Κυριακή Μαστορίδη: «Αέναη η προσφορά των Ποντίων γυναικών»

Κυριακή Μαστορίδη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ.

Του Δημήτρη Τσάκα.

Οι εκδηλώσεις μνήμης της Ομογένειας για την 98η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, άρχισαν την Κυριακή 7 Μαϊου με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας, τον Εσπερινό και την επιμνημόσυνη δέηση, που τέλεσε ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος στο Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Η πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος, Κυριακή (Κούλα) Μαστορίδη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» επεσήμανε ότι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν από την Παναγία Σουμελά στο Νέο Κόσμο.

Προστάτιδα όλων

«Είναι η προστάτιδά μας. Είναι η προστάτιδα και οδηγήτρια όλων των Ποντίων της Αμερικής και όλου του κόσμου. Σ’ αυτήν προσφεύγουμε κάθε φορά που θέλουμε να αντλήσουμε δυνάμεις να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση και αφοσίωση τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είμαστε ταγμένοι σε αυτόν τον αγώνα όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια μας», υπογράμμισε η κ. Μαστορίδη.

«Η προσφορά της Πόντιας μάνας και γιαγιάς είναι πολυδιάστατη. Δεν περιορίζεται μόνο στον αγώνα για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ και την διεθνή κοινότητα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς με πρωτεύοντα τη διατήρηση της μνήμης ζωντανής, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του Πόντου. Η Πόντια μάνα και γιαγιά έχει ιερό χρέος να γαλουχήσει τα παιδιά και τα εγγόνια με την αγάπη για τον Πόντο, την Ελλάδα και τον ελληνισμό, με την υπερηφάνεια για την Ομογένεια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για την προσφορά των Γυναικών στο Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» επεσήμανε ότι είναι σημαντική και ουσιαστική.

Σκληρά και αθόρυβα

«Τα μέλη του Τμήματός μας εργάζονται σκληρά και αθόρυβα. Σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Ιερό Ιδρυμα οι γυναίκες αναλαμβάνουν τη φιλοξενία. Μαγειρεύουν τις πεντανόστιμες πίτες και τα άλλα ποντιακά εδέσματα και τα προσφέρουν για το φεστιβάλ και τις άλλες εκδηλώσεις και διδάσκουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Παράλληλα, παρέχουν την δυνατότητα στο Ιερό Ιδρυμα να μειώσει το κόστος των εκδηλώσεων που διοργανώνει και να αυξήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου», τόνισε η κ. Μαστορίδη, υπενθυμίζοντας ότι το Γυναικείο Τμήμα προσπαθεί να συγκεντρώσει και να προσφέρει στο Ιδρυμα τουλάχιστον 5.000 δολάρια τον χρόνο.

«Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι χωρίς την υποστήριξη των γυναικών θα ήταν αδύνατο να αναγεννηθεί από τις στάχτες το Ιερό Ιδρυμα ‘Παναγία Σουμελά’. Περιττό να σας πω ότι στον κατάλογο των δωρητών υπάρχουν και ονόματα γυναικών που προσέφεραν χρήματα και διαιώνισαν την μνήμη των προσφιλών τους προσώπων» συμπλήρωσε η κ. Μαστορίδη, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Στο φεστιβάλ του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή, συμβάλει και η κ. Μαστορίδη, η οποία όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα προετοιμάσει ποντιακές γεύσεις.

«Εμείς είμαστε ευτυχισμένες που καταφέραμε να έχουμε αυτό το τόσο σπουδαίο τμήμα και να ευεργετούμε το Ιερό Ιδρυμα ‘Παναγία Σουμελά’ και τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες στις οποίες ανήκουμε» τόνισε.

Ρίζες από το Ορντού

Η Κυριακή Μαστορίδη γεννήθηκε στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης, ενώ οι γονείς της, Ιερόθεος και Σοφία Μαρμαρίδη, ήταν πρόσφυγες από το Ορντού. Το ζεύγος Ιερόθεου και Σοφίας Μαρμαρίδη έφερε στον κόσμο οκτώ παιδιά και συγκεκριμένα τον Γιώργο, τον Παύλο, τον Λάζαρο, τον Κωνσταντίνο, την Ουρανία, την Τασούλα, την Κυριακή και την Μαρία.

«Την εποχή εκείνη οι Πόντιες μανάδες γεννούσαν πολλά παιδιά γιατί μόνον έτσι μπορούσε να διατηρηθεί η φυλή μας. Τα πέντε μεγαλύτερα αδέλφια μου έχουν ήδη πεθάνει και εν ζωή είμαστε μόνο εγώ, η Τασούλα, και η Μαρία», πρόσθεσε.

Η Κυριακή είναι η μόνη από τα παιδιά του Ιερόθεου και της Σοφίας Μαρμαρίδη που έζησε και συνεχίζει να ζει μόνιμα στην Αστόρια.

Η Κυριακή είναι παντρεμένη με τον Φώτη Μαστορίδη. Η γνωριμία, όπως είπε, έγινε στο χωριό τους και όταν ήρθαν στην Αμερική ήταν παντρεμένοι και μάλιστα είχαν ήδη αποκτήσει τα δύο πρώτα τους παιδιά, την Μαρία και τον Χαράλαμπο, που ήταν 7 και 2,5 χρονών αντίστοιχα.

Ηρθαν στην Αμερική το 1969 μετά από πρόσκληση της αδελφής του συζύγου της, Αυγής Ιωαννίδη.

Οταν τη ρωτήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ερχόμενοι στην Αμερική, επισήμανε: «Το ξεκίνημα σε μια ξένη χώρα είναι πάντα δύσκολο, αλλά εμείς ήμασταν τυχεροί γιατί ήρθαμε μετά από προσκλήσεις και κατά κάποιον τρόπο βρήκαμε ένα στήριγμα. Το ξεκίνημα είναι πάντοτε δύσκολο ειδικά όταν έρχεσαι με δύο ανήλικα παιδιά και στην πορεία αποκτάς και τρίτο».

«Δουλέψαμε σκληρά τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου. Κάναμε δύο δουλειές γιατί πασχίζαμε για τα παιδιά μας. Θέλαμε να πάνε στο ελληνικό σχολείο και να μην στερηθούν τίποτε. Είμαστε πανευτυχείς αφού αξιωθήκαμε να απολαύσουμε τη χαρά των εγγονιών και της δισεγγονής», πρόσθεσε.

Πολυμελής οικογένεια

Ο Χαράλαμπος είναι παντρεμένος με την Θεμελίνα και έχουν δύο αγόρια, τον Σάββα και τον Νεκτάριο, ενώ η Μαρία είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Παπανικολάου και έχει τρεις γιους, τον Γιάννη, τον Φώτη και τον Κυριάκο.

«Τα εγγόνια μου πήγαν στον σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Ο Γιάννης είναι παντρεμένος με την Γκιούλη και έχουν ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, την Μαρία, η οποία πάει στο Νηπιαγωγείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς», σημείωσε η κ. Μαστορίδη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *