Κύριο άρθρο: Ας σταθεί η ρύπανση αφορμή για τομές

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ.

Αν η υπόθεση δεν ήταν τόσο σοβαρή και δεν αφορούσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή και την ποιότητα ζωής στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, την Αττική, θα ήταν σαφώς για να γελάει κανείς:

Το πλοίο, το οποίο εστάλη για να λάβει μέρος στην απάντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο όχι μόνο δεν διέθετε τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, αλλά προχθές, ύστερα από σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε αυτό, διαπιστώθηκε ότι έφερε στις δεξαμενές του λαθραίο πετρέλαιο.

Με άλλα λόγια, ένα πλοίο αναλαμβάνει ένα έργο (να μαζέψει το πετρέλαιο από ένα βυθισμένο πλοίο) σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο Λιμεναρχείο της χώρας, αυτό του Πειραιά, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι είναι έκθετο από κάθε άποψη έναντι του νόμου. Αν μη τι άλλο χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο.

Αλήθεια, όμως, τι είναι αυτό που ευνοεί τέτοιου είδους συμπεριφορές; Προφανώς και είναι οι πλημμελείς έλεγχοι που γίνονται στα πλοία, αλλά και η πεποίθηση ότι ακόμα και αν οι έλεγχοι γίνουν και διαπιστωθεί κάτι το μεμπτό, πάντα θα βρεθεί ένας «ελληνικός» τρόπος για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Είναι αυτή ακριβώς η νοοτροπία και αυτός ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που οπλίζει με θράσος έναν πλοιοκτήτη να στείλει ένα πλοίο του χωρίς χαρτιά και με λαθραία καύσιμα στις δεξαμενές του να πάει να απαντλήσει πετρέλαιο από ένα άλλο πλοίο, τη στιγμή που το ενδιαφέρον και τα μάτια των αρμοδίων Αρχών και της κοινής γνώμης είναι όλα στραμμένα εκεί (φανταστείτε τι συμβαίνει με πλοία που αναλαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες άλλα έργα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας).

Με αφορμή δε την όλη υπόθεση, βγαίνουν στην επιφάνεια και άλλες παράμετροι που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μεταφορών, όπως είναι η ηλικία και η κατάσταση των πλοίων, αλλά και το ποιος και πώς χορηγούνται οι βεβαιώσεις αξιοπλοϊας.

Σε λίγες ημέρες η υπόθεση με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και όσα την συνοδεύουν είναι βέβαιο ότι θα ξεχαστεί αφού τη θέση της στην επικαιρότητα θα την λάβουν άλλα γεγονότα.

Θα ήταν καλό όμως, το κράτος, η οργανωμένη πολιτεία, να μην λειτουργήσει με τη λογική της ειδησεογραφίας, και να μην αφήσει να περάσουν έτσι όλα αυτά τα κακώς κείμενα που έχουν αναδειχθεί εξαιτίας του πετρελαίου που δυστυχώς έχει ρυπάνει τον Σαρωνικό. Ας μπει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο και ας μην υποκρινόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *