Μάικλ Ντράγκον, ο πρώτος Ελληνας της Νέας Ορλεάνης

Ο Μάικλ Ντράγκον (1739-1821). Φωτογραφία: Wikitree

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Μάικλ Ντράγκον (Michel Dragon) γεννήθηκε στην Αθήνα γύρω στο 1739 με γονείς τον Αντώνιο και την Ελένη. Ο Ντράγκον είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος Ελληνας που εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νέα Ορλεάνη, στην οποία πήγε ως απλός ναύτης για να γίνει μέχρι το 1766 ένας σημαντικός έμπορος.

Μετά από 8 χρόνια ενδελεχούς έρευνας από την Επιτροπή Αρχείου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος (Holy Trinity Greek Orthodox Church Archive Committee) προκύπτει πως μόλις τέσσερις Ελληνες έχουν ζήσει στη Νέα Ορλεάνη πριν από το 1850.

Ο Ντράγκον παντρεύτηκε την Μαρί Φρανγκουάζ ντε Μονπλεζίρ (Frangoise de Montpliaisir) με την οποία έκανε ένα παιδί, την Μαριάννα Σελέστε (Marianna Celeste, (1777-1856).

Ο Ντράγκον έφτασε στη Νέα Ορλεάνη με λίγα χρήματα και ακόμα λιγότερες προσδοκίες. Είχε καταγραφεί στα τοπικά δημογραφικά αρχεία ως «κυνηγός και ταξιδιώτης». Ωστόσο, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο κατάφερε να βελτιώσει τη ζωή του.

Ενας τρόπος με τον οποίο μπορεί να κριθεί η σταδιακή επιτυχία του Ντράγκον είναι μέσα από έναν χάρτη του μουσείου και ερευνητικού κέντρου «Historic New Orleans Collection – HNOC». Αυτός ο χάρτης, γνωστός και ως «Plan de l’Habitation de Mr. Michel Dragon arpentee par ordre de B. Lafon Ing., le mois de decembre, 1815» σχεδιάστηκε από τον Barthelemy Lafon (1769-1820) ως ένα κομμάτι έρευνας για την περιουσία του Ντράγκον στο Bay Saint Louis και το Wolf River Mississippi, και καταγράφει τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στον Νράγκον για τις υπηρεσίες του στο πλευρό των Ισπανών κατά των Βρετανών κατά την εκστρατεία της Φλόριδας στη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Η περιγραφή της έρευνας αναφέρει: «Η έρευνα για την περιουσία του Μάικλ Ντράγκον (1739-1821) δείχνει μια έκταση 23.000 στρεμμάτων μπροστά στην Ανατολική Ακτή του Bay St. Louis. Επιπρόσθετα, στοιχεία στον χάρτη περιλαμβάνουν δέντρα, μία αγελάδα, έναν αγριόχοιρο, ένα ελάφι, πλοία στον κόλπο και ένα μικρό χωριό.

Ο Ντράγκον δεν ήταν απλώς ένας έμπορος. Την 1η Ιανουαρίου του 1771 κατατάχθηκε ως στρατιώτης στην Louisiana Regular Militia. Μέσα σε ένα χρόνο είχε γίνει ένας ικανότατος δεκανέας. Την 1η Οκτωβρίου 1787, ο Ντράγκον υπηρέτησε ως 2ος λοχίας στην Mobile Alabama, τμήμα του πυροβολικού της Λουιζιάνας υπό τον Ισπανό στρατηγό Galvez εναντίον των Βρετανών.

Το 1803, ο Ντράγκον ήταν ακόμα αξιωματικός του Στρατού, όταν η επαρχία της Λουιζιάνα έγινε από Γαλλική Αμερικανική, ενώ έλαβε μέρος και στους επίσημους εορτασμούς. Υπό τους όρους της συμφωνίας, ο Ντράγκον έγινε Αμερικανός πολίτης.

Τον Οκτώβριο του 1799, η Μαριάννα Σελέστε παντρεύτηκε έναν νεοφερμένο στη Νέα Ορλεάνη Ελληνα μετανάστη, τον Δήμο Τιρισάκο (Demas Tirisakos). Είναι και ο πρώτος καταγεγραμμένος γάμος ανάμεσα σε 2 Ελληνες στη Βόρεια Αμερική. Λίγο αργότερα, ο Τιρισάκος άλλαξε το όνομά του σε Αντρέα Δημήτρη (Andrea Dimitry), ενώ έγινε σύντομα ένας πετυχημένος έμπορος και βετεράνος του Πολέμου του 1812, πολεμώντας στη Μάχη της Νέας Ορλεάνης.

Ο Μάικλ Ντράγκον πέθανε στη Νέα Ορλεάνη στις 10 Μαρτίου του 1821. Οπως τα μέλη πολλών επιφανών οικογενειών της Νέας Ορλεάνης, τα μέλη της οικογένειας Ντράγκον είχαν τον δικό τους τάφο στο Νο 1 Νεκροταφείο του Σεντ Λούις (Saint Louis No. 1 Cemetery).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available