Μεγάλη αύξηση ψυχοφαρμάκων δείχνουν τα λύματα-Ο επικεφαλής της έρευνας μιλά στον «Ε.Κ.»

Ο καθηγητής κ. Νικόλαος Θωμαΐδης.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια να καταγραφεί στα λύματα της Αθήνας μια μεγάλη αύξηση ψυχοφαρμάκων, καθώς και κάποιων παράνομων ουσιών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων. Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι υπάρχει συσχέτιση της μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας με την αύξηση της κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων, που έμμεσα υποδηλώνει την επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού, στη διάρκεια της κρίσης.

Επειδή όμως δημιουργήθηκαν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την έρευνα, ο «Ε.Κ.» ήρθε σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη, του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να μας λύσει ορισμένες απορίες.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα, έγινε σύμφωνα με τον καθηγητή την ίδια περίοδο, πάντα χειμώνα, επί μία εβδομάδα, όταν είναι σταθερή η χρήση των αντιβιοτικών. Στην εργασία τονίζεται ότι μεταξύ 2010-2014 σημειώθηκε αύξηση κατά 35 φορές στα αντιψυχωσικά που ανιχνεύθηκαν στα λύματα, αύξηση κατά 19 φορές στις βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά.

λύματα Θωμαΐδης

Αύξηση επίσης, μέσα στην ίδια πενταετία, εμφάνισαν άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα αντιεπιληπτικά (διπλασιασμός), τα αντιυπερτασικά (11πλασιασμός) και τα φάρμακα κατά του έλκους. Αντίθετα, μείωση σημείωσε η παρουσία στα λύματα των αντιβιοτικών και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ακόμη, ανοδικά κινήθηκαν οι ουσίες, όπως η μεθαδόνη (επταπλασιασμός), το έκσταση- MDMA (πενταπλασιασμός) και οι μεθαμφεταμίνες (διπλασιασμός).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας, «Environmental Science & Technology» και αναδημοσιεύτηκε στο γενικό περιοδικό «Chemical and Engineering News» που εκδίδεται υπό την εποπτεία της «American Chemical Society» και εκτός του καθηγητή Θωμαΐδη από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης οι Pablo Gago-Ferrero, Νίκη Μαραγκού, Νικηφόρος Αλυγιζάκης, Βιολέτα Μπορόβα και Μαριλένα Δασενάκη.

Στην επισήμανση ότι η καταγραφή αφορά την Αττική και κατ’ επέκταση μεγάλα μόνο αστικά κέντρα, με διαφορετική κοινωνικοποίηση από άλλες περιοχές, ο κ. Θωμαΐδης συμφώνησε, τονίζοντας ότι το έχει αναφέρει και στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο που τον ρώτησε για το δημοσίευμα στο «Chemical and Engineering News» ότι η έρευνα αφορά αστικές περιοχές.

Το ίδιο αναφέρεται και στην κύρια εργασία που δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα μόλις στις 24 Αυγούστου. Και προσθέτει ότι στην ελληνική επαρχία αναμένεται να μην υπάρχει ανάλογη αύξηση σε ψυχοφάρμακα και ναρκωτικά, καθώς υπάρχει πρόσβαση και υποστήριξη από οικογενειακό δίκτυο αλλά και σε αγαθά που παράγονται σε τοπικό επίπεδο.

Τα δείγματα δεν συλλέχθηκαν από διάφορες μονάδες βιολογικού καθαρισμού, όπως γράφτηκε σε ορισμένα ΜΜΕ, αν και στην αμερικανική δημοσίευση επισημάνθηκε ότι η μέτρηση αφορούσε την περιοχή της Αττικής, παρά μόνο από τη μονάδα της Ψυτάλλειας, επί μια εβδομάδα κάθε έτος από το 2010 έως το 2014.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική ανάλυσης, υγρή χρωματογραφία με φασματομετρία μάζας, οι ερευνητές έλεγξαν την παρουσία 148 νόμιμων και παράνομων φαρμάκων και άλλων ουσιών.

Επίσης, ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η έρευνα, ο καθηγητής απάντησε θετικά, λέγοντας ότι συνεχίζεται και το 2015 και το 2016 και η έρευνα θα ανανεωθεί με τα νέα στοιχεία.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Chemical & Engineering News», οι ερευνητές επισήμαναν ότι ορισμένα από τα στοιχεία έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται μόλις και η οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Ο καθηγητής μας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα προ κρίσης. Επίσης, μας είπε ότι υπάρχουν και άλλες αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, από ιατρικές και κοινωνικές μελέτες που δείχνουν αύξηση κάποιων ψυχικών νόσων στον πληθυσμό την εποχή της κρίσης.

Ερωτηθείς για τις πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας λόγω της δημοσίευσης στο «Chemical and Engineering News» είπε στον «Ε.Κ.» ότι «υπάρχουν αιτήματα από παγκόσμια περιοδικά της Χημείας να δώσουν περαιτέρω δημοσιότητα στην έρευνα.

Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας συμμετέχει σε ένα δίκτυο επιστημόνων που ασχολούνται με την εξειδίκευση που αποκαλείται «sewage epidemiology». Επομένως, μας λέει ο καθηγητής, αυτή η μεθοδολογία έχει περάσει από διεργαστηριακές δοκιμές, δηλαδή διενεργείται όλα αυτά τα χρόνια εξωτερικός έλεγχος ποιότητας των αποτελεσμάτων του.

Γι’ αυτό συμμετέχει ένας επιστήμονας από την Ελβετία (Dr. Christoph Ort) στην έρευνα, ενώ υπήρξε και συνεργασία με τον Δρ. Κέβιν Τόμας που είναι επικεφαλής του διεθνούς δικτύου για το «Sewage Epidemiology Score».

Ο Δρ Τόμας επισήμανε ότι γενικά τα ευρήματα της προσέγγισης «Sewage Epidemiology» δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στη χρήση ουσιών και τις ουσίες, ωστόσο τόνισε ότι η μέτρηση ουσιών στα λύματα είναι χρήσιμη στη μελέτη κοινωνικών εξελίξεων.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Θωμαΐδη, το κυριότερο συμπέρασμα των επιστημόνων της καινοφανούς ως προς την μέθοδο έρευνας είναι η εύρεση της τάσης αύξησης ψυχοτρόπων ουσιών, η οποία αντανακλά έμμεσα στην αύξηση των περιστατικών ψυχικών παθήσεων στον πληθυσμό της πρωτεύουσας εξαιτίας της χρόνιας κρίσης και της αυξημένης ανεργίας.

Οι φωτογραφιες ειναι ευγενική προσφορά του καθηγητή κ. Νικόλαου Θωμαϊδη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available