Μαδρίτη και Λονδίνο στο «μάτι του κυκλώνα»

(AP/Matt Dunham)

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού καλπάζει στη Μαδρίτη και στο Λονδίνο, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα χειρότερο ξέσπασμα ακόμη και από τη Λομβαρδία της Βόρειας Ιταλίας, με τους θανάτους από την Covid -19 να διπλασιάζονται ανά δύο ημέρες!

Την ώρα που η Ισπανία ξεπερνούσε σε θανάτους ακόμη και την Κίνα -με 738 νεκρούς σε μία ημέρα- μια νέα ανάλυση δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων σε ορισμένες πόλεις ξεπερνά κατά πολύ το μέσο ποσοστό θνησιμότητας των χωρών τους. Στο Λονδίνο π.χ. οι θάνατοι διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες, ενώ στο σύνολο της Βρετανίας κάθε τρεις, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύουν οι Financial Times. To κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού την ίδια ώρα εκτοξεύεται παγκοσμίως με πάνω από 415.000 κρούσματα και πάνω από 18.000 νεκρούς ανά την υφήλιο.

Η περιφέρεια της Λομβαρδίας στη βόρεια Ιταλία πήρε τη θλιβερή πρωτιά από την Ουχάν της Κίνας ως η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό στον πλανήτη, καθώς προχθές καταγράφηκαν άλλοι 743 θάνατοι, ανεβάζοντας σε 6.820 τον συνολικό αριθμό. Οι ιταλικές Αρχές θεωρούν ότι κάποια από τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις του πληθυσμού αρχίζουν να αποδίδουν αφού τα νέα, επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα, αυξήθηκαν κατά «μόλις» 8%, όσο και τη Δευτέρα, που είναι το χαμηλότερο από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ιταλία.

Η καμπύλη εμφάνισης των κρουσμάτων του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα δείχνει ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο ίσως εξελιχθούν στα νέα επίκεντρα της πανδημίας καθώς οι θάνατοι διπλασιάζονται ανά 48ωρο. Στη Βρετανία άλλοι 87 ασθενείς της Covid-19 έχασαν προχθές τη μάχη στην Αγγλία, εκ των οποίων 21 στο Λονδίνο. Ο αριθμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαπλασιάστηκε σε διάστημα μιας εβδομάδες, καθώς προχθές καταγράφηκαν άλλοι 71 θάνατοι.

Στην Ισπανία οι ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν ανθρωπιστική βοήθεια από το ΝΑΤΟ για να πολεμήσουν την πανδημία του κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των νεκρών στη χώρα έφθασε τους 2.700 και τα κρούσματα πλησιάζουν τα 40.000. Το βαρύτερο πλήγμα δέχθηκε η Μαδρίτη με 12.532 μολύνσεις – κοντά στο ένα τρίτο του συνόλου της χώρας- και 1.535 θανάτους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 57% του συνολικού ποσοστού στην Ισπανία.
«Νωρίς να δούμε αν αποδίδουν τα μέτρα» λένε οι Γερμανοί

Είναι «πολύ νωρίς» για να κρίνουμε εάν τα μέτρα περιορισμού των επαφών των πολιτών αποδίδουν και στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, διευκρίνισε χθες ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, επισημαίνοντας ότι «είναι ακόμη εντελώς ασαφές το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία». Επανέλαβε ωστόσο την έκκληση του προς τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες.

Ο κ. Βίλερ ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα έχουν φθάσει τις 31.545, με 4.118 νέα περιστατικά από το τελευταίο 24ωρο. Το ποσοστό θνητότητας στην Γερμανία ανέρχεται σε 0,4%, ενώ παγκοσμίως φθάνει το 4,7% και, σε μια προσπάθεια να το ερμηνεύσει, ο Γερμανός επιστήμονας αναφέρθηκε στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας όσων έχουν μολυνθεί, αλλά και στα πολλά τεστ που έγιναν ήδη από την αρχή της επιδημίας, ακόμη και σε μέτριας οξύτητας περιστατικά.

Σε αυτό το πνεύμα, το Ινστιτούτο επισήμανε χθες ότι θα πρέπει πλέον να ελέγχονται και περιστατικά με μοναδικό κριτήριο τα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει πλέον λόγος να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ταξίδια σε «μολυσμένες περιοχές», αφού και η Γερμανία είναι μία από αυτές. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση των τεστ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η επάρκεια τους και να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εργαστήρια.

Αναγκαστική άδεια από Volkswagen

Tην ίδια στιγμή, η Volkswagen θα θέσει περίπου 80.000 εργαζόμενους στη Γερμανία σε αναγκαστική άδεια λόγω της μείωσης της παραγωγής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

«Η παρούσα εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί την Volkswagen (VW) στο να πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμα παραγωγής», δήλωσε εκπρόσωπός της. Ο λόγος είναι οι δυσκολίες παραδόσεων και η μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Εξ αιτίας αυτών δημιουργούνται σημαντικές μειώσεις εργασίας τόσο στην παραγωγή όσο και σε συναφής τομείς. Ως εκ τούτου, η VW θα αιτηθεί την έγκριση εργασίας μειωμένου χρόνου. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις θα αφορά περίπου 80.000 εργαζόμενους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available