Μαυρωτάς; Εγγύηση επιτυχίας

Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ο Γιώργος Μαυρωτάς. Τον 52χρονο παλαίμαχο πολίστα επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσωπικά την θεωρώ τη δεύτερη πιο σοφή κίνηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Την πρώτη, φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε, ποια πιστεύω πως είναι και φυσικά αναφέρομαι στον εκδότη μου Αντώνη Διαματάρη ως Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και τους λόγους τους έχω εξηγήσει, αφού είναι ο σωστός άνθρωπος στην σωστή θέση. Οπως λέμε… λίρα εκατό.

Αλλά και στην περίπτωση του Μαυρωτά ο Μητσοτάκης έκανε πολύ καλή κίνηση. Φαίνεται ότι το έψαξε καλά και κυρίως με… γαλανόλευκα μάτια και όχι γαλάζια. Καταρχήν άφησε πίσω του το πρόσφατο παρελθόν του Μαυρωτά ως βουλευτή του Ποταμιού. Το κομμάτι το προσπέρασε και επικεντρώθηκε στον… αθλητή και στον επιστήμονα Μαυρωτά.

Ο Αθηναίος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είναι από τα καλύτερα παιδιά που έχει βγάλει το πόλο και ο αθλητισμός γενικότερα. Η πορεία του στην υδατοσφαίριση; Ζηλευτή κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Τι να αναφέρω; Τις 5 Ολυμπιάδες (από 1984 έως και 2000), τα 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1986, 1990, 1994, 1998), τα 8 Πανευρωπαϊκά (από 1985 και ανά δύο χρόνια μέχρι το 1999 χωρίς απουσία) ή τα 5 Παγκόσμια Κύπελλα (1987, 1993, 1995, 1997, 1999), ή μήπως τις 511 συμμετοχές με το γαλανόλευκο… σκουφάκι, ή τα 25 χρόνια που είχε στον Ναυτικό Ομιλο Βουλιαγμένης ή το χρυσό μετάλλιο με τον ΝΟΒ στο Κυπελλούχων του 1997 ή ότι είναι ο πρώτος Ελληνας πολίστας που αγωνίστηκε με την μικρή Κόσμου το 1999 στη Βουδαπέστη;

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι αυτό που λέμε Εθνική ομάδα… Πάντα χαμηλών τόνων, πάντα του συνόλου, πάντα ομαδικός και κυρίως, πάντα ήπιος χαρακτήρας, χωρίς εξάρσεις και φανφάρες. Παράλληλα με τα αγωνιστικά – αθλητικά του ο Μαυρωτάς τελείωσε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Χημικός Μηχανικός και έκανε το διδακτορικό του, ενώ τώρα είναι αναπληρωτής καθηγητής.

Αυτό όμως που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι ότι όλη του η ζωή στον αθλητισμό είναι θέμα χαρακτήρα. Ηθελε να κάνει αυτήν την πορεία γιατί έτσι είναι σαν άνθρωπος. Και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βιβλίο που έγραψε μέσα από το οποίο στέλνει μηνύματα για τη φιλία, και την προσπάθεια του συνόλου να φτάσει στην νίκη, αλλά και τη στεναχώρια της ομάδας στην ήττα. Πουθενά δεν αναφέρεται το «εγώ» και αυτό γιατί το βιβλίο του («Το θεώρημα της επτάδας») έχει πολλά στοιχεία από την καριέρα του ως αθλητής.

Αυτά είναι τα «όπλα ζωής» που έχει ο Γιώργος Μαυρωτάς. Αν με ρωτήσει κάποιος «άρα θα πετύχει στο έργο του;», η απάντησή μου είναι «αν τον αφήσουν, ναι!». Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα η διαφθορά, η τεμπελιά, ο «ωχαδελφισμός», ο εγωισμός, το συμφέρον και η σαπίλα σε όλους τους θεσμούς και τις θέσεις έχουν ρίζες και πολλούς… συμμάχους.

Εχει τις ικανότητες, έχει τα γαλανόλευκα μάτια που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει λίγο από το βούρκο, έχει την όρεξη και την αγάπη αλλά πρέπει να τον βοηθήσουν και να τον αφήσουν. Χωρίς αυτά τα δύο όχι ο Μαυρωτάς αλλά κανείς στη γη δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαιζε «μπάλα μόνος του», αλλά ήταν μέρος μίας ομάδας που ήθελε το σύνολο για να αποδώσει. Το ίδιο θέλει και ως ΓΓΑ. Το σύνολο και έναν προπονητή να οδηγεί σωστά. Οταν όλοι βοηθήσουν τον Μαυρωτά και τον στηρίξει ο προπονητής του θα αφήσει έργο. Αλλιώς θα είναι ένας ακόμα που «ναι μεν, αλλά…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available