Μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια απειλούν ελληνικές κοινότητες και οικογένειες

(AP Photo/Jae C. Hong)

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Τρεις μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στις κομητείες βορείως του Λος Αντζελες απειλούν με καταστροφή Ελληνορθόδοξες κοινότητες, οικίες κι ένα Ορθόδοξο Μοναστήρι. Οι πυρκαγιές ενισχύονται από τους λεγόμενους «Santa Anna winds».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή λόγω των εορτών της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Νικολάου, η πυρκαγιά έχει ήδη κατακάψει 55 χιλιάδες έκρες στην κομητεία Ventura και στις γύρω περιοχές.

Είπε ακόμα ότι «έχουν εκκενώσει τις οικίες τους 27 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς έχουν γίνει στάχτη 150 κτίρια συμπεριλαμβανομένου ενός κτιριακού συγκροτήματος διαμερισμάτων καθώς επίσης κι ένα ολόκληρο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο».

Αναφορικά αν κινδυνεύουν δικές μας κοινότητες είπε ότι «αρκετοί ενορίτες από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Camarilo έχουν ήδη εκκενώσει τα σπίτια τους, μία οικογένεια με μικρά παιδιά έχει χάσει το σπίτι της και όλα τους τα υπάρχοντα.

Τα αποκαϊδια που αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά. Φωτογραφία: Noah Berger/AP.

Επίσης ένας μικρός αριθμός ενοριτών από την κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη SantaBarbara έχουν φύγει από τα σπίτια τους, καθώς επίσης και από την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Northridge καθώς η μεγάλη φωτιά απειλεί τα σπίτια και τη ζωή τους».

Ο κ. Γεράσιμος τόνισε ακόμη, πως «και μία τρίτη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Santa Clarita η οποία δυστυχώς αναμένεται να λάβει διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Επίσης, το Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας στην Santa Paula το οποίο ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική (OCA) εκκενώθηκε και οι μοναχές φεύγοντας πήραν μαζί τους εικόνες και ιερά λείψανα αγίων».

Υπογραμμίζεται ότι λόγω της έντασης της φωτιάς των ισχυρών ανέμων υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν καταστραφεί πύργοι με σηματοδότες κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί η επικοινωνία με τα κινητά τηλέφωνα.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε πως «είναι εφιαλτικό να βλέπει κανείς αυτή την ακραία καταστροφή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Θεός να μας βοηθήσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *