Μετανάστες

Κύριε Διευθυντά,

Τα τελευταία χρόνια οι «πολιτισμένοι» λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν καταληφθεί από υστερία. Νομίζουν ότι κινδυνεύουν από κατάληψη. Καραβάνια εγκληματιών, ληστών, βιαστών, εμπόρων ναρκωτικών θέλουν να εισβάλουν για να βιάσουν τα θηλυκά μας, να ληστέψουν, να σκοτώσουν και να πλημμυρίσουν την κοινωνία με ναρκωτικά.

Τρομοκρατημένοι, αναβαθμίζουν την έλευση των μεταναστών σαν καταστροφή που έρχεται. Λες και δεν υπάρχουν στις χώρες τουςβιαστές, εγκληματίες,έμποροι ναρκωτικών, κλέφτες και κάθε είδους παραβάτες του νόμου. Λες και οι χώρες τους κατοικούνται τώρα από αγγέλους.

Προς τούτο κηρύσσουν συναγερμό. Κάνουν νόμους, υψώνουν φράχτες, βάζουν φύλακες, στέλνουν τον στρατό και καλούν την κοινωνία σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη λαίλαπα.

Χωρίς να αποκλείω ότι ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν και μερικά κακά μήλα (υπάρχουν νόμοι γι’ αυτούς), η πλειονότης τους είναι φτωχοί άνθρωποι που ζητάνε μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Χωρίς αναπτυξιακές υποδομές, χωρίς σχολεία, χωρίς ανθρώπινες κατοικίες, χωρίς νερό, χωρίς ιατρική περίθαλψη στον τόπο τους, είναι φυσικό να ζητάνε μια κοινωνία που θα τους προσφέρει αυτά που τους λείπουν. Και αφού δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αποφασίζουν και παίρνουν το δρόμο κυνηγώντας το ουράνιο τόξο.

Δεν ζητάνε τίποτα για χάρη. Ζητάνε την ευκαιρία να δουλέψουν και να αποδείξουν ότι ο βασικός τους σκοπός είναι να γίνουν μέλη μιας ευημερούσας και ευνομούμενης κοινωνίας.

Εμείς οι πολιτισμένοι, που απολαμβάνουμε τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ευημερία, ας προσπαθούσουμε να έρθουμε στη θέση τους. Αν δεν είχαμε να ταϊσουμε τα παιδιά μας, τι θα κάναμε; Κανένας νόμος, κανένας φράχτης, κανένα εμπόδιο δεν θα μπορούσε να μας σταματήσει να προσπαθήσουμενα βρούμε τροφή και ασφαλή διαβίωση για τα παιδιά μας.

Καταλαβαίνω ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αμιγή εθνικά κράτη που παίρνουν πολύ σοβαρά την εθνική τους αγνότητα, αλλά στην Αμερική; Ας μη ξεχνάμε ότι από Κολόμβου μέχρι σήμερα, όλοι ήρθαμε εδώ σαν έννομοι ή παράνομοι μετανάστες.

Ανεξάρτητα αν οι πρόγονοί μας ή εμείς γεννηθήκαμε εδώ,αν ήρθαμε νόμιμα ή πηδήξαμε καράβια ή παραβιάσαμε τη βίζα, εμείς οι μετανάστες δημιουργήσαμε αυτή την ευλογημένη χώρα. Και έτσι περήφανοι τώρα λέμε ότι «είμαστε Αμερικανοί».

Τώρα λοιπόν, εμείς οι μετανάστες, έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι δεν θέλουμε άλλους; Εχουμε δικαίωμα να κλείσουμε την πόρτα και στους άλλους που έχουν τις ίδιες ανάγκες που είχαμε και μεις όταν πατήσαμε τούτα τα χώματα;

Τουλάχιστον, εμείς οι «Αμερικανοί», ας πάψουμε να τους φοβόμαστε. Σαν και εμάς,οι σημερινοί μετανάστες έρχονται εδώ γιατί θέλουν να δουλέψουν, να αναθρέψουν τα παιδιά τους και ταυτόχρονα να συμβάλουν στη διαρκή ανάπτυξη τούτης της ευλογημένης χώρας.

Δεδομένου δε ότι η μετανάστευση ήταν πάντα το οξυγόνο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, οι μετανάστες σαν νέοι εργάτες και νέοι καταναλωτές είναι απολύτως αναγκαίοι.

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης
Elmsford, NY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available