Κώστας Μουρσελάς: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της ελληνικής Διασποράς

21 Ιουνίου 2015. Δυο θεατρικά μονόπρακτα του Κώστα Μουρσελά παρουσιάζονται στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ. Φωτογραφία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΟΝΤΡΕΑΛ.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ο θάνατος του θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Κώστα Μουρσελά προκάλεσε συγκίνηση στην Ομογένεια καθώς πολλοί εκ των Ελλήνων της Διασποράς συνδέθηκαν μαζί του από την εξαιρετική τηλεοπτική σειρά «Εκείνος και εκείνος» αλλά και από τη μεγάλη μυθιστορηματική επιτυχία του, τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά».

Επίσης, έργα του Κώστα Μουρσελά ανέβηκαν σε πολλές σκηνές θεατρικών ομάδων της Διασποράς, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, με πιο πρόσφατη την παρουσίαση δυο μονόπρακτων θεατρικών του, τον Ιούνιο του 2015 από το τμήμα θεάτρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.

Ο Κώστας Μουρσελάς έφυγε από την ζωή την νύχτα του Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών. Γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1932 και για πολλούς θιάσους του εξωτερικού ήταν ένας σύγχρονος εμβληματικός συγγραφέας που αποτύπωνε την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του, μέσα από μια δέσμη συμβολισμών, με επίμονη αναφορά στην καθημερινότητα.

«Μπορούσε, μέσα από ένα τυχαίο καθημερινό γεγονός, όπως για παράδειγμα ο εγκλεισμός σ’ ένα ασανσέρ, να προβάλει το πλαίσιο μιας ολόκληρης εποχής», έλεγε το βράδυ της Κυριακής στον «Ε.Κ.» ο Παύλος Παπαδόπουλος, 56 ετών, μηχανολόγος μηχανικός με καταγωγή από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης, που εδώ και δώδεκα χρόνια ζει στην περιοχή του Σόμεντι, στο Μόντρεαλ.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 η «Διακοπή ρεύματος» και ο «Μπιντές», δυο από τα δημοφιλέστερα μονόπρακτα του Κώστα Μουρσελά (έγραψε πάνω από 120) παρουσιάστηκαν στο Μόντρεαλ, σε μια κατάμεστη αίθουσα και με την ατμόσφαιρα να διακυμαίνεται ανάμεσα στο γέλιο, στον στοχασμό και στον οξύ προβληματισμό για τη διάρθρωση των κοινωνικών και, εν πολλοίς, πολιτικών σχέσεων. Με υπαινιγμούς, με πικρό χιούμορ, με εύθυμη διάθεση αλλά και με σπαραγμούς.

Με ηθοποιούς τους Μανώλη Μανωλάτο, Μαρίνα Χατζηδάκη, Νίκο Σπαθή και Γεωργία Ιακώβου (Τζέικομπ) και σε σκηνικά της Ιωάννας – Ασπασίας Λαντζανάκη.

«Δυο έργα εμπνευσμένα από χαρακτήρες της εποχής που είχαν την τύχη να τα παρακολουθήσουν πολλοί συμπάροικοι και εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας και να μοιραστούν προβληματισμούς και διδάγματα για ανθρώπινα ζητήματα και καταστάσεις», έγραφε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Γαβριήλ Μανωλάτος.

Η φήμη του Κώστα Μουρσελά στη Διασπορά οικοδομήθηκε από τον καιρό της μεταπολίτευσης και εντεύθεν, με κορύφωση τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Ο συγγραφέας έγινε γνωστός και στους νεότερους ομογενείς καθώς κείμενά του διδάχτηκαν σε ελληνικά σχολεία και κέντρα σπουδών του εξωτερικού.

«Τα λιτά, δωρικά κείμενά του αλλά τα τόσο πλούσια σε νοήματα, ήταν για χρόνια στη διδακτική μας ύλη, ως μέσα εκμάθησης των σωστών Ελληνικών», λέει στον «Ε.Κ.» η Μελπομένη Σχοινά, από την Πάτρα, καθηγήτρια από το 1999 έως το 2007, σε τάξη Ελληνικών στο Μόντρεαλ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *