Λυπάμαι, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή, λέει ο Χάρι (βίντεο)

O πρίγκιπας Χάρι. (Stefan Rousseau/Pool via AP)

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ για το Megxit έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρίγκιπας Χάρι.

Ο πρίγκιπας Χάρι εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη που έφυγε από τη βασιλική οικογένεια, αλλά τόνισε πως δεν είχαν άλλη επιλογή με την σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, από το να αποχωρήσουν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Είπε ότι από τον ενθουσιασμό για τα βασιλικά τους καθήκοντα στην αρχή του αρραβώνα τους κατέληξαν στην τωρινή κατάσταση, ανέφερε ότι ελπίζουν σε μια ειρηνική ζωή και τόνισε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή τους, η πλήρης παραίτηση από τα βασιλικά καθήκοντα, απλώς δεν τους δόθηκε άλλη επιλογή. Προφανώς αυτό είναι μια ευθεία βολή στην υπόλοιπη οικογένεια, καθώς βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Χάρι επιθυμούσε μια ενδιάμεση λύση. Σύμφωνα με το «CΝΝ», επιθυμούσε να υπηρετεί τη βασίλισσα, αλλά να μη λαμβάνει δημόσια χρήματα. Αυτό δεν έγινε δεκτό και η πρόταση της βασιλικής οικογένειας ήταν ξεκάθαρη: ’Η παραμένεις μέλος με όλες τις υποχρεώσεις και ό,τι άλλο συνεπάγεται ή παραιτείσαι. Ο πρίγκιπας Χάρι επέλεξε να παραιτηθεί.

Ο πρίγκιπας Χάρι παραβρέθηκε σε επίσημο ιδιωτικό δείπνο για το Sentebale, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που στηρίζει τους νέους που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον ιό HIV και το AIDS, το οποίο και ίδρυσε το 2006, και όπου έκανε τα σχόλια αυτά.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι το βασιλικό ζευγάρι ήλπιζε να συνεχίσει να υπηρετεί την βασίλισσα Ελισάβετ, την Κοινοπολιτεία και τις στρατιωτικές του δεσμεύσεις, χωρίς καμία δημόσια χρηματοδότηση. Επιμένοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα το σπίτι του, υποστήριξε ότι η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, «έχει τις ίδιες αξίες, όπως κι εγώ» και πως ήταν «ενθουσιασμένη» και «αισιόδοξη» για τον πλήρη βασιλικό της ρόλο, μετά τον γάμο τους. Αλλά πρόσθεσε, πως τώρα «δεν υπήρχε άλλη επιλογή» από το να αποχωρήσουν – μια απόφαση που, όπως είπε, «δεν την πήρε ελαφρά τη καρδία».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε: «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει ή διαβάσει όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Γι’ αυτό, θέλω να ακούσετε την αλήθεια από μένα, τουλάχιστον όσα μπορώ να μοιραστώ μαζί σας -όχι ως πρίγκιπας, ή δούκας, αλλά ως Χάρι, ο ίδιος άνθρωπος που πολλοί από εσάς παρακολουθούσατε να μεγαλώνει εδώ και 35 χρόνια- αλλά με μια πιο καθαρή προοπτική».

Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την γιαγιά του, αποκαλώντας την «αρχηγό του» και πως ήταν «απίστευτα ευγνώμων» στην Αυτού Μεγαλειότητα και στην υπόλοιπη οικογένειά του για την υποστήριξή τους τόσο σε αυτόν όσο και στην Μέγκαν Μαρκλ. Οπως είπε, χαρακτηριστικά: «Μόλις παντρευτήκαμε με την Μέγκαν, ήμασταν ενθουσιασμένοι. Ημασταν αισιόδοξοι και έτοιμοι να υπηρετήσουμε. Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματικά με θλίβει που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Η απόφαση που πήρα για την σύζυγό μου και μένα, αποχωρώντας, δεν ήταν κάτι που δεν το σκέφτηκα καλά. Υπήρχαν τόσοι πολλοί μήνες συζητήσεων μετά από τόσα χρόνια προκλήσεων και ξέρω ότι δεν έκανα πάντα το σωστό, αλλά σε ό,τι αφορά αυτό, πραγματικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

Στην ομιλία του, ο πρίγκιπας Χάρι, αναφερόμενος στο Megxit, δήλωσε: «Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι δεν φεύγουμε μακριά και σίγουρα δεν φεύγουμε μακριά από εσάς. Η ελπίδα μας ήταν να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την βασίλισσα Ελισάβετ, την Κοινοπολιτεία και τις στρατιωτικές μου οργανώσεις, αλλά χωρίς δημόσια χρηματοδότηση. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν δυνατό. Το αποδέχτηκα αυτό γνωρίζοντας πως δεν αλλάζει το ποιος είμαι ή το πόσο δεσμευμένος είμαι, αλλά ελπίζω ότι σας βοηθά να καταλάβετε πως τα πράγματα ήρθαν έτσι, που αναγκάστηκα να κάνω ένα βήμα πίσω από την οικογένειά μου ελπίζοντας σε μια ειρηνική ζωή».

Ο πρίγκιπας Χάρι είπε, εξάλλου, ότι το ζευγάρι θα συνεχίσει να κάνει μια ζωή υπηρετώντας το κοινό καλό και πως έκαναν ένα «τεράστιο άλμα πίστης». Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσω να είμαι ο ίδιος άνθρωπος που αγαπά την χώρα του και αφιερώνει την ζωή του στην υποστήριξη των αιτιών, των φιλανθρωπικών και στρατιωτικών κοινοτήτων που είναι τόσο σημαντικά για μένα. Μου διδάξατε πολλά για την ζωή και αυτός ο ρόλος με έχει διδάξει περισσότερα για το τι είναι σωστό και δίκαιο, πράγματα που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available