Μήνυμα Κυριάκου στα στελέχη της ΝΔ: Δεν θα ανεχθώ καμιά αλαζονεία

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και τη δημοσιογράφο Ελπίδα Κατσαράκη, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. (EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Αυστηρό μήνυμα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μιλούν για «κλειδωμένη» αυτοδυναμία δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, έστειλε ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Πώς μπορεί να λέει κανείς κάτι τέτοιο όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Είναι πολλές παράμετροι που ακόμα είναι μεταβλητές. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δεχτώ καμία αλαζονεία. Και αυτό δείχνει αλαζονεία, ξέρετε. Το να βγαίνεις και να λες σήμερα στον ελληνικό λαό: ‘Εχουμε τελειώσει’, ‘Κερδίζουμε με δέκα μονάδες διαφορά’, ‘Είμαστε ήδη αυτοδύναμοι’ και ράβουμε, κατά συνέπεια, τα υπουργικά μας κουστούμια, είναι μια συμπεριφορά αλαζονική. Δεν πρόκειται να τη δεχτώ ούτε τώρα και σίγουρα δεν θα τη δεχτώ μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».
Στην ίδια συνέντευξη στο «Kρήτη ΤV», ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «την πόλωση, την όξυνση και τις προσωπικές επιθέσεις δεν τις επέλεξα ποτέ. Ο αντίπαλός μου τις επέλεξε συστηματικά εδώ και 3,5 χρόνια, από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια και αυτή η αντιμετώπιση στο πρόσωπό μου, νομίζω με μια αλαζονεία και με μια συχνά υπεροψία, εμένα προσωπικά δεν με επηρεάζει, αλλά σίγουρα δεν βγήκε σε καλό στον κ. Τσίπρα, διότι το αποτέλεσμα των εκλογών άλλα πράγματα έδειξε».

Ανέφερε πως εάν εκλεγεί πρωθυπουργός η κυβέρνησή του θα αποτελείται από «ένα σχήμα αποτελεσματικό με ένα ισχυρό κέντρο στο Μαξίμου, το οποίο θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο με συγκεκριμένους στόχους και με ξεκάθαρη λογοδοσία από υπουργούς. Εχω μιλήσει για ένα σχήμα το οποίο με μια εξαίρεση δεν θα έχει υπουργούς αναπληρωτές, θα έχει υπουργούς και υφυπουργούς. Θα είναι ένα σχήμα το οποίο δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό, διότι χρειαζόμαστε ανθρώπους σήμερα να κάνουμε τη δουλειά. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των υπουργών, είναι η ποιότητα των υπουργών».

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και τη δημοσιογράφο Ελπίδα Κατσαράκη, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. (EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Τόνισε πως το νομοθετικό έργο για τον πρώτο χρόνο έχει σχεδιαστεί. «Υπάρχουν νομοσχέδια τα οποία είναι ήδη έτοιμα και τα οποία θα παραδοθούν στους υπουργούς για να βάλουν τις τελικές πινελιές. Το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο και δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία εβδομάδα κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να διακόψουμε, ούτε πρόκειται να πάμε σε θερινά τμήματα διότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να προτείνουμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε το καινούργιο μας φορολογικό νομοσχέδιο», είπε μεταξύ άλλων.

Δήλωσε πως θα αναζητήσει, ακόμη και εάν είναι αυτοδύναμος, «ευρύτερες συνεννοήσεις στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών» και συμπλήρωσε: «Καινούργιος εκλογικός νόμος, αλλαγή του Συντάγματος όπου κάποια άρθρα ενδεχομένως να πρέπει ν’ αλλάξουν με αυξημένη πλειοψηφία, νόμος για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Αυτό χρειάζεται 200 ψήφους βάσει του Συντάγματος για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Θα αναζητήσουμε, λοιπόν, ευρύτερες συναινέσεις, όχι στον σχηματισμό της κυβέρνησης. Θέλω να είμαι σαφής. Η κυβέρνηση, εφόσον είμαστε αυτοδύναμοι, θα ορκιστεί εντός τριών ημερών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποχρέωσή μου να αναζητήσω ευρύτερες συγκλίσεις. Πιστεύω ότι θα βρω πρόσφορο έδαφος και για σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης. Θα είμαι πάντα ανοιχτός να διερευνώ τη δυνατότητα αυξημένων πλειοψηφιών στη Βουλή, αλλά και αυξημένων πλειοψηφιών στην κοινωνία. Διότι δεν αρκεί μόνο η Βουλή να υποστηρίζει τα νομοσχέδιά μας».

Σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως «στη διπλωματία υπάρχουν πολλά όπλα στο τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι ήδη ένα σημαντικό όπλο το οποίο έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη φαρέτρα της».

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και τη δημοσιογράφο Ελπίδα Κατσαράκη, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. (EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε πως «η τουρκική οικονομία είναι σε εύθραυστο στάδιο αυτή τη στιγμή. Δεν αντέχει πολλές αναταράξεις και από ένα σημείο και πέρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι η δράση της Τουρκίας θα προκαλέσει αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «πολλές φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ούτε εκτιμήσεις, ούτε υπερβολική ανησυχία, ούτε να φοβάται ο κόσμος αδικαιολόγητα. Η εξωτερική πολιτική θέλει συνέπεια και, όπου χρειάζεται, αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Και προσωπικά, αυτός θα είναι και ο δικός μου αγώνας την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Αλλά θα είναι και μία προσπάθεια να συζητήσω με ειλικρίνεια με την Τουρκία και με τον κ. Ερντογάν βάσει, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας, οι οποίοι σίγουρα παραβιάζονται με τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available