Μέρος τουρκικού «σχεδίου Β’» η επιστροφή Μαρωνιτών

AP Photo/Petros Karadjias.

Ανάλυση του Νεόφυτου Κυριάκου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πρόσκληση από το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος να επιστρέψουν οι Μαρωνίτες στα κατεχόμενα χωριά τους «δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα».

Σημείωσε ότι από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης ουδέποτε είχε απαγορευθεί στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στις κοινότητές τους και τα διαβήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπέδειξε, έχουν σχέση με την πρόληψη οποιωνδήποτε άλλων νέων τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς, υπονοώντας προφανώς το φημολογούμενο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με ταυτόχρονη πρόσκληση στους Ελληνοκυπρίους εκτοπισθέντες να επιστρέφουν σε αυτήν αλλά υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Θα συμφωνήσουμε ότι η περίπτωση των Μαρωνιτών δεν είναι η ίδια με αυτή της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Για τους Μαρωνίτες υπάρχει, άλλωστε, και πρόνοια στη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης που είχαν υπογράψει Κληρίδης και Ντενκτάς το 1975 και αφορούσε κυρίως την ανεμπόδιστη παραμονή 20,000 Ελληνοκυπρίων στη χερσόνησο της Καρπασίας.

Μια συμφωνία που ουδέποτε τηρήθηκε όμως από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς, το οποίο αντίθετα, υποχρέωσε διά της βίας τους νόμιμους κατοίκους της Καρπασίας να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες με αποτέλεσμα να έχουν παραμείνει εκεί μόνο μερικές εκατοντάδες ηλικιωμένοι οι οποίοι «φεύγουν» σιγά σιγά από τη ζωή και σήμερα δεν ξεπερνούν τους 350.

Για την πρόσκληση προς τους Μαρωνίτες, λοιπόν, υπάρχουν οι πολιτικές σκοπιμότητες και έχουν να κάνουν με τους τουρκικούς σχεδιασμούς που ξεκίνησαν να μπαίνουν σε εφαρμογή μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Είναι μέρος του περίφημου «σχεδίου Β’» των Τούρκων για το οποίο έκανε λόγο ο Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Δεν ήταν τυχαίες οι ταυτόχρονες αναφορές και σε άνοιγμα της Αμμοχώστου. Ούτε και οι δηλώσεις του λεγόμενου «αντιπροέδρου» του κατοχικού ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς για απόδοση σε όσους Μαρωνίτες αποδεχθούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, της λεγόμενης «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους.

Το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα είναι προφανώς η επόμενη κίνηση των Τούρκων και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά που θα βρεθεί σε παρόμοιο δίλημμα όπως το 2003 που δεν ήξερε τι να συμβουλεύσει τους πολίτες όταν ο Ραούφ Ντενκτάς είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Σε περίπτωση που ανοίξουν την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και αποδοθούν περιουσίες στους νόμιμους κατοίκους πώς η Κυβέρνηση θα εμποδίσει όσους Ελληνοκύπριους θελήσουν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *