Λόγος στο Ισραήλ για «εθνικιστική διαχείριση» της υπόθεσης του ομαδικού βιασμού

(AP Photo/Petros Karadjias, FILE)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε «εθνικιστική διαχείριση» της διερεύνησης της καταγγελίας εναντίον των 12 Ισραηλινών ηλικίας 16-18 ετών για διάπραξη ομαδικού με θύμα 19χρονη Βρετανίδα βιασμού τη νύχτα της 17ης προς 18η Ιουλίου στην Αγία Νάπα αναφέρεται ο διεθνώς βραβευμένος Ισραηλινός δημοσιογράφος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Haaretz».

Ο Gideon Levy μιλά για επιστράτευση με την αναγγελία της είδησης ότι 12 νεαροί Ισραηλινοί από τα ψηλά δώματα του κράτους κινδυνεύουν με δίωξη από «μη Ιουδαίους». Ήδη «αναφορές περί κυπριακού αντισημιτισμού είναι κοντά» σημειώνει ο κ. Levy, διερωτώμενος ειρωνικά «ποιος μπορεί να εμπιστευτεί έτσι και αλλιώς το κυπριακό δικαιικό σύστημα».

Συγκρίνοντας τη βιαιότητα του εγκλήματος με την προγραμματιζόμενη ένταξη των υπόπτων σε έναν στρατό, «η κύρια αποστολή του οποίου είναι η κατάχρηση βίας», ο Ισραηλινός αρθρογράφος παραθέτει ως παραδείγματα την έμφαση που δόθηκε από ισραηλινά δημοσιεύματα στις δηλώσεις των γονιών των υπόπτων και στην υπόνοια στις δημοσιογραφικές παρουσιάσεις της είδησης ότι «οι ύποπτοι έκαναν απλώς σεξ με μια άπιστη» τη 19χρονη Βρετανίδα. Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Levy θεωρεί ότι οι 12 ύποπτοι αντιμετωπίζονται ως θύματα από τους συμπατριώτες τους, όπως ακριβώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες που εμπλέκονται σε δολοφονίες αμάχων στην Παλαιστίνη. Στην περίπτωση της Αγίας Νάπας η δήλωση Ισραηλινού δικηγόρου πως «σε όλο τον κόσμο το Ισραήλ παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται για να βοηθήσει τους υπηκόους του που βρίσκονται σε κίνδυνο» είναι ενδεικτική της διαχείρισης που τυγχάνουν οι καταγγελίες της 19χρονης από τους εμπλεκόμενους.

Στο μεταξύ νεότερα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη στην Αγία Νάπα δημοσιεύουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ενώ η Αστυνομία συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων από τους υπόπτους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουλίου εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον των 12, γεγονός που εισπράχθηκε με εκνευρισμό από συγγενείς των υπόπτων, οι οποίοι υπέδειξαν ότι στη χώρα τους τα αποτελέσματα εξετάσεων DNA βγαίνουν σε μικρότερο διάστημα. Τα αποτελέσματα DNA αναμένεται να δείξουν ποιοι και πόσοι είχαν σεξουαλική επαφή με τη 19χρονη, με την Αστυνομία να φέρεται να έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής ομολογία για σεξουαλική επαφή (κατ’ ισχυρισμό με συναίνεση) από τρεις. Ο βασικός ύποπτος, το πρόσωπο που φέρεται να είχε ολιγοήμερη σχέση με τη 19χρονη πριν τη νύχτα του περιστατικού, συνεργάζεται με τις αρχές, έχοντας διαφοροποιήσει την αρχική κατάθεσή του.

Σύμφωνα με τη «Haaretz», στο δωμάτιο στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό βρέθηκαν πέντε χρησιμοποιημένα προφυλακτικά. Παραπέμποντας σε δηλώσεις δικηγόρου των υπόπτων, η «Haaretz» έγραψε ακόμα ότι τρεις ύποπτοι ασκούν το δικαίωμά τους στη σιωπή, ενώ ένας αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος.

Η 19χρονη αναμένεται να κληθεί να αναγνωρίσει τους υπόπτους σε παράταξη, ενώ οι εξετάσεις της Αστυνομίας περιλαμβάνουν τη λήψη καταθέσεων από τουλάχιστον 35 άτομα, καθώς και την εξέταση βίντεο κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available