Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις στον Αγιο Αυγουστίνο Φλόριδας

Το αρχαιότερο ξύλινο σχολείο της Αμερικής, που δημιούργησε ο Ελληνας, Ιωάννης Γιαννόπουλος. Στην αυλή του, πίσω, θα τοποθετηθεί στις 7 Μαρτίου, η προτομή του. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός

ΤΑΜΠΑ. Aνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, από διάφορες χώρες, εδώ και χρόνια βρίσκονται στην αυλή του αρχαιότερου ξύλινου σχολείου της Αμερικής που σώζεται μέχρι σήμερα στον Αγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας. Οι προτομές τους είναι η μια δίπλα στην άλλη. Ελειπε, όμως, ο Ελληνας δημιουργός του σχολείου… Αλλά, ο καιρός έφτασε και σε λίγες μέρες θα δεσπόζει σε περίοπτη θέση κοντά τους και δίπλα στο παλαιό, ιστορικό εκείνο κρεμαστό καμπανάκι, που καλούσε τους μαθητές μιας ταραγμένης και δύσκολης εποχής, στα μαθήματά τους.

Στις 7 Μαρτίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου, ο οποίος έφτασε μαζί με πολλούς άλλους Ελληνες, Μινορκέζους και Ιταλούς στη Φλόριδα και μετά από πολλές κακουχίες και περιπέτειες κατέληξαν στον Αγιο Αυγουστίνο. Ο μαραγκός στο επάγγελμα Γιαννόπουλος, μετέτρεψε στα τέλη του 17ου αιώνα το ισόγειο του ξύλινου σπιτιού του σε σχολείο. Ο Γιαννόπουλος, όπως αναφέρθηκε στην αμερικανική Βουλή πριν δύο χρόνια, αλλά και η κόρη του, Μαρία Μανουέλα Μπάρμπαρα «Μαίρη» Γενόπολι Ντάρλινγκ, ήταν οι πρώτοι δάσκαλοι.

Την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της προτομής του Γιαννόπουλου και την παράλληλη εορταστική εκδήλωση που θα γίνει για τρίτη χρονιά, πήραν η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας, του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία» που εδρεύει στη Ν. Υόρκη και των συλλόγων Αρκάδων «Γέρος του Μοριά» Ν. Υόρκης, Ελλήνων Δασκάλων Ν. Υόρκης «Προμηθέας» και Αθηναίων Φλόριδας.

Στο παλαιό κοιμητήριο του Αγ. Αυγουστίνου, υπάρχει μέχρι σήμερα ο τάφος της Μαρίας Ντάρλινγκ, κόρης του Γιαννόπουλου. Θα γίνουν Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός

«Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος έπρεπε να επιστρέψει μόνιμα και μάλιστα δοξασμένα στο σπίτι του, έστω και μετά από τόσα πολλά χρόνια», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η οποία είναι και η οργανωτική υπεύθυνη των εορταστικών εκδηλώσεων όλα αυτά τα χρόνια. «Είναι τιμή, όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, όχι μόνο για τον τόπο καταγωγής του Γιαννόπουλου, όχι μόνο για την Ομογένεια, αλλά για όλο τον Ελληνισμό. Τιμάμε τον Ελληνα που δημιούργησε το αρχαιότερο ξύλινο σχολείο που σώζεται μέχρι σήμερα στην Αμερική, καθώς και την κόρη του, που απ’ ό,τι γνωρίζουμε, είναι η πρώτη ελληνικής καταγωγής δασκάλα στην Αμερική. Αυτά τα δύο, αξίζουν τιμών και εορτασμών».

Η προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου φιλοτεχνήθηκε από τoν καταξιωμένο καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη στην Τρίπολη, όπου προ ημερών πραγματοποιήθηκε μεγάλη σχετική εορταστική εκδήλωση, παρουσία όλων των τοπικών παραγόντων.

Οπως δήλωσε η κ. Κοκόλη, υπάρχει από παντού μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις στον Αγιο Αυγουστίνο, έχουν δε προσκληθεί, μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης και ο καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης.

Οι εκδηλώσεις στον Αγιο Αυγουστίνο θα αρχίσουν με Τρισάγιο στο παλαιό κοιμητήριο της πόλης και κατάθεση στεφάνου στο μνήμα της Μαρίας Γιαννoπούλου Ντάρλινγκ, που σώζεται μέχρι σήμερα. Το παλαιό αυτό κοιμητήριο, χρησιμοποιούσαν και οι πρώτοι Ελληνες της Αμερικής, που εγκαταστάθηκαν ομαδικά και ρίζωσαν στον Αγιο Αυγουστίνο.

Από προηγούμενη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιαννόπουλο. Από αριστερά, οι: Ανδρέας Παπαντωνίου, πρόεδρος της Παναρκαδικής, Τζορτζ Γκάρντνερ, πρώην δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου, επίσκοπος Δημήτριος, π. Τζέιμς Ρουσάκης, Στέλλα Κοκόλη, Πολυξένη Χίλιερ. και Γιάννης Κοκολάκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός

Θα ακολουθήσει η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γιαννόπουλου στην αυλή του ιστορικού σχολείου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κοιμητήριο.

Η ετήσια εορταστική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιαννόπουλο, θα γίνει στη συνέχεια στο φημισμένο εστιατόριο της πόλης, Le Pavillon. Αναμένεται ότι θα δώσουν το «παρών» τους εκπαιδευτικοί και διάφοροι άλλοι παράγοντες και από άλλες πόλεις. Σε όλες τις εκδηλώσεις τις προηγούμενες χρονιές, ήταν παρών ο πρώην δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου, Τζορτζ Γκάρντνερ που αντιπροσώπευε τη φιλέλληνα δήμαρχο Νάνσυ Σέιβερ.

Για την ιστορία, αναφέρεται ότι στις 26 Ιουνίου 1768 οκτώ πλοία υπό τη διοίκηση του Σκωτσέζου ιατρού Δρ. Αντριου Τέρνμπουλ και με εντολή της Μεγάλης Βρετανίας άρχισαν να καταφθάνουν στον Αγιο Αυγουστίνο. Είχαν αναχωρήσει στις 17 Απριλίου 1768 από την Ευρώπη με 1.403 άτομα, με εντολή να δημιουργηθεί η αποικία της Νιου Σμύρνα. Πεντακόσιοι περίπου και κατ’ άλλους 400 από τους εποίκους ήταν Ελληνες. Οι έποικοι εκείνοι πέρασαν πολλές κακουχίες και έγιναν θύματα μεγάλης εκμετάλλευσης στη Νιου Σμύρνα, πριν φύγουν από εκεί και εγκατασταθούν στον Αγιο Αυγουστίνο.

Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσαν στον Αγιο Αυγουστίνο ένα οίκημα, γνωστό ως Casa Avero, ως τόπο συγκεντρώσεών τους και στη συνέχεια για τη λατρεία τους. Εκεί σήμερα υπάρχει το ιερό προσκύνημα του Αγίου Φωτίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available