Μειώθηκαν στις ΗΠΑ οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών και φαρμάκων

(AP Photo/Patrick Semansky, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών και φαρμάκων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν υποχωρήσει για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως δείχνουν οι προκαταρκτικοί αριθμοί.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) δημοσίευσαν την Τετάρτη στοιχεία που δείχνουν πως οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών και φαρμάκων πέρυσι έφτασαν τους 68.000. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί όταν οι έρευνες ολοκληρωθούν, αλλά η υπηρεσία δεν αναμένει να ξεπεράσει τους 69.000, σημειώνει το «Associated Press».

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξάνονται κάθε χρόνο από το 1990, φτάνοντας το 2017 τους 70.000 που ήταν και το απώτερο σημείο.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ υποδέχθηκε με χαρά τα στοιχεία. «Σώζονται ζωές και ξεκινάμε να κερδίζουμε τη μάχη ενάντια στην κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξ Αζάρ (Alex Azar) με ανάρτησή του στο Twitter.

Ωστόσο, το ποσοστό θανάτου από υπερβολική δόση παραμένει εφτά φορές υψηλότερο απ’ ό,τι ήταν μία γενιά πριν. «Παραμένουμε ακόμα σε μια αρκετά λυπηρή κατάσταση την οποία και πρέπει να διευθετήσουμε», δήλωσε η Ρεμπέκα Χαφάτζι (Rebecca Haffajee), ερευνήτρια του University of Michigan.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν θεωρούν πως τα πρόσφατα στοιχεία σηματοδοτούν την έναρξη μιας μεγάλης μείωσης, αναφέρει το «AP».

Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των θανάτων από ηρωίνη και συνταγογραφούμενα παυσίπονα, αλλά η υποχώρηση των θανάτων αναχαιτίστηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση των θανάτων από ένα διαφορετικό οπιοειδές, την φαιντανύλη, όπως και άλλα ναρκωτικά σαν την κοκαΐνη και τη μεθαμφεταμίνη. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση συνήθως αφορούν τη χρήση πάνω από μίας ουσίας ή φαρμάκου.

Επίσης, η βελτίωση δεν είναι ενιαία: Κάποιες πολιτείες φαίνεται να σημειώνουν δραματική πρόοδο, ενώ σε άλλες οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι οι θάνατοι στο Οχάιο και την Πενσυλβάνια υποχώρησαν κατά 1.000 περιπτώσεις ή περισσότερες – με το ποσοστό μείωσης και στις δύο πολιτείες να είναι περίπου στο 20%. Εν τω μεταξύ, οι θάνατοι στο Μιζούρι αυξήθηκαν κατά 17%, δηλαδή σημειώθηκαν πάνω από 200 περισσότεροι θάνατοι.

Οι Αρχές μπορεί να χρειαστούν μήνες ολόκληρους για να ολοκληρώσουν τις τοξικολογικές εξετάσεις και άλλα στοιχεία στην έρευνα ενός θανάτου που οφείλεται στη χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων. Και, κάποιες πολιτείες παραδίδουν ταχύτερα τις αναφορές τους από άλλες. Το CDC αναμένεται να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη έκθεση αργότερα μέσα στο τρέχον έτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available