Κύριο άρθρο: Επικίνδυνος γείτονας

O κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP, FILE).

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία καθιέρωσε και συνταγματικά την μονοκρατορία του Ερντογάν. Οι σοβαρές παρατυπίες του δημοψηφίσματος, το γεγονός ότι τα μεγάλα τουρκικά αστικά κέντρα εψήφισαν εναντίον του σουλτάνου, η γενική διεθνής ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν αλλάζουν την πραγματικότητα.

H γειτονική χώρα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα συνεχίσει να κυβερνιέται για πολλά χρόνια και με ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες από έναν ηγέτη που οι εγκυρότεροι διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν «αυταρχικό, ασταθή, απρόβλεπτο και εκδικητικό».

Εχουμε και στο παρελθόν επισημάνει ότι τουρκική ηγεσία αυτής της φύσεως διαγράφει μια άκρως επικίνδυνη προοπτική για την Ελλάδα. Στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων σοβαρές κρίσεις, ακόμη και συρράξεις μεταξύ των δυο χωρών, έλαβαν χώρα όταν ακριβώς στην Αγκυρα κυβερνούσε μια τέτοια ηγεσία.

Ακόμη χειρότερο, ο σημερινός Τούρκος Πρόεδρος έχει δώσει σαφέστατα δείγματα για το πώς αντιλαμβάνεται την γεωπολιτική θέση της χώρας του έναντι των γειτόνων της και ιδιαίτερα έναντι της Ελλάδος και των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Αντηχούν ακόμη τα λόγια του για τα «σύνορα της καρδιάς» τα οποία, κατά τον Ερντογάν φτάνουν μέχρι την Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του Κεμάλ.

Υπάρχουν όμως δυστυχώς και άλλα πρόσφατα σημαντικά στοιχεία που καθιστούν την προοπτική της μακρόχρονης πολιτικής μονοκρατορίας του Ερντογάν ακόμη πιο ζοφερή για την Ελλάδα.

Ολες οι έγκυρες διεθνείς πολιτικές αναλύσεις, τουλάχιστον στην Αμερική, αρχίζοντας από την έγκυρη εφημερίδα «New York Times», εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις της επικυριαρχίας αυτής του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με τη Ρωσία, την Συρία, το Κουρδικό και γενικότερα την Μέση Ανατολή.

Εν τούτοις, σχεδόν όλοι παραλείπουν να μνημονεύσουν τον κίνδυνο σύρραξης με την Ελλάδα όπως προοιωνίζεται από τις επίσημες τουρκικές δηλώσεις και προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που έχουν στόχο την ελληνική εδαφική ακεραιότητα.

Περαιτέρω, η προϊούσα αποξένωση της Τουρκίας του Ερντογάν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Ατλαντική Συμμαχία, αλλά και επιμέρους σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, αδυνατίζει επικίνδυνα την επιρροή που θα μπορούσε να ασκηθεί στην Αγκυρα προκειμένου να μετριαστεί η επιθετικότητά της έναντι της γενέτειρας. Μπορεί σήμερα μερικοί να αναφέρονται στην Τουρκία ως τον νέο «μεγάλο ασθενή της Ευρώπης», αλλά η Ελλάδα έχει επανειλημμένα γίνει στόχος της επιθετικότητας αυτού του «ασθενούς».

Τέλος, η Ουάσιγκτον, η οποία στο παρελθόν επανειλημμένα παρενέβη πυροσβεστικά για να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδος, δεν φαίνεται να διαπνέεται σήμερα από την ίδια διάθεση. Είναι χαρακτηριστικό και ανησυχητικό ότι από τους σημαντικούς Δυτικούς ηγέτες μόνον ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να συγχαρεί τον Ερντογάν για την «νίκη» του στο δημοψήφισμα.

Ιδού λοιπόν γιατί, ιδιαίτερα για την γενέτειρα, η απόλυτη πλέον κυριαρχία του Ερντογάν στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη και επιβάλει άκρα επαγρύπνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *