Ανάλυση: Μέγεθος φθίσης

H Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ»/Κώστας Μπέη

Νομίζω πως η φράση «μέγεθος φθίσης» που έχει τεθεί ως τίτλος στην παρούσα ανάλυση μπορεί κάπως να εκφράσει το μέγεθος της κρίσης και της φθίσης του εκκλησιαστικού μας βίου στην Αμερική. Κι αυτό διότι φτάσαμε στο σημείο να υποθηκεύσουμε τα κτίρια των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης για τη λήψη τραπεζικού δανείου ύψους $7,5 με $10 εκατομμυρίων για την πληρωμή χρεών, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018.

Υπενθυμίζω την πεμπτουσία της είδησης η οποία ήταν η εξής: «Σε έκτακτη τηλεφωνική συνδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου το απόγευμα της Τρίτης 10 Απριλίου 2018, αποφασίσθηκε και επικυρώθηκε η λήψη δανείου από την Αρχιεπισκοπή ύψους μεταξύ 7,5 και 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αρχιεπισκοπή προτίθεται να καταφύγει στην ομογενειακή Τράπεζα Alma Bank της Νέας Υόρκης για τη λήψη του δανείου. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του δανείου είχε αποκαλύψει ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ στις 5 Μαρτίου 2018.

Το δάνειο, αν παραχωρηθεί, λαμβάνεται προκειμένου να πληρώσει η Αρχιεπισκοπή τα χρέη της, τα οποία, ως γνωστόν, την οδήγησαν σε κατάσταση ‘πτώχευσης’. Θα βάλει ως υποθήκη, για να εγγυηθεί το δάνειο, τα δύο κτίρια των Γραφείων της, τα οποία βρίσκονται στη διεύθυνση 8-10 East 79th Street στη Νέα Υόρκη».

Μιλούμε πλέον για μία ταπείνωση έσχατης μορφής στην οποία έχει οδηγήσει την Εκκλησία μας ο σημερινός της Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος προσπαθεί να κρυφθεί και καλυφθεί τώρα που έγιναν τα αποκαλυπτήρια πίσω από παίγνια του είδους ότι δεν γνώριζε, δεν είχε ιδέα τι γινόταν στα οικονομικά, τώρα μπαίνουν εσωτερικοί έλεγχοι και τα παρόμοια.

Φυσικά όλα αυτά τα δικαιολογητικά τα κονιορτοποίησε ο εξ’ απορρήτων στενός του συνεργάτης Τζέρι Δημητρίου με εκείνη την αποκαλυπτική επιστολή του της 24ης Ιανουαρίου 2018, στην οποία είπε του Αρχιεπισκόπου και προς όλους ότι γνώριζε τα πάντα. Οτι μαζί αποφάσιζαν, και ότι απεφάσιζε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Τώρα βέβαια με τις έρευνες των Αρχών όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον. Βέβαια το ζώπυρο ερώτημα είναι γιατί δεν ήξερε όπως ισχυρίζεται ο Αρχιεπίσκοπος; Αυτός δεν είναι Αρχιεπίσκοπος επί δέκα εννέα έτη; Πού ήταν; Ομως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνον αυτόν, αλλά και την Επαρχιακή Σύνοδο. Πού ήταν; Γιατί δεν ρωτούσαν ή καλύτερα δεν απαιτούσαν να ενημερωθούν; Τι είδους Σύνοδος είναι;

Και εν πάση περιπτώσει γιατί έστω και τώρα δεν βγαίνουν για λόγους εντιμότητας να πληροφορήσουν τον ένθεο και φιλότιμο ομογενειακό μας λαό τι ακριβώς γινόταν; Αραγε δεν είναι όλοι συνυπεύθυνοι;

Εν τω μεταξύ «η λεηλασία» συντελέσθηκε όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι έρευνες κι ένας Θεός ξέρει τι ευρήματα θα βγουν στο μέλλον; Κατά τα άλλα, η έγκριση ελήφθη να προχωρήσει η υποθήκευση των Γραφείων για να δώσει η Alma Bank το δάνειο.

Κι αυτό στην καλύτερη χώρα του Κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, κι ακόμα στην πλέον ανεπτυγμένη και επιβλητική πόλη της υφηλίου, τη Νέα Υόρκη, στην οποία έπρεπε να είχαμε αγοράσει μέρος της και να είχε καταστεί η Εκκλησία μας αυτόνομη και αυτοσυντήρητη οικονομικώς, κι όχι να παίρνουμε δανεικά για να συνεχίζουμε την ύπαρξή μας.

Αραγε έχει δικαίωμα ο Αρχιεπίσκοπος, η Επαρχιακή Σύνοδος και η Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, να προβούν σε μία τέτοια απόφαση δέσμευσης της περιουσίας της Εκκλησίας; Πώς και γιατί προχωρεί ο Αρχιεπίσκοπος τη στιγμή που του υποδείχτηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μην προχωρήσει στην υποθήκευση των Γραφείων για δάνειο;

Εξακολουθεί ή όχι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να είναι Εκκλησιαστική Επαρχιακή του Οικουμενικού Θρόνου; Αν ναι, τότε γιατί δεν υπακούει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος; Εχει μήπως την έγκριση του Πατριαρχείου να υποθηκεύσει την περιουσία της Εκκλησίας εδώ; Η Ομογένεια και η πλήθουσα Εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία και αγανάκτηση.

Κατά τα άλλα θα κάνουμε την 44η Κληρικολαϊκή στη Βοστώνη. Αλήθεια για ποια επιτεύγματα θα γίνει λόγος εκεί; Για ποια οράματα για το αύριο; Για ποια Σχολή που δεν έχει χρήματα να βγάλει τον Απρίλιο; Αλλά γι αυτά θα επανέλθουμε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available