Μεγάλη πτώση στη Wall Street με τον Dow να χάνει 800 μονάδες – Ανησυχία για ύφεση

(AP Photo/Richard Drew)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πολύ μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η αγορά κρατικών ομολόγων έδειξε σημάδια πιθανής ύφεσης -για πρώτη φορά από το 2007- ενώ τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και την Κίνα επιδείνωσαν την ανησυχία των επενδυτών για επιβράδυνση διεθνώς, αφού συνεχίζεται και ο «εμπορικός πόλεμος» Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ο Dow Jones Industrial Average έπεσε 800 μονάδες ή 3,05% στις 25.479, τα 30ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Επίσης η απόδοση των 10ετών ομολόγων, προσωρινά, υποχώρησε κάτω από αυτή των 2ετών. Ενα δυσοίωνο στοιχείο, το οποίο έχει «επαληθευτεί» όσον αφορά στην πρόβλεωη ύφεσης στο παρελθόν. Ενδεικτικά τα 10ετή των ΗΠΑ έπεσαν στο 1,58% από 1,68% την Τρίτη, που πρόκειται για σημαντική μείωση.

Παράλληλα, ο S&P 500 βρέθηκε στις 2.840,60 με πτώση 86 μονάδων ή 2,93% και ο Nasdaq στις 7.774 με πτώση 242 μονάδων ή 3,02%.

Η τοποθέτηση χρημάτων στα ομόλογα δείχνει την ανησυχία των επενδυτών για τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και «ρίχνει» τις αποδόσεις των «κρατικών χαρτιών».

Δεν είναι λίγο που εκτιμούν ότι η 10ετής ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει καταγραφεί, πλησιάζει στο τέλος της.

Για πρώτη φορά, όπως προαναφέρθηκε, η καμπύλη 10ετών με αυτή των 2ετών ομολόγων «διασταυρώθηκαν». Συνήθως οι επενδυτές έχουν καλύτερες αποδόσεις για μακροπρόθεσμα ομόλογα, σε σχέση με βραχυπρόθεσμα.

Πιο απλά, μία κυβέρνηση θα αποζημιώσει καλύτερα όσους είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους για πιο μεγάλες περιόδους.

Ετσι όταν η «καμπύλη» αυτή αντιστραφεί, όταν δηλαδή τα μακροπρόθεσμα ομόλογα πληρώνουν λιγότερο από τα βραχυπρόθεσμα, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι επενδυτές ομολόγων αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει, τόσο πολύ, που η Fed σύντομα θα νιώσει ότι πρέπει να μειώσε τα επιτόκιά της, ώστε να υποστηρίξει την οικονομία.

Εν συντομία πρόκειται για μία ένδειξη οικονομικής απαισιοδοξίας. Ως εκ τούτου οι αντεστραμμένες καμπύλες αποτελούν αξιόπιστο δείκτη ύφεσης. Εχουν συμβεί και κατά τις προηγούμενες 5 φορές που η οικονομία υποχώρησε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available