Λάθος απόφαση, λάθος νοοτροπία

Ο Πορτογάλος Μιγκέλ Καρντόσο που φέρεται να βρίσκεται μια… ανάσα από ην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ, ήρθε σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Σιμόες, Μπακασέτας και Λαμπρόπουλος με συνοπτικές διαδικασίες «ξηλώθηκαν» από τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Γιατί; Γιατί δεν δεχόντουσαν τα χρήματα που τους έδινε για τις ανανεώσεις των συμβολαίων τους. Ε, και; Είναι λόγος αυτός να τους πετάξει εκτός ομάδας. Επαγγελματίας ο «Τίγρης», επαγγελματίες και οι ποδοσφαιριστές.

Η δουλειά του Μελισσανίδη είναι να «κλείνει» τους παίκτες με την χαμηλότερη τιμή κι η δουλειά των ποδοσφαιριστών να «κλείνουν» με την υψηλότερη τιμή. Το ίδιο δεν κάνει και ο «Τίγρης» με τα πετρέλαιά του; Θέλει να «κλείνει» συμφωνίες στην υψηλότερη τιμή, ενώ όταν αγοράζει τάνκερ θέλει να τα «κλείνει» στην χαμηλότερη τιμή. Ετσι είναι οι νόμοι της αγοράς.

Ομως αυτό που έκανε ο Μελισσανίδης ήταν κάπως αυταρχικό. Οκ, δεν τους… γουστάρει και τους «κούρεψε», αλλά αυτό αφορά τις οικονομικές συμφωνίες ή διαφωνίες ανάμεσα στην Εταιρεία και τον εργαζόμενο. Αλλά υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι.

Η ΑΕΚ στην κατάσταση που είναι δεν έχει την πολυτέλεια να «κόβει» παίκτες, χωρίς λόγο. Αν έκαναν παράπτωμα, ή η συμπεριφορά τους ήταν κάκιστη, ή δημιουργούσαν προβλήματα, ναι να τους βγάλει στην άκρη. Αλλά επειδή δεν πάνε να υπογράψουν με τα λεφτά που τους δίνει ο Μελισσανίδης; Δεν έχουν το δικαίωμα; Δεν επιτρέπεται να ζητήσουν περισσότερα χρήματα; Επαγγελματίες δεν είναι;

Κι εδώ έρχομαι στον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο Εβρίτης τεχνικός θα στερηθεί τρεις πολύ καλούς, αξιόλογους και στην περίπτωση του Μπακασέτα ηγέτη παίκτη που βοηθάει ποικιλοτρόπως την ομάδα της καρδιάς του. Και τώρα δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει γιατί τους πέταξε έξω ο Μελισσανίδης.

Και ρωτάω: Γιατί δεν μπορεί να τους βάλει ο Ουζουνίδης; Το ότι δεν θέλει «παρτίδες» η διοίκηση με τους 3 λόγω μη αποδοχής της προσφοράς της ΠΑΕ προς τους παίκτες σημαίνει ότι αγωνιστικά «πέθαναν» για την ΑΕΚ; Γιατί δεν… τολμάει ο Μαρίνος να μην αποδεχθεί το «θέλω» της διοίκησης και να τους χρησιμοποιήσει;

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είναι θέμα μόνο της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και παλιότερα ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός αλλά και ο ΠΑΟΚ όταν κάποιος παίκτης δεν… συμμορφωνόταν με την διοίκηση σε θέμα ανανέωσης συμβολαίου οι προπονητές δεν τον χρησιμοποιούσαν ακόμα και αν τον είχαν ανάγκη.

Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Πολύ λάθος νοοτροπία να «δένουμε» το εργασιακό με το οικονομικό κομμάτι. Τόσο η Εταιρεία όσο και ο εργαζόμενος έχουν κάθε δικαίωμα να μην τα βρίσκουν.

Ομως η Εταιρεία δεν πρέπει να αλλάζει την συμπεριφορά της απέναντι στον εργαζόμενο αλλά και ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να είναι επαγγελματίας και σωστός απέναντι στα συμφέροντας της Εταιρείας. Και τολμώ να πω πως ο εργαζόμενος πρέπει να είναι δύο φορές πιο επαγγελματίας γιατί σίγουρα θα έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πάνω του…

Αυτή η νοοτροπία του Μελισσανίδη ή παλιότερα του Βαρδινογιάννη είναι πολύ λάθος. Πάρα πολύ λάθος. Μάλιστα παλιότερα είχε γίνει και απέναντι σε παίκτες – σημαίες. Σε ποδοσφαιριστές που έχουν ταυτιστεί με τις ομάδες, τους φιλάθλους και έχουν βοηθήσει τα μέγιστα να γραφτεί η ιστορία των ομάδων. Παραδείγματα πολλά και τα γνωρίζουμε όλοι.

Είναι εντελώς διαφορετικό να μην… αξίζει ή να μην έχει να δώσει άλλα ο ποδοσφαιριστής και ο προπονητής να τον βάζει στην άκρη και άλλο να έχει να προσφέρει και να μπορεί να προσφέρει και ο προπονητής να… αναγκάζεται λόγω της διοίκησης να μην τον χρησιμοποιεί. Είναι τριπλό το κακό που γίνεται στην ομάδα. Οχι στην Εταιρεία αλλά στην ομάδα. Και στην περίπτωση των 3 της ΑΕΚ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η ΑΕΚ έχει αποδυναμωθεί πολύ (από παίκτες) σε σχέση με την… πρωταθλήτρια ΑΕΚ, είναι ήδη εκτός συνέχειας Ευρώπης με μηδέν βαθμούς, είναι εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος και μάλιστα στο -12 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, έχει μπροστά της 2 ευρωπαϊκά παιχνίδια και ένα δύσκολο για την Σούπερ Λίγκα με την Ξάνθη εντός.

Οι Μπακασέτας και Σιμόες είναι πολύ καλά «γρανάζια» όμως ο Μελισσανίδης ενεργώντας προσωπικά τους στερεί από την ομάδα. Παράλληλα δείχνει πολύ κακή εικόνα «εργοδότη» ή μάλλον δείχνει εικόνα ανθρώπου που θεωρεί ότι του ανήκει η ομάδα. Η Εταιρεία ναι, η ομάδα όμως;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available