Λαογραφικός Ομιλος Ελλήνων Αμερικής: Συνεπής προσφορά στην ελληνική κληρονομιά

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

Οταν το μακρινό 1983 ο αείμνηστος Αποστόλης Γκίνης προχωρούσε στην ίδρυση του Λαογραφικού Ομίλου Ελλήνων Αμερικής (Greek American Folklore Society) ενδεχομένως να μην μπορούσε να φανταστεί ότι δημιουργούσε κάτι παραπάνω από ένα σημείο αναφοράς στην διατήρηση των ελληνικών ηθών και εθίμων στην Αμερική: Μια μεγάλη «οικογένεια» η οποία, 36 χρόνια αργότερα, λειτουργεί σαν να είναι η «πρώτη μέρα της».

Σήμερα, ο Λαογραφικός Ομιλος παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι βασικό ζητούμενο για αντίστοιχες συλλογικές προσπάθειες των Ελλήνων στην Αμερική: είναι ένας ζωντανός οργανισμός, τα «κύτταρα» του οποίου ανανεώνονται με συνέπεια, από γενιά σε γενιά.

Το «Περιοδικό» συνάντησε την πρόεδρο, Αναστασία Τσαντέ, την αντιπρόεδρο, Ματίνα Καραγιάννη, την καλλιτεχνική διευθύντρια, Βάγια Γκίνη-Αλαγιάννη και την ταμία, Εφη Παρθένη, που μίλησαν για την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Λαογραφικού Ομίλου Ελλήνων Αμερικής, αλλά και το μεγάλο τους όνειρο για ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα στεγάσουν και το πλούσιο υλικό του Ομίλου, που περιλαμβάνει στολές από τον 19ο αιώνα.

Στην φωτογραφία διακρίνονται η πρόεδρος, Αναστασία Τσαντέ, η Αντιπρόεδρος, Ματίνα Καραγιάννη, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Βάγια Γκίνη – Αλαγιάννη, η Ταμίας, Έφη Παρθένη, η δασκάλα, Βίβιαν Παρθένη με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα.Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

«Είμαστε σαν μια οικογένεια»

Ο Λαογραφικός Ομιλος Ελλήνων Αμερικής στηριζόταν ανέκαθεν στο ενδιαφέρον των μελών του για την παράδοση, αλλά και τους στενούς δεσμούς που ανέπτυσσαν μεταξύ τους.  Σήμερα, ο κατάλογος των μελών περιλαμβάνει περίπου 70 άτομα, με τις ηλικίες να ξεκινούν από 4 ετών και να ξεπερνούν την ηλικία των 70, με την πρόεδρο, Αναστασία Τσαντέ, να τονίζει ότι «δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.

«Βασικό όραμά μας, είναι η συνέχιση των παραδόσεων και της κληρονομιάς μας. Διαθέτουμε χορευτικά τμήματα, αλλά και αυθεντικές στολές, που ήταν ιδιοκτησία του συγχωρεμένου Αποστόλη Γκίνη. Συνδέουμε τα παιδιά μας, την γενιά του αύριο, με την Ιστορία και τις παραδόσεις μας.  Αλλο να διαβάζεις την Ιστορία σαν παραμύθι και άλλο να το ζεις», αναφέρει η κ. Τσαντέ.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος, Ματίνα Καραγιάννη, στέκεται στο γεγονός ότι, σε μια περίοδο που φαινομενικά οι νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών αρχίζουν και «χάνουν» την γλώσσα, στον Λαογραφικό Ομιλο διασφαλίζεται η μεταλαμπάδευση της ελληνικής κληρονομιάς στο σύνολό της.

«Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί.  Είναι επόμενο ότι θα αρχίσουν να μιλάνε και μεταξύ τους την ελληνική γλώσσα.  Περισσότερο, όμως, χαιρόμαστε γι’ αυτήν την υπερηφάνεια που δείχνουν τα παιδιά για την κληρονομιά τους.  Μαθαίνουν τους ελληνικούς χορούς, αλλά συναναστρέφονται και μεταξύ τους.  Εχουμε και πολλούς νέους, όπως η σημερινή ‘Μις Ανεξαρτησία’, Αλεξία Βολωνάκη», αναφέρει η κ. Καραγιάννη, λέγοντας μάλιστα πως «ορισμένα εξ αυτών αναφέρουν ήδη πως, όταν κάνουν δική τους οικογένεια, θα φέρουν και τα δικά τους παιδιά, όπως έκαναν οι γονείς τους».

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

Βέβαια, ο Λαογραφικός Ομιλος έχει υπάρξει και χώρος γνωριμιών μεταξύ ομογενών.  Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι μέσω των δραστηριοτήτων του έχουν γνωριστεί και παντρευτεί 25 ζευγάρια, αφού δίνεται η ευκαιρία της συναναστροφής.

«Εχουμε αναπτύξει μεγάλη οικειότητα μεταξύ μας.  Εάν αυτή η δραστηριότητα δεν έφερνε αυτήν την ευχαρίστηση, ο Λαογραφικός Ομιλος δεν θα συνέχιζε για όλα αυτά τα χρόνια», λέει η ταμίας, Εφη Παρθένη.

«Είμαστε μαζί στις χαρές, αλλά και τις λύπες.  Οταν πέθανε ο ιδρυτής και αδελφός μου, Αποστόλης Γκίνης, οι γυναίκες ντύθηκαν καραγκούνες και χόρεψαν στον τάφο του.  Ηταν κάτι που το είχε ζητήσει ο ίδιος», δηλώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια, Βάγια Γκίνη-Αλαγιάννη, αδερφή του αείμνηστου ιδρυτή του Λαογραφικού.

Να αναφερθεί ότι στον Λαογραφικό Ομιλο έχουν γραφτεί και μη ομογενείς, όπως ένας μικρός Αρμένιος, αλλά και ένας Τούρκος, ο οποίος ήθελε να μάθει τις ελληνικές παραδόσεις.

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

Ανεκπλήρωτο όνειρο ο ιδιόκτητος χώρος

Σημείο συνάντησης και μαθημάτων του Λαογραφικού Ομίλου Ελλήνων Αμερικής είναι το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.  Τα μέλη του Λαογραφικού αξιοποιούν συνήθως την αίθουσα του κάτω ορόφου, ένεκα της καλής σχέσης και συννενόησης με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και ιδίως τον αντιπρόεδρο, Πέτρο Γαλάτουλα.  Παρόλα αυτά, υπάρχει πικρία για το γεγονός πως, παρότι πολλοί τους επαινούν για την δραστηριότητά τους, εντούτοις οι πιο εύρωστοι οικονομικά ομογενείς, στην πλειοψηφία τους, δεν έδειξαν στην πράξη το ενδιαφέρον τους.

«Ο Λαογραφικός δεν έχει δικό του σπίτι.  Παλιά νοικιάζαμε χώρο, είχαμε εκεί και τα κοστούμια, ήταν σαν το σπίτι μας.  Προσπαθούμε και κάνουμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν χορεύουμε μόνο στην Αστόρια. Εχουμε χορέψει στο Kennedy Center, στο Lincoln Center, το Carnegie Hall, το Ellis Island και σε συναυλίες συγκροτημάτων που έχουν έρθει από την Ελλάδα.  Είμαστε 2 και 3 γενιές εδώ στην Αμερική. Προσπαθούμε να κρατάμε τα έθιμα όσο μπορούμε», τονίζει η πρόεδρος, Αναστασία Τσαντέ.

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

Πρώτη «έδρα» του Λαογραφικού ήταν… η αυλή του σπιτιού του Αποστόλη Γκίνη.  Στην συνέχεια, μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία, κυρίως ανά την Αστόρια, αλλά το θέμα της στέγασης παραμένει. Αλλωστε, ο Λαογραφικός Ομιλος δεν είναι μόνο μαθήματα χορού, αλλά και η σπάνια συλλογή αυθεντικών παραδοσιακών στολών, που αναφέρθηκε παραπάνω.

«Θα θέλαμε έναν δικό μας χώρο. Οχι μόνο για τις εκδηλώσεις μας, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα μουσείο με στολές, με κεντήματα, με παραδοσιακά πράγματα.  Να μπορεί να έρχεται ένας ηλικιωμένος ή ένα παιδάκι, που δεν ξέρει και να γνωρίζουν τι πλούτος υπάρχει.  Για να γίνει αυτό χρειάζεται χρήμα και δωρητές», λέει η ταμίας, Εφη Παρθένη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αντιπρόεδρος, Ματίνα Καραγιάννη.

«Θα έπρεπε να είχαμε και έναν χώρο ως μουσείο.  Είναι κρίμα να έχουμε αυτόν τον θησαυρό και να μην μπορούμε να τον επιδείξουμε.  Οι Κινέζοι έχουν τον δικό τους, οι Ισπανόφωνοι το ίδιο. Εμείς που είμαστε μια πλούσια μειονότητα, δεν το έχουμε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όλη αυτή η κληρονομιά είναι κλεισμένη μέσα σε μπαούλα, για να τα βάζουμε κάποιες φορές τον χρόνο για εκδηλώσεις. Οι παλαιότεροι τις αναγνωρίζουν. Σε πολλές εκδηλώσεις μας, θα δεις έναν μεγαλύτερο, κάπου στο κοινό, να δακρύζει», λέει η κ. Καραγιάννη, ενώ η Βάγια Γκίνη-Αλαγιάννη εστιάζει στην πλούσια ελληνική κληρονομιά.

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

«Θυμάμαι όταν είχαμε χορέψει στα Ηνωμένα Εθνη. Πήγαμε με 20 παιδιά και 20 διαφορετικές στολές. Τα υπόλοιπα κράτη είχαν 1-2 διαφορετικές στολές και αναρωτιούνταν γιατί εμείς είχαμε τόσες πολλές. Τους λέγαμε ότι κάθε μέρος της Ελλάδας έχει την δική του στολή και την δική του Ιστορία. Ολα αυτά δείχνουν πόσο βαθιά, χιλιάδες χρόνια πίσω, ανέρχεται η ελληνική Ιστορία.  Προς το παρόν, βρισκόμαστε στο Σταθάκειο και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πέτρο Γαλάτουλα, ο οποίος επί 36 χρόνια μας στηρίζει».

Συμμετοχές στα κοινά της Ομογένειας

Το Σάββατο 13 Απριλίου στη 1 το μεσημέρι, τα χορευτικά Τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου θα συμμετέχουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κρητικό Σπίτι, μετά την εκδήλωση στην Πλατεία Αθηνών. Πρόκειται για ένα απλό δείγμα της διαχρονικής παρουσίας του Λαογραφικού στα κοινά της Ομογένειας.

«Πάντοτε χορεύουμε στις 13 Απιρλίου στο Κρητικό σπίτι που γίνονται οι παραστάσεις από πολλές ομάδες. Παρακολουθούμε όλες τις πανομογενειακές συγκεντρώσεις για την παρέλαση.  Επίσης, συμμετέχουμε σε Λειτουργίες, Λιτανείες και εκδηλώσεις που γίνονται στην Ομοσπονδία, όπως επίσης και στους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου», δηλώνει η πρόεδρος κ. Τσαντέ.

Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια, κ. Γκίνη-Αλαγιάννη, στην εκδήλωση του Σαββάτου θα εμφανιστούν χορευτικά με αναφορά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Για πληροφορίες και δωρεές σχετικά με τον Λαογραφικό Ομιλο Ελλήνων Αμερικής, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο (718) 956 3544 ή το email της αντιπροέδρου matina62ny@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available