Μέτρα για την αντιμετώπιση ενός άτακτου Brexit

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε την κυπριακή Βουλή ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις συνέπειες από ένα άτακτο Brexit, τονίζοντας ότι το κάθε Υπουργείο, στους τομείς αρμοδιότητάς του, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ενημέρωση στην οποία προέβηκε αφορούσε τέσσερα θέματα:

* Η κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά γενικότερα την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

* Τις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση άτακτου Brexit. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου 2018.

* Το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων και τα δικαιώματα των Κυπρίων που εργάζονται ή διαμένουν στις Βρετανικές Βάσεις σε περίπτωση άτακτου Brexit.

* Οι προετοιμασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση για τις Βρετανικές Βάσεις ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό που μπορεί να πει είναι ότι «κύριος μας στόχος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των Κύπριων που εργάζονται ή ζουν εντός των Βρετανικών Βάσεων».

Ερωτηθείς ποιοι τομείς θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, απάντησε ότι ειδικότερα οι τομείς που δεν είναι εθνική αρμοδιότητα θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό. Γίνονται όλες οι προετοιμασίες, το κάθε Υπουργείο στο δικό του τομέα αρμοδιότητας, έτσι ώστε οι συνέπειες από ένα άτακτο Brexit να περιοριστούν στο βαθμό του δυνατού, είπε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων, μέχρι σήμερα συζητούσαμε για την ένταξη νέων μελών στην ΕΕ», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ενώπιον ενός τέτοιου σεναρίου εξόδου και μάλιστα με το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου να είναι ορατό».

Από δικής του σκοπιάς ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι: «Tο Brexit θα επηρεάσει όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας, αλλά και πολλούς κοινωνικούς τομείς», προσθέτοντας ότι «επηρεάζει την παροικία μας, τους φοιτητές μας, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τον τουρισμό».

«Όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε αποφασίσει ότι θα τα συζητήσουμε διεξοδικά με τα αρμόδια Υπουργεία σε άλλη συνεδρία για να δούμε όχι μόνο τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται στην Γενική Εισαγγελέα αλλά και να δούμε τις στρατηγικές των Υπουργείων για να αντιμετωπίσουν κυρίως τον επιχειρηματικό τομέα, το εμπόριο και της Υγείας με σκοπό να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχόμενα θα έχει η Κύπρος», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γιώργος Λιλλήκας για το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων, αφού σύμφωνα με τον ίδιο «έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα αναφορικά με το καθεστώτος τους».

«Πέρα από τη γνωμοδότηση της Χάγης έχουμε την απόφαση πριν μερικούς μήνες του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας το οποίο αποφάσισε και είναι δεσμευτική η απόφαση του ότι οι βάσεις δεν είναι κυρίαρχες και ότι αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε επίσης ότι έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη όπως η κυπριακή Κυβέρνηση εγείρει θέμα καθεστώτος των βρετανικών βάσεων. «Πρέπει να σας πω ότι όπως το είπε ο ΥΠΕΞ δεν υπάρχει αυτή την στιγμή η όποια πολιτική απόφαση να ανοίξει αυτό το ζήτημα με την Βρετανία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πολιτική βούληση «δεν λείπει μόνο από την Κυβέρνηση αλλά και από πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available