Σε παρέμβαση του ΟΗΕ προσδοκεί η Επιτροπή Αγνοουμένων

Λείψανα αγνοουμένων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι (ΓΤΠ)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Απογοητευμένος για την απροθυμία των Τούρκων να βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, δηλώνει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης.

Σε  συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι «η τουρκική πλευρά συμμετέχει στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), αλλά ακολουθεί μια τακτική που δεν είναι πάντα υποβοηθητική». Και πρόσθεσε: «Συχνά (η τουρκική πλευρά) παρεμβάλλει εμπόδια που καθιστούν το έργο της ΔΕΑ χρονοβόρο και αναποτελεσματικό (στρατιωτικές ζώνες, μετακινήσεις οστών κλπ). Απόδειξη επίσης πως αντιμετωπίζει το θέμα με πολιτικές ενέργειες είναι το γεγονός πως συνήθως προβαίνει σε κάποιες παραχωρήσεις παραμονές της συζήτησης του θέματος στα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο κ. Σεργίδης αναφέρεται στις άκαρπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς τονίζοντας ότι «η πειθώ για αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς στο θέμα εξυπακούει ενέργειες από διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων που να έχουν πολιτικό κόστος για την Τουρκία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η ΔΕΑ γνωρίζει πού βρίσκονται στοιχεία (που θα βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων) και ποιοι τα κατέχουν». Και πρόσθεσε: «Ανέμενε (η ΔΕΑ) παθητικά, για δεκαετίες ίσως πεισθούν και τα δώσουν. Αυτό δεν έγινε. Είναι καιρός να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι, πέραν της παθητικής αναμονής». «Αναμέναμε και συνεχίζουμε να αναμένουμε από το Τρίτο Μέλος στη ΔΕΑ, αλλά και από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβουν κατά τρόπο ουσιαστικό και καταλυτικό», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Σεργίδης ανέφερε πως η τελευταία απόφαση της Επιτροπής αποτελεί ένα, έστω και μικρό, θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Καταπιάνεται με την ουσία του θέματος και αγγίζει τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΑ, που είναι η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησής της στα κατεχόμενα, η εξεύρεση πληροφοριών για χώρους ταφής και η μετακίνηση οστών. Επίσης το ύφος που χρησιμοποιεί δείχνει πως η πολύχρονη ανοχή που επέδειξε – ας μην ξεχνούμε πως η απόφαση του ΕΔΑΔ πάρθηκε τον Μάιο του 2001 και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η στοιχειώδης συμμόρφωση από μέρους της Τουρκίας – δεν μπορεί να συνεχισθεί», σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available