Λεφτά υπάρχουν για την κυβέρνηση

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

Η κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιεί τις υποσχέσεις που έδωσε στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέμβριο. Ετσι υπερηφανεύεται, ξεκινώντας με τα αναδρομικά κόστους 1,4 δισ. ευρώ μεικτά, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ποιοι τα παίρνουν; Τα ειδικά μισθολόγια, που είναι οι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, μέλη της κρατικής ορχήστρας (υπ. Πολιτισμού) και γιατροί.

Κανείς δεν βαρυγκωμά που θα πάρουν οι άνθρωποι τα αναδρομικά τους. Αλλωστε ήταν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η επιστροφή και όχι η ευαισθησία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί αυτό θέλησε να περάσει την Πέμπτη μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για «ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις», αλλά πολιτικής βούλησης.

Εχει ένα δίκιο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης! Επειδή, όπως υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταβάλει το 2014 το 50% των αναδρομικών και αποκαταστήσει τις μισές από τις απώλειες που είχαν υποστεί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Και είχε επιφυλαχθεί μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά.

Αραγε, τώρα το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά; Αλλαξε κάτι από πέρυσι ή πρόπερσι; ’Η μήπως αυξήθηκαν υπέρμετρα οι φόροι και το Κράτος έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Μάζεψε έτσι το πλεόνασμα για να μπορεί να το σκορπά, αδιαφορώντας αν ακόμη δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

Αραγε γιατί δεν είπε κάτι ο Πρωθυπουργός για τους συνταξιούχους που μεταναστεύουν στην φτωχή Βουλγαρία για να έχουν μία αξιοπρεπή καθημερινότητα, είδηση που αναδημοσιεύει ο «Ε.Κ.» από το οικονομικό διεθνές πρακτορείο «Bloomberg»;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο παλαιοκομματικό από το μοίρασμα χρημάτων σε χρονιά εκλογών. Γιατί μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών. Ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει εκλογές το 2019 και ξεκίνησε να μοιράζει λεφτά.

Ωστόσο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα πάρουν αναδρομικά. Ακόμη και αν το ΣτΕ τους έχει δικαιώσει. Αλλά θα τους γλυκάνει με την είδηση ότι απέτρεψε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, πείθοντας τους θεσμούς!

Αν θα είναι μία αναβολή της μείωσης για την επόμενη κυβέρνηση δεν θα το μάθουμε έγκαιρα βεβαίως. Το χάπι πρέπει να το χρυσώσει ο κ. Τσίπρας προ των εκλογών.

Ούτε θα πει ποτέ γιατί παρ’ όλες τις μεγαλοστομίες, τα συνθήματα, τις διαδηλώσεις, τις φωνές εντός και εκτός Κοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε στα χρόνια που κυβερνά να μειώσει τουλάχιστον το κόστος ζωής; Χτυπώντας παρεμπόριο και μονοπώλια; Αυτά δεν του τα απαγόρευσε κανείς θεσμός και είναι τα μόνα που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα.

Ισως τότε να μην μετοικούσαν οι νέοι και οι ηλικιωμένοι γιατί θα είχε αξία ο μισθός τους και η αντίστοιχη σύνταξη.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν αποδειχθεί ως οι παλαιοκομματικότεροι των παλαιοκομματικών. Στην Οικονομία, στην Πρόνοια, στη Δημοκρατία.

Οντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν για την Ελλάδα μία εξέλιξη, προς τα πίσω. Προς το πολύ παρελθόν ως νοοτροπία. Μας πάει πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και στους Μαυρογιαλούρους, που τόσο σατίρισε ο παλιός καλός κινηματογράφος. Εκεί καταντήσανε τη χώρα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available