Μετά την παραδοχή και την απολογία του ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, διαψεύδει

O Ralph Northam (AP Photo/Steve Helber)

Μια μέρα μετά την παραδοχή και απολογία του, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ράλφ Νόρθαμ (Ralph Northam) διέψευσε ότι απεικονίζεται σε μια ρατσιστική φωτογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αντικρούοντας τις αυξανόμενες πιέσεις και φωνές και από το ίδιο του το Δημοκρατικό κόμμα που τον καλούν να παραιτηθεί.

Την Παρασκευή, ένας ιστότοπος δημοσίευσε μια φωτογραφία που συγκαταλεγόταν στο ετήσιο φωτογραφικό λεύκωμα της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια, της χρονιάς του 1984, στην οποία εμφανίζονται δύο άτομα, ο ένας να φορά μαύρο μέικαπ, παπιγιόν και μαύρο σακάκι και ο άλλος ντυμένος με τη στολή της Κου Κλουξ Κλαν. Ο ιστότοπος Virginia-Pilot, που δημοσίευσε την Παρασκευή τη φωτογραφία, ανέφερε ότι απέκτησε αντίγραφο της φωτογραφίας από τη βιβλιοθήκη της σχολής.

Αρχικά, ο Νόρθαμ, Δημοκρατικός, παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι ήταν ένας από τους δύο άνδρες της φωτογραφίας, χωρίς ωστόσο να πει ποιος από τους δύο. Αμέσως απολογήθηκε. “Είμαι ιδιαίτερα λυπημένος για αυτή μου την απόφαση να εμφανιστώ έτσι σε αυτή τη φωτογραφία και για τον πόνο που η απόφασή μου προκάλεσε τότε και τώρα”, δήλωσε την Παρασκευή.

(Eastern Virginia Medical School via AP)

Εντούτοις χθες Σάββατο, ισχυρίστηκε ότι ξαναείδε την φωτογραφία πιο προσεκτικά, δηλώνοντας σίγουρος πως δεν απεικονίζεται στην επίμαχη φωτογραφία.

“Σίγουρα δεν είμαι εγώ” είπε.

Δήλωσε σοκαρισμένος όταν είδε για πρώτη φορά την φωτογραφία την Παρασκευή και αμέσως ζήτησε συγγνώμη παραδεχόμενος ότι ήταν ένας από τους άνδρες της φωτογραφίας. Ωστόσο, έπειτα, είπε ότι πήρε το χρόνο του να σκεφτεί και να συνομιλήσει με μέλη της οικογένειας του και πρώην συμμαθητές του και κατέληξε ότι δεν είναι στην φωτογραφία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στεκόμενος πλάι στη σύζυγό του, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια υποστήριξε πως έχει κάνει άλλα λάθη στο παρελθόν, όπως να φορέσει μαύρο μέικαπ για να μιμηθεί τον Μάικλ Τζάκσον σε έναν διαγωνισμό χορού περίπου εκείνη την περίοδο.

“Στην πραγματικότηκα κέρδισα τον διαγωνισμό επειδή είχα μάθει χορεύω το moonwalk (σ.σ. φεγγαροπερπάτημα, διάσημη, χαρακτηριστική χορευτική κίνηση του Μάικλ Τζάκσον)”, ανέφερε.

Ξαναζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειες του στο παρελθόν και υποσχέθηκε να εργαστεί για να λάβει συγχώρεση. “Ζητώ απλά μια ευκαιρία να αποδείξω με αδιάψευστο τρόπο ότι εκείνος ο άνθρωπος δεν είναι αυτός που είμαι σήμερα”, υπογράμμισε, επιμένοντας να παραμείνει στο πόστο του και “να συνεχίσει να κυβερνά”.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εντούτοις φαντάζει απίθανο να κατευνάσει την αυξανόμενη πίεση εντός και εκτός του κόμματος του να υποβάλει παραίτηση.

Την ίδια ώρα που ο Νόρθαμ μιλούσε, ο Τομ Πέρεζ, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής της Δημοκρατικών, τόνισε ότι ήρθε η στιγμή για αυτόν να αποχωρήσει.

“Οι πολίτες της Βιρτζίνια και σε όλη τη χώρα αξίζουν περισσότερα από τους ηγέτες τους και είναι ξεκάθαρο ότι ο Ράλφ Νόρθαμ έχασε την εμπιστοσύνη τους και την ικανότητα να κυβερνά”, υπογράμμισε ο Πέρεζ με ανακοίνωσή του.

Οι Δημοκρατικοί Γκέρρυ Κόνολι και Ντον Μπέγιερ από την Βιρτζίνια με κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν ότι δεν άκουσαν κάτι που να διαφοροποιεί την άποψή τους ότι ο Νόρθαμ πρέπει να παραιτηθεί.

Μεταξύ πολυάριθμων Δημοκρατικών στελεχών, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιεντ, είπε ότι “ο κυβερνήτης Νόρθαμ έχασε κάθε ηθικό κύρος και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα”.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του στο Ρίτζομπντ στην Βιρτζίνια, κρατώντας πλακάτ που ζητούσαν την παραίτησή του.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Βιρτζίνια επίσης ζήτησε σύσσωμο την παραίτησή του.

Ο 59χρονος κυβερνήτης, παιδονευρολόγος και βετεράνος του στρατού αποφοίτησε από την ιατρική σχολή το 1984. Παραμένει δύσκολο να αποδειχθεί αν ο Νόρθαμ είναι ένα από τα δύο άτομα της φωτογραφίας, καθώς τα πρόσωπά τους είναι καλλυμένα. Ο ίδιος είπε πως μια έρευνα για την εξακρίβωση των ατόμων της φωτογραφίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available