Κύριο άρθρο: Το… δάσος του Ελληνικού

Το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να δοκιμαστούν έναντι της σκληρής (όπως αποδεικνύεται) πραγματικότητας οι δηλώσεις και οι εξαγγελίες, του τελευταίου διαστήματος, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης περί στήριξης των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Πρώτα ήρθε η ανακοίνωση της «Εldorado Gold» που απειλεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της ανολοκλήρωτη μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ, και βεβαίως εκατοντάδες απολυμένους, και χθες σαν ομοβροντία ήρθαν οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με μια άλλη μεγάλη επένδυση, αυτή του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Από τη μια οι αρχαιολόγοι έχουν πρόθεση (κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν) να κηρύξουν τον χώρο αρχαιολογικό -πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυση δεν θα μπορεί να προχωρήσει- και από την άλλη το Δασαρχείο εξετάζει το ενδεχόμενο μέρος του παλαιού αεροδρομίου να είναι… δάσος (και σε αυτή την περίπτωση η επένδυση απειλείται με «ξαφνικό θάνατο»).

Για τα θέματα που άπτονται της Αρχαιολογίας, είναι δύσκολο να εκφέρει κανείς άποψη. Ισως πράγματι, ο χώρος να έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αυτό να ανακαλύφθηκε εσχάτως.

Το ενδεχόμενο όμως να εμποδιστεί η επένδυση λόγω ύπαρξης… δάσους είναι λογικό να προκαλεί πολλές υποψίες, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του το πώς αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση άλλες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα αυτής της εξόρυξης του χρυσού, ή της άλλης στην Αφάντου της Ρόδου που αφορά τον ομογενή Μερκούριο Αγγελιάδη.

Το Ελληνικό χρησιμοποιούνταν για πάνω από έξι δεκαετίες ως αεροδρόμιο και τέτοιο ζήτημα δεν είχε τεθεί ποτέ, απλά γιατί εκεί δεν υπήρχε δάσος.

Ακόμα και αν υπήρχε παλαιότερα, προ της κατασκευής δηλαδή του αεροδρομίου το 1938, είναι προφανές ότι η επίκληση των παμπάλαιων και ανεπίκαιρων αυτών δασικών χαρτών γίνεται όχι για να προστατευθεί ένα δάσος που δεν υπάρχει αλλά για να μπει άλλη μια τρικλοποδιά σε μια επένδυση που θα φέρει δουλειές στη χώρα και θα συμβάλει ώστε να ορθοποδήσει και πάλι η Οικονομία της.

Το κακό είναι πως ακόμα και αν τα εμπόδια στο Ελληνικό ξεπεραστούν και η επένδυση πραγματοποιηθεί, η ζημιά που γίνεται ήδη είναι πολύ μεγάλη.

Το σήμα που στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης δεν είναι καλοδεχούμενες. Και για να αλλάξει αυτή η εικόνα θα απαιτηθεί πολύς καιρός, και βέβαια έμπρακτες αποδείξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *