Μετατρέποντας το αίμα σε φάρμακο κατά του καρκίνου

(AP Photo/Elaine Thompson, FILE)

ΣΙΑΤΛ. Το σώμα του Κεν Σέβελαντ ήταν πρησμένο από τον καρκίνο ύστερα από αποτυχημένες θεραπείες. Κάποια στιγμή, οι γιατροί αποφάσισαν να στραφούν σε μια ριζοσπαστική προσέγγιση: αφαίρεσαν μερικά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του, τα μετέτρεψαν σε δολοφόνους του καρκίνου και τα έβαλαν μέσα στην κυκλοφορία του αίματός του.

Η ανοσοθεραπεία είναι πιο ελπιδοφόρα τάση στο μέτωπο κατά του καρκίνου και αυτό ακριβώς είναι η επόμενη πρόκληση: Η δημιουργία «ζωντανών φαρμάκων» που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του σώματος και επιδιώκουν να καταστρέφουν τους όγκους.

Κοιτάζοντας στον καθρέφτη, ο Σέβελαντ είδε ότι «ο καρκίνος απλά έλιωνε». Ενα μήνα αργότερα, οι γιατροί στο «Fred Hutchinson Cancer Research Center» δεν μπορούσαν να βρουν οποιαδήποτε σημάδια λεμφώματος στο σώμα του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Αυτή η πειραματική θεραπεία σηματοδοτεί έναν εντελώς νέο τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου – αν οι επιστήμονες καταφέρουν να την κάνουν να λειτουργήσει, με ασφάλεια. Οι μελέτες του πρώιμου σταδίου αφήνουν πάντως πολλές ελπίδες.

«Δείχνει την απίστευτη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Mαλόνι, ιατρικός διευθυντής του Fred Hutch.

«Ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν άλλες επιλογές καταφεύγουν σε αυτή τη θεραπεία και βλέπουμε όγκους και λευχαιμίες να εξαφανίζονται με την πάροδο εβδομάδων» πρόσθεσε ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου, Δρ Στάνλεϊ Ρίντελ. «Ωστόσο» όπως επισημαίνει «υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε».

Μεταξύ άλλων, οι γιατροί πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες από μια υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, ανησυχητικός είναι ένας μικρός αριθμός θανάτων από εγκεφαλικό οίδημα, μια ανεξήγητη επιπλοκή που ανάγκασε μια άλλη εταιρεία, την Juno Therapeutics, να σταματήσει την ανάπτυξη ενός CAR-T.

Να σημειωθεί ότι η ανοσοθεραπεία ως τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου είναι γνωστή, έστω και εμπειρικά, εδώ και πολλές δεκαετίες. Ακόμη και στο παρελθόν οι επιστήμονες αναγνώριζαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον του καρκίνου.

Σήμερα, χάρη στις εξελίξεις της Μοριακής Βιολογίας, η δομή και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν πλήρως διαλευκανθεί. Η δομή αποτελείται βασικά από ορισμένα κύτταρα όπως τα Τ και Β λεμφοκύτταρα, τα δενδρικά κύτταρα και τα κύτταρα-φυσικοί φονιάδες. Η δομή αυτή συμπληρώνεται από χημικές ουσίες που υπεισέρχονται στον ανοσοποιητικό μηχανισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available