Μία μόνο αλλαγή στο πρόγραμμα της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης

Από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Φιλαδέλφεια το 2014. Διακρίνεται, ανάμεσα στους άλλους, και ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στη γραμμή για να υποβάλλει ερώτηση (Αρχείο Εθνικού Κήρυκα-Θεόδωρος Καλμούκος)

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μία αλλαγή υπάρχει ουσιαστικά στο πρόγραμμα της επικείμενης 44ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, από τις προηγούμενες Κληρικολαϊκές.

Η Κληρικολαϊκή θα γίνει στο ξενοδοχείο «Copley Marriott» της Βοστώνης από την 1η μέχρι την 5η Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου έπειτα από την εισηγητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου με θέμα, «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι», οι σύνεδροι δεν θα διασκορπισθούν σε ομάδες για να την συζητήσουν και αναλύσουν όπως γινόταν κατά πάγια τακτική. Φέτος μετά το μεσημεριανό γεύμα, θα γίνει από τις 2 μέχρι τις 5 το απόγευμα ανοικτή συζήτηση -open forum-αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής.

Ως γνωστόν η Αρχιεπισκοπή περιήλθε σε κατάσταση «πτώχευσης», όπως απεκάλυψε από τον Σεπτέμβριο του 2017 ο «Εθνικός Κήρυκας», σε σημείο που αναγκάζεται να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν για να λάβει τραπεζικό δάνειο 7 εκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσει τα χρέη της.

Ακόμα, η διακοπή των εργασιών ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης για οικονομικούς λόγους, οι απαιτήσεις εταιρειών για καταβολή οφειλόμενων που απειλούν να πετάξουν τα υλικά έχει διασύρει την Αρχιεπισκοπή, την Ομογένεια και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ολόκληρο τον Κόσμο.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου και ό,τι συμβαίνει σ’ αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπογραμμίζεται ότι διεξάγονται έρευνες από λογιστικές εταιρείες για την εξιχνίαση των οικονομικών, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την εξυγίανσή τους με περικοπές στα έξοδα και απολύσεις προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η Γενική Εισαγγελία Νέας Υόρκης, αλλά και Μέγα Σώμα Ενόρκων -Grand Jury- έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για έρευνα των οικονομικών Αρχιεπισκοπής και ναού Αγίου Νικολάου.

Εν των μεταξύ η Μητρόπολη Βοστώνης, η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή της 44ης Κληρικολαϊκής της Αρχιεπισκοπής, δεν έκανε η ίδια την τοπική της Κληρικολαϊκή για το έτος 2017, ούτε για το 2018 μέχρι στιγμής, όπως επιτάσσουν οι Κανονισμοί της Αρχιεπισκοπής, ούτε έχει δοθεί κάποιος οικονομικός απολογισμός.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επικείμενης 44ης Κληρικολαϊκής είναι σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο των προηγούμενων Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων.

Πιο ειδικά, το Σάββατο 30 Ιουνίου θα γίνουν οι εγγραφές τόσο της Κληρικολαϊκής όσο και της Εθνικής Φιλοπτώχου, ενώ θα γίνει και η συνεδρίαση του Συνδέσμου Μουσικών και Χορωδιών.

Την Κυριακή Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού Βοστώνης, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που θα γίνει η Κληρικολαϊκή.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια των εκθέσεων. Το πρωί κάθε ημέρας θα τελείται Λειτουργία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου σε ναό.

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η εισηγητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου, η ανοικτή συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και το βράδυ από τις 8 μέχρι τις 10 Επιτροπές των Οικονομικών και Διοίκησης, οι οποίες συμπίπτουν την ίδια ώρα.

Την Τρίτη 3 Ιουλίου επίσκεψη, περιήγηση και γεύμα στη Θεολογική Σχολή.

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου, Δοξολογία για την Αμερικανική Ανεξαρτησία εντός του ξενοδοχείου και σεμινάρια.

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου συνεδρίαση ολομέλειας, ψήφιση προϋπολογισμού των ετών 2019 και 2020, το επίσημο δείπνο και η λήξη της Κληρικολαϊκής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available