Κύριο άρθρο: Η ευτυχία στην Ελλάδα των μνημονίων

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ Παναγόπουλος Γιάννης.

Mια χώρα λουσμένη στον ήλιο τουλάχιστον εννέα μήνες το χρόνο. Μια χώρα που βρέχεται παντού από θάλασσα. Μια χώρα, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, που υμνείται για τις ομορφιές της όχι μόνο από εμάς τους ίδιους (που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είμαστε υποκειμενικοί) αλλά και από τους ξένους που την είδαν και μαγεύτηκαν και πολλοί από αυτούς θέλησαν να την κάνουν δεύτερη πατρίδα τους.

Θα πει κανείς: προς τι όλες αυτές οι κοινοτοπίες; Προς τι όλες αυτές οι χιλιοειπωμένες και καθολικά αποδεκτές διαπιστώσεις; Είναι απλά γιατί δεν το χωρά ο νους μια τέτοια χώρα να κατατάσσεται από πλευράς ευτυχίας των κατοίκων της στην 87η θέση μεταξύ 155 χωρών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «World Happiness Report 2016».

Ουσιαστικά η έκθεση, που λαμβάνει υπόψη της οικονομικά στοιχεία αλλά και παράγοντες κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί άλλη μια θλιβερή υπενθύμιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια ο Ελληνας που παλεύει με την ανεργία, τα μνημόνια και τη λιτότητα (και το χειρότερο από όλα δεν ξέρει πότε θα απαλλαγεί από όλα αυτά).

Σαφώς και δεν χρειαζόταν κάποια έκθεση για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο Ελληνας τα τελευταία χρόνια είδε το βιοτικό του επίπεδο να υποχωρεί δραματικά και να βιώνει στενάχωρες – αν μη τι άλλο – καταστάσεις. Η δημοσιοποίησή της απλά επιβεβαιώνει ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα που έχουν διαχυθεί σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής έχουν επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητά του επί τα χείρω.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως με βάση πάντα την ίδια έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση στον «δείκτη της ευτυχίας» στο διάστημα 2014 – 2016 σε σχέση με την περίοδο 2005 – 2007, κατέχοντας την 124η θέση στην κατάταξη, πάνω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Βενεζουέλα. Ούτε είναι τυχαίο πως οι δέκα χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν ένα συνδυασμό οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Οσο η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στην περιδίνηση των μνημονίων και της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, τόσο οι σχετικοί δείκτες που έχουν να κάνουν με την ευτυχία των κατοίκων της θα επιδεινώνονται. Μακάρι το κλίμα της πατρίδας μας, η θάλασσά της και οι ζεστοί της άνθρωποι να αρκούσαν για να φέρουν την ευτυχία. Προφανώς και δεν αρκούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *