Συνάντηση Κ. Βλάση με τον πατριάρχη Θεόδωρο και μήνυμα προς τον Ελληνισμό του Καΐρου

Συνάντηση Κωνσταντίνου Βλάση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ

ΚΑΪΡΟ. Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Κάιρο, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος.

«Έχετε κάνει τεράστιο έργο και το ιεραποστολικό σας έργο είναι πολύ σημαντικό για να κρατάτε ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας, καθώς βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας και είναι σημαντικό για όλους εμάς», τόνισε ο κ. Βλάσης, απευθυνόμενος προς τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είστε μία λαμπρή προσωπικότητα και ο τόπος κερδίζει από την παρουσία σας, καθώς τόσο οι ορθόδοξοι όσο και οι μη, σας σέβονται. Γι’ αυτό, θα είμαστε κοντά μας και πάντα θα βοηθούμε τον Ελληνισμό της Διασποράς και την Ορθοδοξία, διότι αποτελείτε τον φάρο και την ελπίδα για μία ειρηνική συμβίωση», προσέθεσε ο κ. Βλάσης, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ευχαρίστησε θερμά τον υφυπουργό Εξωτερικών για τη σημασία που απέδωσε στην προσφορά των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, ζητώντας να στηριχτούν και από τον Αμερικανό Υπουργό των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά την πρόσφατη συνάντηση μαζί του.

Συνάντηση Κωνσταντίνου Βλάση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για το ιεραποστολικό έργο του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, του οποίου ένας από τους πυλώνες είναι και η δημιουργία ιατρείων για να βοηθούνται οι κάτοικοι της αφρικανικής ηπείρου.

Επίσης, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Βλάση στο σπίτι όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος στο Κάιρο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε προς τον κ. Βλάση ότι το γεγονός ότι συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου, και το ότι θα πραγματοποιηθούν μεγάλες εκδηλώσεις φέτος με αφορμή την επέτειο αυτή.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του πατριαρχικού επιτρόπου Καΐρου μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Νίκου Γαριλίδη και του γενικού προξένου στο Κάιρο Γιώργου Δασκαλόπουλου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Βλάση στην Αίγυπτο ξεκίνησε με την επίσκεψή του στην πατριαρχική ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

«Να είστε υπερήφανοι που είστε Ελληνες», τόνισε ο Κ. Βλάσης προς τον Ελληνισμό του Καΐρου

Τη συγκίνησή του και την υπερηφάνεια του να βρίσκεται κοντά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κώστας Βλάσης, συναντώντας τον Ελληνισμό του Καΐρου, παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Νίκου Γαριλίδη, του Κύπριου Πρέσβη κ. Ομήρου Μαυρομάτη, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή και πολλών εκπροσώπων της παροικίας.

Στην εκδήλωση που αφορούσε το κόψιμο της πίτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και άλλων σωματείων, ο κ. Βλάσης ανέφερε:

«Αποτελεί τιμή να είμαι κοντά σας. Αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας με κυριαρχούν κοντά σας».

Ο κ. Βλάσης τόνισε την τεράστια σημασία του Ελληνισμού της Διασποράς, επισημαίνοντας ότι «το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια έχουν σημασία για τον Ελληνισμό, όπως και η Κωνσταντινούπολη, καθώς έδωσαν τα φώτα του Ελληνισμού παντού». Υπογράμμισε δε ότι η Αίγυπτος είναι από τα πρώτα μέρη που επισκέπτεται από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υφυπουργός Ελληνισμού, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

«Μπράβο που κρατάτε ψηλά τον Ελληνισμό. Μπράβο στους δασκάλους μας, γατί είναι σημαντική η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Και το λέω σε έναν τόπο που έχουν μείνει μία χούφτα Έλληνες, αλλά υπάρχει μία αρκετή μαγιά για να γίνουν περισσότεροι», τόνισε ο κ. Βλάσης, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκίνησή του που συνάντησε από κοντά την 22χρονη τυφλή Αιγύπτια Άντι Ελ Άραμπι, που πήρε το πτυχίο ελληνομάθειας.

«Η Ελληνική Πολιτεία είναι εδώ. Στην Ελλάδα με όλα τα προβλήματά της, ξεπερνώντας και την κρίση, καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Οι πολιτικοί μάθαμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας και αυτό είναι το σημαντικό: να μην τα επαναλαμβάνεις», τόνισε ο κ. Βλάσης, εξυμνώντας το μεγαλείο του Απόδημου Ελληνισμού.

«Εδώ, νιώθω δύο φορές Έλληνας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνον όσοι μένουν εντός των γεωγραφικών της ορίων. Υπάρχει μία δεύτερη Ελλάδα με ανθρώπους που πασχίζουν, που σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία και κάνουν το σταυρό τους και ίσως είναι πιο Έλληνες από εμάς».

Τέλος, ο κ. Βλάσης παρότρυνε όλους και κυρίως τους γονείς: «Μιλάτε στα παιδιά σας ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας, το λέει και ο πρωθυπουργός και θα συμβάλλουμε στη στήριξη των ομογενειακών σχολείων».

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Η πολιτεία είναι εδώ, είναι δίπλα σας, είναι υπερήφανη. Να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες. Ακολουθεί ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available