Κύριο άρθρο: Αρνητικά μηνύματα

Χρυσωρυχείο στις Σκουριές Χαλκιδικής. (Hellas Gold via AP)

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της «Eldorado Gold» ότι προτίθεται άμεσα να αποχωρήσει από την Ελλάδα για να αρχίσουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να σχολιάζουν αρνητικά (πώς αλλιώς θα μπορούσαν να σχολιάσουν;) την εξέλιξη αυτή.

Είναι περιττό δε να αναφερθεί ότι η είδηση αυτή καθ’ εαυτή έκανε αμέσως το γύρο του Κόσμου με το που εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση από την εταιρεία το πρωί της Δευτέρας.

Κατ’ αρχάς, πολλά μπορούν να ειπωθούν γύρω από την υπόθεση της επένδυσης στη Χαλκιδική για την εξόρυξη του χρυσού.

Μπορεί πράγματι η εταιρεία να φέρει και αυτή ευθύνες για το γεγονός ότι το έργο ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει.

Μπορεί να υπάρχουν πράγματι παραλείψεις από την πλευρά της.

Είναι επίσης πιθανό, οι καθυστερήσεις να οφείλονται και στη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, για την οποία βέβαια σαφώς και δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου ή έστω σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού η γραφειοκρατία είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, το οποίο ευθύνεται (στον βαθμό που του αναλογεί) και για τη δεινή δημοσιονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μήνυμα που εκπέμπεται προς το εξωτερικό είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι φιλική προς τις επενδύσεις.

Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή ήταν η επιβεβαίωση (δυστυχώς) των υποψιών που είχαμε ότι η στροφή (στα λόγια βέβαια) του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης γενικότερα προς τις επενδύσεις (όπως αυτή διαφημίζεται τις τελευταίες ημέρες) είναι μάλλον προσχηματική.

Οχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις επιστολές έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς (όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε) στον Πρωθυπουργό ζητώντας να συναντηθεί μαζί του, αλλά απάντηση δεν πήρε καμιά.

Θα θέλαμε να ήταν ψέμα κάτι τέτοιο και να έχει ειπωθεί χάριν εντυπωσιασμού, αλλά η δήλωση της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, ότι «όποιος θέλει να κάνει μία επένδυση δεν τηλεφωνεί στον Πρωθυπουργό», μάλλον επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του επικεφαλής της εταιρείας – υπάρχουν βέβαια και άλλες ενδείξεις ότι ο κ. Μπερνς έλεγε αλήθεια.

Ποιος ξένος επενδυτής, λοιπόν, μαθαίνοντας όλα αυτά, θα αποτολμήσει να φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα;

Επίσης, τι νόημα έχει τη μία ημέρα να στήνονται ολόκληρες επικοινωνιακές παραστάσεις υπέρ των επενδύσεων και την άλλη να κινδυνεύει να φύγει μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία αφήνοντας πίσω της, εκτός όλων των άλλων, και εκατοντάδες ανέργους;

Τα ερωτήματα δείχνουν απλά, αλλά στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δυσκολεύονται δώσουν απαντήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *