Μαρίνα Κοροδήμου: Τιμή και κλέος για την Ομογένεια

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

Μία κορυφαία και πολυτάλαντη Ελληνοαμερικανίδα, την δικαστή Μαρίνα Κοροδήμου, επέλεξε ο «Εθνικός Κήρυκας» για να κοσμήσει τη μηνιαία περιοδική του έκδοση «Γυναίκα». Στην ηλικία μόλις των 36 ετών, το έτος 1993, διορίσθηκε από τον τότε κυβερνήτη της Νέας Ιερσέης, James Florio, στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας, καθιστώντας την τη νεότερη γυναίκα που διορίστηκε στην ιστορία της Νέας Ιερσέης και επίσης την πρώτη Ελληνοαμερικανίδα η οποία διορίσθηκε στον δικαστικό θώκο.

Γεννήθηκε στην πόλη Νιούαρκ της Νέας Ιερσέης από τους αειμνήστους γονείς Δημήτριο και Χρυσούλα και είναι η νεότερη αδελφή του πρώην πολιτειακού βουλευτή της Νέας Ιερσέης Στίβεν Κοροδήμου. Και οι δύο γονείς της γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι παππούδες και οι γιαγιάδες της είχαν μεταναστεύσει από το Οίτυλο της Μάνης.

Η δικαστής Μαρίνα Κοροδήμου ηγήθηκε προσκυνηματικής επίσκεψης στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια το 2015.

Στη Νέα Ιερσέη

Βαφτίστηκε στον τότε ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του Νιούαρκ, ενώ το έτος 1960 η οικογένειά της μετακόμισε στην κεντρική Νέα Ιερσέη. Εγιναν μέλη στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Perth Amboy στην οποία ιερεύς ήταν ο π. Δημήτριος Κωνσταντέλος. Ο πατέρας της δικαστίνας Μαρίνας Κοροδήμου ήταν δικηγόρος και επί σειρά ετών δραστήριο μέλος του κοινοτικού συμβουλίου και η μητέρα της διευθύντρια του Κατηχητικού Σχολείου επί πολλά χρόνια.

Οταν η Μαρίνα απεφοίτησε από το δημόσιο Λύκειο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Αγγλικά και επίσης Αρχαία και Νέα Ελληνικά υπό τον καθηγητή Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο. Στη διάρκεια των καλοκαιριών κατά τα κολεγιακά της χρόνια εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα της στο Perth Amboy.

Οταν απεφοίτησε με το δίπλωμα Μπάτσελορ από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ενεγράφη στη Νομική Σχολή Seton Hall Law School στο Νιούαρκ και το καλοκαίρι του 1973 παρακολούθησε ένα κοινό νομικό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Temple University υπό τον κοσμήτορα Πίτερ Λιάκουρα. Ενώ σπούδαζε στη Νομική Σχολή εξακολούθησε και υπηρετούσε στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου του Perth Amboy ως διευθύντρια της χορωδίας.

Η δικαστής Μαρίνα Κοροδήμου, είχε καταλάβει από πολύ νωρίς ότι ήθελε να σπουδάσει Νομικά, κι όπως είπε η ίδια, «από την ηλικία των έξι ετών». Μεγαλώνοντας μέσα σε ελληνικό σπίτι η προοπτική της μόρφωσης είναι δεδομένο στοιχείο, όπως και «η αγάπη, η πίστη, η Εκκλησία», σημείωσε.

Η ομογενής δικαστής Μαρίνα Κοροδήμου όρκισε τον δικαστή Robert Jones ενώ δίπλα είναι ο συνταξιούχος δικαστής Judson Hamlin.

Η σταδιοδρομία της

Οταν απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή εξάσκησε την δικηγορία επί μια δεκαετία εργαζόμενη μαζί με τον πατέρα της και τον αδελφό της στο δικό τους δικηγορικό γραφείο. Την προσέλκυσε η εκδίκαση υποθέσεων και επίσης εργάσθηκε και ως δημοτική εισαγγελέας. Εκλέχτηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συνδέσμου Association of Trial Lawyers Αμερικής – Νέας Ιερσέης.

«Πώς ήταν να ορισθείτε δικαστής στην ηλικία των 36 ετών στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ιερσέης;», την ρωτήσαμε. «Οι γυναίκες ήταν μία πολύ μικρή ομάδα στα δικαστικά έδρανα στη δεκαετία του 1990 στη Νέα Ιερσέη. Ο τότε κυβερνήτης James Florio είχε αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών και υπέδειξε 16 γυναίκες, οι οποίες ηγούντο μέσα στο bar και εγώ ήμουν η πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγόρων με εμπειρία στις δίκες», είπε.

Αναδείχθηκε μία από τις πλέον επιτυχημένες δικαστίνες, γι’ αυτό και ο Αρχιδικαστής της Νέας Ιερσέης τη διόρισε επικεφαλής αντιμετώπισης δύσκολων και περίπλοκων περιπτώσεων, ενώ διακρίθηκε στο δικαστικό σύστημα. Το 2002 συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση της δικαστού με μονιμότητα εφ’ όρου ζωής. Επειτα από λίγο οι ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί δικαστές την διόρισαν ως έμπειρη «ειδική» για να συμβάλλει στο Δικαστήριο να διαχειρίζεται περίπλοκες υποθέσεις πριν ή κατά την προετοιμασία της δίκης.

Κατά τα έτη 2013 – 2014 εκλέχτηκε η υπ’ αριθμόν Ενα μεσολαβητής από το National Law Journal.

Κατά τον εσπερινό του Αγίου Δημητρίου εν αναμονή του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου. Την πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, δικαστή Μαρίνα Κοροδήμου πλαισιώνουν τα εξής μέλη του κοινοτικού συμβουλίου: Ειρήνη Πάκη, Ελένη Χόραν, Μαρίνα Κοροδήμου, Αφροδίτη Κανελλίδη και Σωτήρης Κοροδήμος.

Και πάλι στη δικηγορία

Σήμερα που ιδιωτεύει και πάλι ως δικηγόρος και στην ερώτηση πώς αισθάνεται κάθε φορά που κερδίζει μία υπόθεση, διευκρίνισε πως «στην εργασία μου, κάθε φορά που λύνω μία διαφορά είναι και μία νίκη».

Αναφορικά με το αν ο δικηγορικός κλάδος εξακολουθεί  να είναι ένας καλός και διάσημος κλάδος όπως στο παρελθόν, απάντησε πως «είμαστε ένα έθνος νόμων, θα έλεγα ναι». Στην ερώτηση αν θα συνιστούσε σε κάποιο Ελληνοαμερικανόπουλο αγόρι ή κορίτσι να σπουδάσει Νομικά και να γίνει δικηγόρος σήμερα, είπε πως «ο νομικός κλάδος έχει γίνει πολύ διαφορετικός όπως και ο κόσμος μας» και συμπλήρωσε πως «θα ενθάρρυνα οποιοδήποτε πρόσωπο που επιθυμεί να έχει πειθαρχία, νου και αφοσίωση προσπάθειας να σπουδάσει Νομική». Για το αν και κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο σήμερα κάποιος να σπουδάσει Νομική και να επιτύχει στις εξετάσεις του bar απάντησε: «όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και η μελέτη της Νομικής για να γίνει κάποιος δικηγόρος θέλει συνήθως σκληρή δουλειά».

Στην ερώτηση αν η δικηγορική έχει μέλλον, τόνισε «ελπίζω ναι» και πρόσθεσε πως «χωρίς το νόμο ο αρχαίος και ο σύγχρονος πολιτισμός δεν θα υπήρχαν όπως τους ξέρουμε. Ο νόμος δεν είναι τέλειος, αλλά μία υψηλή προσπάθεια των καλών ανθρώπων».

Για την ενδοοικογενειακή βία

Ενώ η δικαστής Μαρίνα Κοροδήμου ήταν φοιτήτρια της Νομικής Σχολής συνέγραψε από κοινού με την Yolanda Ciccone, η οποία έγινε επίσης δικαστής, το πρώτο νομικό εγχειρίδιο για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας για τα θύματα της Νέας Ιερσέης. Εξήγησε πως «αυτό το έργο βγήκε από την εμπειρία των όσων είχα μάθει το καλοκαίρι κάνοντας πρακτική εξάσκηση σε υπηρεσία παροχής νομικών συμβουλών στα μισά του 1970.

Η οικογενειακή βία ούτε που ήταν ακόμα κοινώς γνωστή ορολογία. Εργάσθηκα με κάποιο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, μελέτησα περιπτώσεις περιφερειακού δικαστηρίου και είδα από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν τρομακτικοί δείκτες βίας. Ενώ ήμουν στη Νομική Σχολή μου ζητήθηκε να συγγράψω ένα εγχειρίδιο με μία άλλη φοιτήτρια η οποία έγινε επίσης δικαστής. Το βιβλίο αυτό βρήκε το δρόμο του στην πολιτεία όπως εκδόθηκε στα Αγγλικά και Ισπανικά».

Οταν την ρωτήσαμε πώς αισθάνεται γενικώς για τις τόσες επιτυχίες της, απάντησε με δύο λέξεις, «πολύ ευλογημένη».

Μεγαλωμένη με τις αρχές και αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, η δικαστής Μαρίνα Κοροδήμου, είναι ένας πολύ πιστός και ένθεος άνθρωπος. Είπε πως «η Εκκλησία ήταν πάντοτε μέρος της ζωής μου. Θυμάμαι τη γιαγιά μου τη Μαρίνα που με δίδασκε ‘ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου’ όταν ήμουν στην ηλικία των 5 και 6 ετών» και συμπλήρωσε πως «η Ορθοδοξία είναι τόσο σπουδαία λόγω της αυθεντικότητάς της και της αδιάσπαστης συνέχειάς της από την εποχή των Αποστόλων».

Στο κοινοτικό συμβούλιο

Το έτος 2015 εκλέχτηκε πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Perth Amboy. Στη διάρκεια της πρώτης θητείας της αναδιοργάνωσε τα οικονομικά της κοινότητας μετατρέποντας ένα χρόνιο έλλειμμα σε ένα μέτριο αλλά θετικό επίπεδο.

Ηγήθηκε της επιτροπής η οποία αποκατέστησε τον ναό στην αρχική του δομή. Επανεκλέχθηκε το 2017 για την εκατοστή επέτειο της κοινότητας και εργάζεται με επιτροπή για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγιογράφηση του ναού από διάσημους αγιογράφους από τη Θεσσαλονίκη, ενώ πολλά μουσικά προγράμματα θα γίνουν για την εκατοστή επέτειο.

Στην ερώτηση ποιες νομίζει πως είναι μερικές σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία μας τόσο σε επίπεδο ενορίας, όσο και σε Αρχιεπισκοπικό επίπεδο, υπογράμμισε πως «μπορώ μόνο να μιλήσω από την εμπειρία μου για το επίπεδο της ενορίας το οποίο έχει μεγάλη αξία ως παλιές εκκλησίες των πόλεων, οι εκκλησίες των γιαγιάδων, των παππούδων και των γονιών μας».

Τόνισε πως «είναι ευλογία να έχουμε οποιαδήποτε εκκλησία ανοικτή. Αλλά είναι ένας αγώνας και μία ανάγκη να διατηρούνται, και να τιμώνται οι παλαιότερες και μικρότερες εκκλησίες οι οποίες ήταν το θεμέλιο της Εκκλησίας στην Αμερική». Είπε ακόμα, πως «σε Αρχιεπισκοπικό επίπεδο χαίρομαι που είμαι μέλος της ‘Ηγεσίας των 100’, η οποία παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο για τη χρηματοδότηση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Μασαχουσέτη» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να παράγουμε ποιοτικούς δούλους του Θεού».

Για τη λειτουργική γλώσσα

Οταν τη ρωτήσαμε σε ποια γλώσσα προτιμά τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές Ακολουθίες στην Ελληνική ή στην Αγγλική, απάντησε «έχοντας μεγαλώσει ακούγοντας και μαθαίνοντας τους ύμνους της Εκκλησίας μας στην Ελληνική, φυσικά αισθάνομαι άνετα σ’ αυτή. Εχω ακούσει πως άλλες Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Αμερική χρησιμοποιούν περισσότερο την Αγγλική, οπότε και αυτό είναι αποδεκτό. Οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν άνετα με αυτό που γνωρίζουν και έχουν συνηθίσει να ακούνε και να κατανοούν».

Μιλώντας για την κοινότητά της του Αγίου Δημητρίου του Perth Amboy είπε πως «είναι μία εκκλησία μέσα στην πόλη η οποία έχει επιβιώσει της δημογραφικής αλλαγής του πληθυσμού. Ωστόσο, οι οικογένειές μας παραμένουν πιστές και αφοσιωμένες. Η εκκλησία βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Raritan River με όμορφη θέα.

Είμαστε μία μικρή αλλά χωρίς χρέη εκκλησία, αγωνιζόμενοι καθημερινώς να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές, αλλά έχουμε πίστη από τις Παρακλήσεις που γίνονται δύο φορές το μήνα πως θα επιβιώσουμε. Έχουμε νέο ιερέα, τον π. Γεώργιο Παρσένιο, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Princeton.

Ο π. Γεώργιος μαζί με την όμορφη οικογένειά του έχουν αναζωογονήσει την κοινότητα και ανανεώσει τη δίψα μας για τη γνώση της Εκκλησίας. Η πρόσφατη διάλεξη του π. Γεωργίου για τον Απόστολο Παύλο έχει συμβάλλει να παρουσιάσει το Ευαγγέλιο ζωντανό κατά θρησκευτικό και ιστορικό τρόπο. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε την πορεία της ανάπτυξης».

Στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη της για τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, είπε ότι «ο Μητροπολίτης Ευάγγελος είναι αγαπητός φίλος και αφοσιωμένος πνευματικός πατέρας της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου. Κατανοεί τις προκλήσεις μιας μικρής κοινότητας της πόλης διότι προέρχεται από τη Νέα Υόρκη και έχει δώσει αφειδώλευτα την υποστήριξη και την κατεύθυνσή του βοηθώντας μας να κρατηθούμε ανοικτοί και να αναπτυχθούμε. Είχαμε την ευλογία να τον έχουμε στη Λειτουργία πέρσι την Κυριακή των Βαΐων στην κατάμεστη εκκλησία μας. Πάντοτε είναι στο πλευρό μου ως προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου και ως ενορίτισσας».

Αναφορικά με την Ελληνική Κληρονομιά, είπε ότι «αισθάνομαι πολύ περήφανη και ευγνώμων που προέρχομαι από έναν τέτοιον κορυφαίο πολιτισμό». Εκτιμά πολύ «τον πλούτο της Πίστης και τις αρχαίες ηθικές αξίες». Αναφορικά με το αν έχει γνώμη για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ, είπε: «ο χρόνος θα δείξει».

Ευλογία και ευγνωμοσύνη

Οταν τη ρωτήσαμε τι θα έκανε διαφορετικό αν ξεκινούσε σήμερα τη ζωή της, τόνισε: «τίποτε, έχω ευλογηθεί πάρα πολύ και είμαι ευγνώμων. Ακόμα και μέσα από δύσκολες στιγμές αγώνων και λαθών κάτι καλό ανέκυπτε. Δεν έχω παράπονα».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *