Κύριο άρθρο: Nα προφυλαχθούν οι παιδικές ψυχές

AP Photo/Muhammed Muheisen.

H μελέτη που δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυξ», από τον τομέα Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Χάρβαρντ, η οποία διεξήχθη από την ερευνήτρια Δρ Βασιλεία Ντιγκιντίκη και την καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά, είναι το λιγότερο σοκαριστική. Και πρέπει να μας εξοργίσει!

Στη μελέτη κάνουν λόγο για αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνουν πως «η απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος παιδικής προστασίας ενέχει τεράστιους κινδύνους για παιδιά μεταναστών, εκθέτοντας κάποια σε σοβαρούς κινδύνους σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Η Δρ Ντιγκιντίκη, που είναι Ελληνίδα ψυχολόγος και μετέβη με υποτροφία στο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι «τα παιδιά αναγκάζονται να πουλούν το κορμί τους μέρα μεσημέρι, στην καρδιά της Αθήνας, απλώς για να επιβιώσουν. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Δεν μπορούμε να καθόμαστε απαθείς», επισημαίνει.

Τα γεγονότα αυτά πρέπει να μας προκαλέσουν ερωτηματικά πολλά και το αρχικό σοκ να μην ξεχαστεί, όπως συνήθως γίνεται με αποτρόπαιες καταστάσεις που τις συνηθίζει εύκολα ο μέσος πολίτης όταν αισθάνεται ανήμπορος να παρέμβει. Επειδή όλοι μπορούν να παρέμβουν θετικά.

Αυτά τα παιδιά, που είναι ήδη τραυματισμένα καθώς έχουν διανύσει ατέλειωτα χιλιόμετρα σε επικίνδυνα μονοπάτια διασχίζοντας χώρες άγνωστες, κατόρθωσαν καλώς ή κακώς να φτάσουν σε μία ήρεμη, και υποτίθεται πολιτισμένη χώρα. Την Ελλάδα. Η αφύπνιση είναι αναγκαία. Και πρώτα απ’ όλα τα εγχώρια ελληνικά ΜΜΕ οφείλουν να διατηρούν το θέμα ανοικτό.

Αναγκαία και η συνεχής επίβλεψη των γνωστών χώρων της Αθήνας από την Αστυνομία. Αν γίνεται «παζάρι» οφείλει να επεμβαίνει. Και σε αυτό έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν και οι πολίτες. Οι καταστηματάρχες και οι τακτικοί πελάτες καταστημάτων σε πλατείες και γειτονιές αν αντιλαμβάνονται περίεργες συμπεριφορές.

Και, επιτέλους, οφείλει το ελληνικό κράτος που δείχνει να έχει αφήσει τα πάντα στον τροχό της τύχης, να ξεκαθαρίσει και τις εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν μπορεί να μην βλέπουν!

Γιατί πριν μάθουμε για τη μελέτη του Χάρβαρντ είχε υπάρξει προειδοποίηση της Εuropol ένα χρόνο πριν για χιλιάδες παιδιά που εξαφανίζονται ή αγνοούνται στην Ευρώπη από τις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων.

Ποιανού το αυτί ίδρωσε;

Μπορεί ο καθένας να έχει οποιαδήποτε άποψη θέλει για το δίκαιο ή όχι ενός μετανάστη ή πρόσφυγα να αναζητά την τύχη του εκτός της πατρίδας του -είτε λόγω πολέμου, είτε φτώχειας- αλλά κανείς δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια όταν συντελούνται εγκλήματα σε βάρος των παιδιών.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση, με παράλληλη ίσως βιαιοπραγία σε βάρος τους, είναι από τα πλέον βαριά εγκλήματα. Μπορούμε να τα προλάβουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αρκεί κοινωνία, Πολιτεία και φορείς να συνεργαστούν όλοι μαζί για το καλό των παιδιών αυτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *