Μαζική συμμετοχή στο Συμπόσιο Ελληνόφωνης Εκπαίδευσης του «Προμηθέα» (βίντεο)

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη συμμετοχή περίπου 130 εκπαιδευτικών από τη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, το Συμπόσιο Ελληνόφωνης Εκπαίδευσης του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας».

Βασικό θέμα του Συμποσίου ήταν να έρθουν στο προσκήνιο τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο των Ελλήνων εκπαιδευτικών, όπως το μισθολογικό, η αναγνώριση του έργου τους, οι συνθήκες εργασίας και το θέμα της μετακίνησης.

Παράλληλα, αφιερώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι στη συμπλήρωση 100 ετών από την Ποντιακή Γενοκτονία, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει λεπτομερή αναφορά σε αυτήν από τα ιστορικά σχολικά βιβλία.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

«Ο εκπαιδευτικός σκοπός που συμπεριλάβαμε το θέμα αυτό είναι πως, με έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι τα σχολικά βιβλία δεν κάνουν αναφορά σε έκταση 1-2 κεφαλαίων στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Πρέπει να στείλουμε σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας και το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής», τόνισε ο πρόεδρος του «Προμηθέα», Δημοσθένης Τριανταφύλλου, στην εναρκτήρια ομιλία του, με την εισήγησή του να ψηφίζεται αργότερα.

Κεντρικός ομιλητής, με θέμα τη «Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας» ήταν ο Δρ Πάνος Σταυριανίδης, με ιδιαίτερα έντονες αναφορές, κατά τις οποίες δεν έκρυψε την συγκίνησή του, κερδίζοντας το χειροκρότημα.

Ο Δρ Πάνος Σταυριανίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου, με θέμα την «Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας». Η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα έντονη, ενώ ο ίδιος δεν έκρυψε την συγκίνησή του στο τέλος, κερδίζοντας το χειροκρότημα. (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη).

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην παρουσία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρη Μολοχίδη, αλλά και του πρώην προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Δρα. Ιωάννη Νάθενα, που έφερε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ενώ έκανε και σύντομη παρέμβαση – χαιρετισμό.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Οργανισμών, Δρ Γεώργιος Μελικόκης και η Διευθύντρια του Γραφείου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Αθηνά Φιλίππου.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης στο Συμπόσιο του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη).

Δωρεές για το Ταμείο Συνταξιοδότησης Εκπαιδευτικών

Βασικό αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η προσπάθεια ενίσχυσης του Ταμείου Αναγνώρισης και Συνταξιοδότησης Εκπαιδευτικών, το οποίο και έχει ιδρύσει ο «Προμηθέας» για τους δασκάλους των ελληνικών σχολείων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο κ. Τριανταφύλλου, στο Ταμείο μπορεί να προσφέρει δωρεά οποιοσδήποτε ομογενής, λαμβάνοντας και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, αφού έχει διασφαλιστεί η σχετική νομική αναγνώριση.

«Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να ανοίξει λογαριασμό με πρώτη κατάθεση 50 δολάρια. Εγώ έστειλα ήδη επιταγή 1.000 δολαρίων, εις μνήμην της συζύγου μου, και θα εγγραφούν 20 εκπαιδευτικοί. Καλούμε τους ομογενείς να πράξουν αναλόγως», ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα (551) 574 2781, (201) 768 0161 ή (718) 545 3360.

Ο πρόεδρος του «Προμηθέα», Δημοσθένης Τριανταφύλλου, κατά τον χαιρετισμό του στους εκπαιδευτικούς που έδωσαν το «παρών» στο Συμπόσιο. Ο κ. Τριανταφύλλου ανακοίνωσε πως δωρίζει το ποσό των 1000 δολαρίων στο Ταμείο Αναγνώρισης και Συνταξιοδότησης Εκπαιδευτικών, το οποίο αρκεί για να ανοίξει λογαριασμό σε 20 νέα μέλη. (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη).

Παράλληλα, διορίστηκε επιτροπή, αποτελούμενη από γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να συντονιστεί το ταξίδι στην Ελλάδα για μαθητές της 8ης Τάξης των απογευματινών και σαββατιανών σχολείων, προκειμένου να λάβουν μέρος σε κατασκήνωση, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Μητρόπολη.

«Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα του Συμποσίου. Φέραμε μέσα νέους εκπαιδευτικούς. Κανένας από αυτούς που μίλησαν δεν ήταν παλιοί. Ηταν νέοι, καλώς καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι», συμπλήρωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Σχετικά με τις προσεχείς εκδηλώσεις, ο «Προμηθέας» θα διοργανώσει στις 8 Μαϊου διαγωνισμό έκθεσης για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα την ζωή και το έργο του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου, ενώ τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθεί τιμητικό γεύμα για την ενίσχυση του Ταμείου Αναγνώρισης και Συνταξιοδότησης Εκπαιδευτικών.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available