Μετανάστες, το οικονομικό αντίδοτο στην συρρικνούμενη Αμερική, γράφει η «NYT»

(AP Photo/Martin Mejia, FILE)

ΜΑΙΑΜΙ. ΦΛΟΡΙΔΑ. («ΝΥΤ»). Αφού τελείωσε ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό δείπνο με την σύζυγό του στο εστιατόριο «Coral Gables», ο Πέντρο Μαρτίνεζ διέσχισε αθόρυβα το σοκάκι στην πίσω πλευρά του καταστήματος όπου βρίσκεται η κουζίνα.

«Οτι κι αν κάνετε θα σας δώσω αύξηση», ψιθύρισε ο κ. Μαρτίνεζ όταν άνοιξε η πίσω πόρτα. Εκτελεστικό στέλεχος της αλυσίδας εστιατορίων «50 Eggs» με έδρα το Μαϊάμι, ο Μαρτίνεζ έχει πάντα διαθέσιμες επιχειρηματικές κάρτες για περιπτώσεις σαν αυτή, εκείνο το βράδυ.

Περισσότεροι μετανάστες έχουν εισρεύσει στη Νότια Φλόριδα από ό,τι στις περισσότερες αμερικανικές πόλεις και για δεκαετίες οι εργοδότες τους έχουν βασιστεί στο να πλένουν πιάτα, να τοποθετούν γυψοσανίδες και να φροντίζουν για τις γιαγιάδες. Ωστόσο, δεν αρκούν για να ικανοποιηθεί η ατέλειωτη ζήτηση του Μαϊάμι για εργάτες.

Καθώς τα ποσοστά ανεργίας σε εθνικό επίπεδο έχουν βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η «αρπαγή» εργαζομένων -από τις κουζίνες και τις οικοδομές, τις αποθήκες και τα καταστήματα «Walmart», τις καμπίνες φορτηγών και τα νοσοκομεία- έχει γίνει ρουτίνα.

Σε πόλεις όπως το Μαϊάμι που είναι μαγνήτες για τους μετανάστες, οι νεοφερμένοι έχουν γεμίσει μερικές θέσεις εργασίας, αλλά οι εργοδότες σε διάφορες βιομηχανίες και πολιτείες επιμένουν ότι χρειάζονται πολλά περισσότερους για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους, πόσο μάλλον να αναπτυχθούν.

Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μόνο μια πτυχή της συζήτησης γύρω από τη μετανάστευση που δονείται από πολιτικά και ηθικά επιχειρήματα, καθώς δημιουργεί επιχειρήματα για την ταυτότητα και τον πολιτισμό της Αμερικής.

Αλλά είναι επίσης ένα θέμα που μπορεί να εξεταστεί με νηφαλιότητα, απλά κοιτάζοντας τους αριθμούς.

Και οι αριθμοί, λένε οι περισσότεροι οικονομολόγοι, δείχνουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος προσλήψεων. Οι μετανάστες κάνουν τη χώρα πιο πλούσια, υποστηρίζουν.

«Χωρίς τη μετανάστευση, θα συρρικνωθούμε ως Εθνος», δήλωσε ο Ντάγκλας Χολτς-Eακαν, (Douglas Holtz-Eakin), πρώην διευθυντής του Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο οποίος έχει συμβουλεύσει τους Ρεπουμπλικανούς προεδρικούς υποψηφίους και τώρα ηγείται του συντηρητικού Αμερικανικού Φόρουμ Δράσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη οδηγείται από δύο συστατικά: το μέγεθος του εργατικού δυναμικού και πόσο αποτελεσματικά οι εργαζόμενοι παράγουν πράγματα. Και τα δύο έρχονται πολύ πίσω από τον μεταπολεμικό μέσο όρο.

Ενας λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί γεννούν λιγότερα μωρά. Το ποσοστό γεννήσεων έπεσε πέρυσι σε χαμηλότερο τριών δεκαετιών, διασφαλίζοντας ότι η επόμενη γενιά Αμερικανών που είναι εγγενείς γεννήσεις θα είναι μικρότερη από την τρέχουσα.

Το αποτέλεσμα είναι λιγότεροι εργάτες και καταναλωτές. Λιγότερα σπίτια θα χτιστούν, τηλέφωνα να πωληθούν και αυτοκίνητα να αγοραστούν. Παντού λιγότερα κέρδη. Διώξτε νέους μετανάστες και η εικόνα μαυρίζει σημαντικά.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα απογραφής, ο όμιλος επενδύσεων Blackstone εκτιμά ότι χωρίς μετανάστευση ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας 25 έως 64 ετών θα μειωθεί κατά 17 εκατομμύρια μέχρι το 2035.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μετανάστες», δήλωσε ο Μπάιρον Ρ. Βιεν (Byron R. Wien), αντιπρόεδρος της Private Wealth Solutions της Blackstone, κατά την τριμηνιαία τηλεοπτική εκπομπή της εταιρείας τον περασμένο μήνα. «Αν έχουμε συρρικνούμενο πληθυσμό, θα είναι δύσκολο να έχουμε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος».

Τώρα, υπάρχουν 7,3 εκατ. ανοικτές θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα και έξι εκατομμύρια άνεργοι. Το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι ο αριθμός των νέων εργαζομένων.

«Σε κάθε αγορά στην οποία είμαστε, έχουμε να κάνουμε με έλλειψη στελεχών», δήλωσε η Πίλαρ Καρβαχάλ (Pilar Carvajal), ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της «Innovation Senior Management», η οποία διαχειρίζεται επτά κέντρα υποστήριξης που ζουν στη Φλόριντα.

Οι πρωτοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι κάνουν από $10 έως $12 την ώρα – το ίδιο με το πλύσιμο πιάτων ή λίγο περισσότερο από τη δουλειά σε ένα αγρόκτημα.

Εχει διώξει επιχειρήσεις, αρνούμενη τη διαχείριση ακινήτων στο Fort Myers. «Υπάρχει κενό στελέχωσης», ανέφερε λέγοντας ότι οι Υπηρεσίες Εργαζομένων δεν επιστρέψουν καν τις τηλεφωνικές κλήσεις. «Ευχαριστούμε τον Θεό που έρχονται οι μετανάστες. Τους προσλαμβάνουμε αμέσως μόλις έρθουν».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, οι περισσότεροι εξ αυτών μέσω εξουσιοδοτημένων καναλιών.

Συνολικά, υπάρχουν περισσότεροι από 44 εκατομμύρια μετανάστες, ή το 13,6% του πληθυσμού. Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από το 1970, αλλά κάτω από τη μετανάστευση της δεκαετίας 1890, όταν εκατομμύρια Ευρωπαίοι διέσχιζαν τον Ατλαντικό Ωκεανό. Βεβαίως, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι η χώρα έχει ανάγκη περισσότερους μετανάστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available