Κύριο άρθρο: Οχι άλλα πλαστικά στις θάλασσες

Φωτογραφία: ICON PRESS/ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ.

Η είδηση για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος από τα πλαστικά δεν είναι άνευ σημασίας. Εξ ου και το δημοσίευμα στον «Εθνικό Κήρυκα» σχετικού θέματος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ θαλάσσια σκουπίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα ύδατα της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, από τους 180.000-300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (ενώ το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) κατά μέσο όρο χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα 363 πλαστικές σακούλες/άτομο.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι πολύ μεγάλο και δεν αφορά μόνο την Μεσόγειο.

Πριν από λίγα χρόνια εντοπίσθηκε η παρουσία μεγάλων συγκεντρώσεων σκουπιδιών (κυρίως πλαστικών αντικειμένων) σε ωκεανούς της Γης. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις λεγόμενες «σκουπιδόμαζες» που σχηματίζονται στο κέντρο κάθε ωκεανού από κυκλωτικά θαλάσσια ρεύματα, όπως η διαβόητη «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα» του Βορείου Ειρηνικού.

Πρόσφατα μια μελέτη παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν ότι υπάρχει μείωση της ποσότητας αυτών Σύμφωνα με τους ερευνητές δημιουργούνται πλέον μόνιμες νησίδες σκουπιδιών στους ωκεανούς.

Οι επιπτώσεις πολύ σοβαρές. Τα πλαστικά δεν αποσυντίθενται εύκολα. Τα απορρίμματα στη θάλασσα και τις ακτές ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς ζώων, αλλά και για την αλλοίωση του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), κάθε χρόνο τα απορρίμματα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα τη θάλασσα σκοτώνουν 700.000-1.000.000 πουλιά (κυρίως θαλασσοπούλια), 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και αμέτρητα ψάρια από πλαστικά που καταπίνουν ή παγιδεύονται σε αυτά.

Επίσης, οι θαλάσσιες χελώνες, αλλά κι άλλα είδη ξεγελιούνται και καταπίνουν συχνά μεγάλες ποσότητες πλαστικών. Μπορεί να καταπιούν πλαστικές σακούλες γιατί μοιάζουν με τσούχτρες, οι οποίες είναι από τις αγαπημένες τους τροφές. Ακόμη, τα μικρο-απορρίμματα έχουν πια μπει στον κύκλο διατροφής των θαλάσσιων ειδών και από εκεί περνούν στη διατροφή του ανθρώπου.

Δεν υπάρχει δραστηριότητα στη Γη που μας αφήνει αμέτοχους. Επομένως, όχι πλαστικά και σκουπίδια στις ακτές από λουόμενους, όχι λήμματα από βιομηχανίες, αυστηρός έλεγχος των Αρχών κάθε παράκτιου κράτους. Οι καθαρές θάλασσες είναι απόλυτα ζωτικές για το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας και οφείλει ο καθένας μας να είναι φρουρός της καθαρότητας.

Καιρός για αφύπνιση μαζί με δράση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *