Λεόντιος Κωστρίκης: Στην κορύφωσή της η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο

Ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την εκτίμηση ότι η Κύπρος ευρίσκεται σχεδόν στην κορύφωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού εξέφρασε ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας. Σχολιάζοντας τα μέτρα της Κυβέρνησης ο δρ. Κωστρίκης εξέφρασε την άποψη ότι αποδίδουν καρπούς όπως φαίνεται από την μείωση των κρουσμάτων ενώ ελπίζει πως η δυναμική αυτή θα συνεχίσει και στο επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ: Πέραν των 4000 δειγμάτων για ανίχνευση του κορωνοϊού διεκπεραίωσε από την εμφάνιση των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ). Ο ημερήσιος αριθμός δειγμάτων που διεκπεραιώνονταν κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Λεωνίδα Φυλακτού η ροή των δειγμάτων προς το Ινστιτούτο είναι συνεχής και ακατάπαυστη.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχουν περιπτώσεις καθυστέρησης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τεστ στενών επαφών κρουσμάτων, ενώ δείγματα από τον ευρύτερο περίγυρο που λαμβάνονται πιο αργά, ανακοινώνονται, ο κ. Φυλακτού είπε : «Εμείς δεν έχουμε καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα στέλλονται έγκαιρα και άμεσα στην Ομάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα, δεν ανακοινώνουμε αποτελέσματα. Δεν είναι δικαιοδοσία του Ινστιτούτου και δεν υπάρχει ο χρόνος για να τα ανακοινώνουμε».

Ερωτηθείς αν η Κύπρος διαθέτει τα απαραίτητα αναλώσιμα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ανέφερε ότι «υπάρχουν τα αντιδραστήρια και είναι επαρκή προς το παρόν», σημειώνοντας ωστόσο ότι «παγκόσμια υπάρχει θέμα έλλειψης αντιδραστηρίων».

Κληθείς να σχολιάσει ότι θα συμμετέχουν στον αγώνα και τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια είπε ότι στα κλινικά εργαστήρια θα απευθύνεται ο κόσμος που επιθυμεί να κάνει την εξέταση για δικούς του λόγους.

* Οκτώ είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόκειται:

– Δύο άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,

– Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και

– Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Μεταξύ των τεσσάρων επαφών είναι και ένα τρίμηνο βρέφος το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο σε καλή κατάταση για προληπτικούς λόγους.

Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132, (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.

Σε μια άλλη, ευχάριστη εξέλιξη, δύο ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και θεραπεύτηκαν, πήραν, την Πέμπτη, εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Αλλοι εφτά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πήραν εξιτήριο τις προηγούμενες μέρες. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης αναμενόταν να πάρουν εξιτήριο άλλοι δύο ασθενείς, των οποίων η δεύτερη εξέταση που έγινε για κορωνοϊό, βγήκε αρνητική. Την ίδια ώρα δύο ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με τη γενική κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται καλή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available