Ματαιώθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Νέα Ιερσέη

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος ενώ ρίχνει τον Σταυρό το 2017. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» - Στέλιος Λάμπρου.

Ματαιώθηκε η τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων υπέρ της ειρήνης του κόσμου της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιερσέης που είχε ορισθεί να γίνει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, όπως είχε αναγγείλει με ειδική καταχώρηση η Ιερά Μητρόπολη στον «Εθνικό Κήρυκα» το περασμένο Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου.

Σε επικοινωνία του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου με τον «Ε.Κ.» είπε ότι «η ματαίωση αυτής της τόσο ιερής, όμορφης και μηνυματοφόρας εκδήλωσης, οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω του επικείμενου ανεμοστρόβιλου που θα πλήξει την περιοχή της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας αναγκάζοντας τις Αρχές να κλείσουν όλες τις παραλίες της Νέας Ιερσέης, οπότε δεν θα μπορούσαν και τα παιδιά να καταδυθούν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό».

Συμπλήρωσε πως «προσευχόμαστε με θέρμη στον Θεό να προστατεύσει και διαφυλάξει ασφαλείς όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στις περιοχές τις οποίες θα πλήξει ο ανεμοστρόβιλος, κι εμείς με το καλό θα προγραμματίσουμε την εκδήλωσή μας για το επόμενο έτος».

Ως γνωστόν, η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού γίνεται στο Asbury Park της Νέας Ιερσέης, με αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελείται στο Paramount Convention Center. Ακολουθεί ο Αγιασμός των Υδάτων και επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Επισημαίνεται ότι η τελετή αυτή του Αγιασμού των Υδάτων κατά τη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, καθιερώθηκε το έτος 1947 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα, τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη, για να παρακαλέσει τον Θεό να σταματήσει ο πόλεμος και να γίνουν οι ωκεανοί φορείς ειρήνευσης και συμφιλίωσης των λαών και των ηπείρων.

Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι το έτος 2000, οπότε και διακόπηκε διότι η τότε Επισκοπή Νέας Ιερσέης παρέμεινε ουσιαστικά αποίμαντη επί τριάμισι χρόνια έπειτα από τον θάνατο των αείμνηστων Μητροπολίτη Σίλα και Επισκόπου Γεωργίου (Παπαϊωάννου).

Την τελετή αναβίωσε το έτος 2004 ο σημερινός Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος και συνεχίζεται από τότε κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επιτυχία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available