Κυριακή των Βαϊων και Δοξολογία για την επέτειο του Μεσολογγίου στην Αγ. Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Ο Επίσκοπος κ. Ιερόθεος μαζί με τον Διάκονο Ευγένιο Καλαφάτη στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Μιχάλης Κακιάς

Του Μιχάλη Κακιά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ευλάβεια γιορτάστηκε η Κυριακή των Βαϊων στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιερόθεου. Ακολούθησε Δοξολογία για την επέτειο της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου από τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής των Βαϊων με τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ και την υποδοχή Του από το πλήθος με «τα βαΐα των φοινίκων».

«Ο λαός, είπε, Τον υποδέχεται ως βασιλέα αλλά σε λίγες ημέρες ο ίδιος λαός τον καταδικάζει σε σταύρωση.

Ο κατάμεστος από πιστούς Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Μιχάλης Κακιάς

Δυστυχώς έτσι είναι οι άνθρωποι, δεν υπάρχει σταθερότητα στα αισθήματα και στη συμπεριφορά μας. Εξαρτώνται ανάλογα από αυτά που θα ακούσουμε χωρίς να εξετάζουμε εάν είναι σωστά ή λάθος. Ο Χριστός όμως δεν κρίνει όπως κρίνουμε εμείς και δεν ματαβάλλεται όπως οι άνθρωποι. Είναι πάντοτε ο ίδιος, χθες, σήμερα και για πάντα εις τους αιώνες.

Σήμερα επίσης, συνέχισε, γιορτάζουμε και τιμούμε ένα ιστορικό γεγονός, την Εξοδο του Μεσολογγίου μαζί με τους Αιτωλοακαρνάνες, τους αγαπητούς και εκλεκτούς συμπατριώτες μου.
Οι άνθρωποι αυτοί θυσιάστηκαν για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».

Ο Επίσκοπος κ. Ιερόθεος ευλογεί τους σταυρούς από βάγια. Μιχάλης Κακιάς

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Γιάννης Νικολόπουλος σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ανέφερε ότι ο σύλλογος γιορτάζει 101 χρόνια ζωής και κάθε χρόνο τιμάει και αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων που έπεσαν ηρωικά την Κυριακή των Βαϊων κάνοντας τη θυσία τους γνωστή σε όλη την οικουμένη και το Μεσολόγγι την πιο ιερή πόλη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.

Από αριστερά: Βασίλειος Γκουρνέλος πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και μέλος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων, Λεωνίδας Λόλης, πρώην πρόεδρος του συλλόγου και Γιάννης Νικολόπουλος νυν πρόεδρος του συλλόγου. Φωτογραφία: Μιχάλης Κακιάς

Ο Βασίλειος Γκουρνέλος πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και μέλος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων τόνισε ότι ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τους προγόνους μας οι οποίοι με τους αγώνες και τις θυσίες τους ελευθέρωσαν την πατρίδα μας.
«Εμείς εδώ, είπε, σαν Ομογένεια και ειδικά όσοι καταγόμαστε από την περιοχή κάθε χρόνο τιμάμε την Εξοδο του Μεσολογγίου, μία από τις ηρωικότερες σελίδες των εθνικών μας αγώνων».

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Λεωνίδας Λόλης, εξήρε την επέτειο της Εξόδου και διάβασε ένα ποίημα αφιερωμένο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available