Μεταναστευτικό και ασφάλεια συζητάει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στις ΗΠΑ

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με το νέο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, συναντήθηκε το Σάββατο στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εκεί, ο κ. Αβραμόπουλος είχε, μάλιστα, και μια τυχαία συνάντηση, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Γκουτέρες (ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του ΓΓ του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 διαδεχόμενος τον Μπαν Κι Μουν) κυριάρχησε το μεταναστευτικό αλλά και γενικότερα ζητήματα ασφαλείας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, καθώς οι δυο τους συνδέονται με δεσμούς φιλίας από παλιά, ενώ είχαν παράλληλα συνεργαστεί στενά όταν ο κ. Γκουτέρες διετέλεσε Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παράλληλα, συζητήθηκαν και άλλα θέματα γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αβραμόπουλος ΓΓ ΟΗΕ

Σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Υπουργική Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ – ΗΠΑ που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Τη Σύνοδο φιλοξενούν ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jeh Johnson και η γενική εισαγγελέας Loretta Lynch. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει επίσης επαφές με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για θέματα ασφαλείας και ειδικότερα για την υπερατλαντική συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο κ. Αβραμόπουλος στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης ενημερώθηκε εκτενώς από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security) για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Αδειας ESTA (Electronic System for Travel Authorization) των ΗΠΑ, εν όψει της προετοιμασίας του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειας Ταξιδίου ETIAS (European Travel Information and Authorisation System).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *