Με άδεια χέρια αποχώρησε το «Γιαβούζ» από το τεμάχιο 7

Το τουρκικό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με «άδεια χέρια» αποχώρησε από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) το γεωτρύπανο «Yavuz» (Γιαβούζ) ύστερα από μια ακόμη αποτυχημένη, όπως όλα δείχνουν, παράνομη γεώτρηση των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ των Φώτων έβαλε πλώρη για τις τουρκικές ακτές το τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο ολοκλήρωσε την τέταρτη παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ήταν επίσης άγονη και χωρίς αποτέλεσμα όπως και οι τρεις προηγούμενες.

Υπενθυμίζεται ότι το «Yavuz» βρισκόταν από τις 6 Οκτωβρίου 2019 σε περιοχή περί τα 80 ν. μίλια νότια των κυπριακών ακτών (του Πισουρίου), σε περιοχή του περι-ερατοσθένιου δακτυλίου, εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο, να σημειωθεί είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ.

Σύμφωνα με την παράτυπη τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο το τουρκικό γεωτρύπανο θα συνέχιζε την παράνομή του δραστηριότητα στο εν λόγω σημείο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020.

Να σημειωθεί ότι συνεχίζει από τα μέσα περασμένου Νοεμβρίου την παράνομή του γεώτρηση νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και ακριβώς στο όριο των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, ο «Πορθητής» (Fatih), η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Μέχρι τώρα η Τουρκία έχει προχωρήσει σε πέντε παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου στο τεμάχιο 7.

Την ίδια ώρα, σε μια νέα μη αναμενόμενη κίνηση, από τις αρχές της εβδομάδας η Τουρκία μετακίνησε το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», από την περιοχή που είχε παράτυπα δεσμεύσει, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, για σεισμογραφικά στα τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ, κατά μήκος του άξονα των ακτών Λάρνακας – Κάβο Γκρέκο.

Συγκεκριμένα, το σεισμογραφικό μετακινήθηκε βόρεια και το τελευταίο 48ωρο πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στις βόρειες ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας και συγκεκριμένα σε περιοχή που βρίσκεται περίπου 12 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available