο Ελληνα είναι μία Εθνική επιτακτική ανάγκη.

Εάν είχε καταλάβει κάτι από τις επαφές του στην Ομογένεια θα έπρεπε να είναι η ανάγκη για περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ομογένειας, η ανάγκη για το ελληνικό κράτος να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αγκαλιάσει τα απόδημα παιδιά της.

Αυτή την ανάγκη την κατανόησαν όλες οι χώρες της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής.

Την έχει κατανοήσει καλά και η Τουρκία με αποτέλεσμα να στήνει κάλπες στις διπλωματικές υπηρεσίες της στη Νέα Υόρκη και αλλού και σε άλλους χώρους, όπως δημόσια σχολεία, σε περιοχές που ζουν οι Τουρκο – Αμερικανοί.

Κι όμως, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει το ρολόι πίσω, ότι μπορεί να συνεχίσει να μας αγνοεί με το αζημίωτο προφανώς, γιατί εξυπηρετείται από μία μικρή ομάδα επιχειρηματιών που ποσώς τους ενδιαφέρει η Ομογένεια και η Ελλάδα πέρα από τα δικά τους στενά επιχειρηματικά συμφέροντα. Κι ας λέγεται -ακόμα; – αριστερή κυβέρνηση.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη συνέπεια και την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκσυγχρονίσει και αυτό το κατάλοιπο του παλαιοκομματισμού, να ενώσει επιτέλους περισσότερο τους Ελληνες ανά τον Κόσμο με τους Ελληνες της Ελλάδας.

Αποτελεί κι αυτό ένα δείγμα της προσπάθειας που καταβάλλει για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την προσπάθεια συστράτευσης όλων των δυνάμεων του Εθνους όχι μόνο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση αλλά και για να σταθεί αντάξια της Ιστορίας της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available