Ενέργεια, Αμυνα και Συμφωνία των Πρεσπών στη συνάντηση Τσίπρα με Πούτιν (βίντεο)

(Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

ΜΟΣΧΑ. Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την Παρασκευή στη Μόσχα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τους δύο άνδρες να συζητούν για Ενέργεια, θέματα Αμυνας, αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε- και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.

Posted by Alexis Tsipras on Friday, December 7, 2018

Οι δημοσιογράφοι έθεσαν και στους δύο το ερώτημα για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι από την Ελλάδα με τον Ρώσο Πρόεδρο να χαρακτηρίζει «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσιών της Μόσχας σε βάρος της Ελλάδας και να τονίζει ότι είναι «Μαύρη σελίδα αυτή η υπόθεση».

«Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αν οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών έχουν κάποιες απορίες υπάρχουν «πολλοί τρόποι για την διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά», λέγοντας όμως ότι δεν έχει ενοχλήσει τη σχέση των δύο κρατών.

Για το ίδιο θέμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν (Maxim Shemetov, Pool Photo via AP).

Στο επίκεντρο το Ενεργειακό

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: Ενέργεια, Πολιτισμός, Τουρισμός. «Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν. «Ρωσικές εταιρείες θέλουν να βγουν στην οικονομική αγορά της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ως σημαντικό χαρακτήρισε τον ενεργειακό κλάδο, ενώ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τη δυνατότητα συμμετοχής στα έργα υποδομών του Turkstream, αλλά και στους τομείς καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα.

«Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε.

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

Συνάντηση και με Μεντβέντεφ

Να σημειωθεί ότι πριν από τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ νωρίτερα είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο του Αλεξάνδρου με την μπάντα να παίζει ένα τραγούδι της Μαρινέλλας.

Οι κοινές δηλώσεις Πούτιν-Τσίπρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθηση του ότι η σημερινή επίσκεψη του ήταν «εξαιρετικά εποικοδομητική και στην κατάλληλη στιγμή», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημείωσε την εκτίμησή του ότι «θα συμβάλει σημαντικά ώστε να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την πολύτιμη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο και την επόμενη περίοδο με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας, «που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας», τόνισε ότι «το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας, όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι «ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».

Στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο ρόλος της Ρωσίας και τις σχέσεις και των δύο χωρών με την Τουρκία, όπως ανέφερε. Εξέφρασε δε ανησυχίες «σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματά της, στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί casus belli εις βάρος μας».

Υπογράμμισε την εκτίμησή του προς την Ρωσία για τη σταθερή θέση ως προς την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ και τόνισε τον κρίσιμο, ενεργό ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οριστική λύση τουλάχιστον όσον αφορά το πλαίσιο ασφαλείας.

Συζήτησαν για τις προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία και στη Λιβύη με την ανάγκη για διαμόρφωση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και στρατού που θα συμπεριλαμβάνει τις ισχυρές και σημαντικές δυνάμεις στα Ανατολικά τις χώρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική συγκυρία, γιατί και εξέρχεται της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί στην περίοδο της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή «μπορούμε να είμαστε χώρα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα την ΕΕ και τη Ρωσία και τον Αραβικό κόσμος, αλλά και να διαδραματίζει η χώρα μας σταθεροποιητικό ρόλο στις κρίσεις ασφαλείας στην περιοχή.

«Καίριας σημασίας για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών»

«Συνομιλήσαμε, ασφαλώς και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια περιοχή της οποίας η σταθερότητα και η ανάπτυξη έχει καίρια σημασία για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Πούτιν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς «ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας. Και γιατί για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό είναι καίριας σημασίας ζήτημα η γειτονική χώρα να μην έχει ως συνταγματική ονομασία τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. «Γιατί για μας», τόνισε, «τόσο το όνομα αυτό όσο και η ιστορία που εκπέμπει και που κουβαλά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς», είπε και σημείωσε: Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μία δίκαιη βάση το πρόβλημα που για χρόνια παραμένει άλυτο και βέβαια πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και πιθανών διενέξεων στο μέλλον που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή».

Σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με Ρωσία

Εκτενώς συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Ρωσία και ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να τονίσει ξανά «τη σημασία που έχει ο διάλογος – ειδικά όταν διαφωνούμε, και ειδικά αυτήν την περίοδο σε σχέση με το πολύτιμο, υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών και πυρηνικών». «Όπως άλλωστε είχε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου. Ο διάλογος ήταν πάντοτε πολύτιμο εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές και να προλαβαίνουμε κλιμάκωση επικίνδυνη στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της”.

Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα. «Εμείς έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί στη Μαριούπολη κατοικούν πάνω από 130.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες και βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την αναλυτική ενημέρωση που μου παρείχε», είπε.

Ανακοίνωσε ότι πέραν των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και τη χθεσινή συνεδρίαση της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, συνομίλησαν για μια σειρά από συνεργασίες σε πολλούς τομείς αλλά και για ρωσικές επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας. «Συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία- κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα».

Ανακοίνωσε δε την επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη καθώς και τη σύσταση επίτιμου προξενείου της στο Ναύπλιο «που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων μας».

Τέλος, συμφώνησαν το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με στόχο την τόνωση πρωτοβουλιών όπως οι αμοιβαίες μεταφράσεις βιβλίων, η διδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας σε πανεπιστήμια και άλλες σημαντικές ανταλλαγές.

Ενέργεια

Οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν για τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ευρώπη με την κατασκευή του αγωγού NordStream και τον εκσυγχρονισμό του Ουκρανικού αγωγού, αλλά και τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream, μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Ένα έργο που – σε συνδυασμό με άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς – αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να μην υπάρξει αποκλεισμός κάποιων διόδων μεταφοράς ενέργειας»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός κάποιων διόδων μεταφοράς ενέργειας. «Υπάρχουν εντός της Ε.Ε δύο μέτρα και δύο σταθμά κυρίως όταν προωθεί τον North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ε.Ε. δια μέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας». Πρόσθεσε ότι «εκεί με την Ιταλία κρατάμε μια σταθερή στάση εντός της Ε.Ε και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Επισήμανε ότι «εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει στην κατασκευή, περίπου στο 80%, του TAP, ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα θεωρώ κι εγώ ότι μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρώσικο φυσικό αέριο και αυτό πιστεύω ότι είναι προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου, απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μήνυμα της Ρωσίας σε σχέση με ενδεχόμενη στρατικοποίηση της Κύπρου από τρίτες χώρες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ως προς το θέμα της Κύπρου έχουν υπάρξει οι απαραίτητες επικοινωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών και έχουν δοθεί οι αμοιβαίες εξηγήσεις.

«Η Κύπρος δεδομένης της κρίσιμης γεωστρατηγικής της θέσης παρέχει πάντοτε διευκολύνσεις και πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως», επισήμανε, τονίζοντας ότι «είναι προφανές ότι δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι οποιαδήποτε ιδέα, τουλάχιστον που εγώ να γνωρίζω, και οφείλω να σας πω ότι επικοινώνησα και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα», προσθέτοντας ότι και είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης του νησιού». «Ούτε παλεύουμε για λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και τρίτους εγγυητές και τη στιγμή που παλεύουμε για μια τέτοια λύση θα είχαμε στο μυαλό μας μια λογική στρατιωτικοποίησης», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι αυτά είναι έξω από τη δική μας λογική πρέπει να το καταστήσω απολύτως σαφές. Και βεβαίως αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμών στους λιμένες της προς όλες τις φίλιες εταιρικές της δυνάμεις μεταξύ των οποίων και προς τη Ρωσία», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας», είπε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το θέμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αν αυτές οι σχέσεις αποβαίνουν εις βάρος των ελληνορωσικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως «τα 3,5 αυτά χρόνια και η πορεία μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε αλλά ταυτόχρονα και ένας αξιόπιστος εταίρος, διατηρώντας και ενισχύοντας ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».

«Πιστεύω ότι οι σχέσεις αυτές έχουν τη δική τους δυναμική, τις δικές τους βαθιές ρίζες και δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση», σημείωσε. Αντιθέτως, είπε, «πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, κυρίως οι ΗΠΑ αλλά και η Ε.Ε. , αλλά και η Ρωσία πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την αξία και τη σημασία της Ελλάδας».

«Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μια αξιόπιστη σύμμαχος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά και σταθερή έντιμη ειλικρινής συνεργάτης της Ρωσίας δεν θα είχε την ίδια αξία και την ίδια σημασία για τη Ρωσία. Θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.», σχολίασε, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει έναν ρόλο γέφυρας».

Πρόσθεσε ότι «αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να στηρίζει την εξωτερική της πολιτική σε μια βάση ενεργητική και πολυδιάστατη αλλά και σε αξίες σταθερές, τις οποίες υπηρετούμε. Και οι σταθερές αυτές αξίες είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η επιδίωξη της συνεργασίας και της συνανάπτυξης, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Σε αυτές τις βάσεις πορευτήκαμε και σε αυτές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε γι αυτό πιστεύουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι και σημαντικοί σύμμαχοι και προς τη Ρωσία», τόνισε.

«Κοιτάζουμε μπροστά, η υπόθεση αυτή έχει λήξει», δήλωσε για την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Στο ερώτημα Ρωσίδας δημοσιογράφου για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο κ Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός,

Ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών, κάτι που, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

«Από την άλλη όμως, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα (δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά) που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά», υπογράμμισε.

Εν κατακλείδι, σημείωσε ότι «κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει», για να τονίσει τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Λιονάκης

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν

 ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας παρείχε και βεβαίως για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες μας σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια και την περιφερειακή ασφάλεια.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Πούτιν, η επίσκεψή μου πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Σχέσεις που βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας.

Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό υπόβαθρο, μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή, αλλά και δυναμική σχέση.

Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ στο Κρεμλίνο, η τρίτη φορά που επισκέπτομαι, με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είχα επισκεφτεί και το Forum, την Οικονομική Διάσκεψη της Αγίας Πετρούπολης σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Τότε που η πολιτική βούληση της κυβέρνησής μου, που βρήκε σύμφωνη και τη ρωσική κυβέρνηση και τον Ρώσο Πρόεδρο, ήταν να ξαναχτίσουμε σταθερά την εποικοδομητική βάση της συνεργασίας των δύο χωρών, μετά από σχεδόν μία πενταετία αδράνειας στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Την περίοδο που πέρασε, αναδείχθηκε μέσα από την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και μέσα από αυτή την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να είναι σε θέση να προωθεί ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και να αξιοποιεί ιστορικές σχέσεις και συνεργασίες.

Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, έρχομαι εδώ σε μια τελείως διαφορετική περίσταση. Η Ελλάδα έχει φύγει, επιτέλους, από αυτό το φάσμα της χρεοκοπίας, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός άντεξε, η ελληνική οικονομία άντεξε και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Και άρα, διαμορφώνονται ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε η εταιρική μας σχέση να είναι πιο αποτελεσματική.

Βεβαίως, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, δεν λιγόστεψαν. Αντιθέτως, θα έλεγα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή, από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, από την κρίση ασφάλειας που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και η Ρωσία, στο διάστημα αυτό, νομίζω ότι ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη δυναμική της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο στην ενδιαφέρουσα, αλλά εύθραυστη αυτή περιοχή.

Όπως συμφωνήσαμε, λοιπόν, με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο ελληνορωσικός διάλογος, υπό αυτές τις περιστάσεις, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Είναι σαφές, βέβαια, ότι ο διάλογος αυτός δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε και το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντοτε να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε εκτενώς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, τον ρόλο της Ρωσίας και τις σχέσεις και των δύο χωρών μας με την Τουρκία. Εξέφρασα, βεβαίως, στον Πρόεδρο Πούτιν, τις δικές μας ανησυχίες σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli εις βάρος μας.

Παράλληλα, συζητήσαμε για τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ευρώπη με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream, αλλά και τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream, μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα και από εκεί προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένα έργο που – σε συνδυασμό με άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς  – αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας, της Ελλάδας, σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Υπογράμμισα στον Πρόεδρο Πούτιν την εκτίμησή μου προς την Ρωσία για τη σταθερή της θέση, σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Ως προς τη στήριξη, δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οριστική λύση του Κυπριακού.

Συζητήσαμε και για τις προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη με την ανάγκη για διαμόρφωση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και στρατού στη δεύτερη, που θα συμπεριλαμβάνει τις ισχυρές και σημαντικές δυνάμεις (στρατιωτικές δυνάμεις) στα Ανατολικά τις χώρας. Γιατί αυτό που πρέπει να μας απασχολεί πρωτίστως είναι η σταθερότητα στη Λιβύη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Συνομιλήσαμε, ασφαλώς, και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια περιοχή, της οποίας η σταθερότητα και η ανάπτυξη έχει καίρια σημασία για εμάς. Μου έδωσε την ευκαιρία ο Πρόεδρος Πούτιν να εξηγήσω τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας. Και γιατί, για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, είναι καίριας σημασίας ζήτημα, η γειτονική χώρα να μην έχει ως συνταγματική ονομασία τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Διότι, για μας, τόσο το όνομα αυτό, όσο και η ιστορία, που εκπέμπει και που κουβαλά, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα, που για χρόνια παραμένει άλυτο. Και, βέβαια, πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και πιθανών διενέξεων στο μέλλον που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή.

Ασφαλώς, συζητήσαμε εκτενώς και για τις σχέσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Και είχα την ευκαιρία να τονίσω, για ακόμη μια φορά, τη σημασία που έχει ο διάλογος – ειδικά όταν διαφωνούμε και ειδικά αυτήν την περίοδο σε σχέση, μάλιστα, με το πολύτιμο, υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών και πυρηνικών. Όπως, άλλωστε, και στις δύσκολες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου,  ο διάλογος ήταν πάντοτε πολύτιμο εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές και να προλαβαίνουμε κλιμάκωση επικίνδυνη στο μέλλον.

Τόνισα στον Πρόεδρο ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται, βεβαίως, σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της.  Και αυτή είναι μια θέση, που με σταθερότητα εκφωνώ τα 3,5 αυτά χρόνια, σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά fora που συμμετέχω με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε, βεβαίως, και για τις εξελίξεις στην Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα. Εμείς –ξέρετε- έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί στη Μαριούπολη, κατοικούν πάνω από 130.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες. Και βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για την αναλυτική ενημέρωση που μου παρείχε.

Να σας ανακοινώσω, επίσης, ότι πέραν των Συμφωνιών που υπογράψαμε, συνεδρίασε χθες και η 11η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή. Συνομιλήσαμε για μια σειρά από συνεργασίες σε πολλούς τομείς, αλλά και για ρωσικές επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας. Και συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία – κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ανακοίνωσα στον Πρόεδρο Πούτιν, επίσης, την επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και τη σύσταση επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στο Ναύπλιο, που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεών μας.

Τέλος, όπως προείπε ο Πρόεδρος Πούτιν, συμφωνήσαμε το 2019 να είναι  Έτος Πολιτιστικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με στόχο την τόνωση πρωτοβουλιών, όπως οι αμοιβαίες μεταφράσεις βιβλίων, η διδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμιά μας και άλλες σημαντικές ανταλλαγές. Διότι, θεωρώ ότι αυτή η πολυετής φιλία, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση των λαών μας, βασίζονται πρωτίστως στην αλληλοεκτίμηση των πολιτισμών μας.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Ρώσο Πρόεδρο και να εκφράσω την πεποίθηση ότι αυτή η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και νομίζω στην κατάλληλη στιγμή. Και πιστεύω ότι θα συμβάλλει σημαντικά, ώστε να συνεχίσουμε, με αυτή την πολύτιμη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο, και την επόμενη περίοδο με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.

 ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ (ΕΡΤ): Καλησπέρα σας. Οι προηγούμενες επίσημες επαφές σας επί ρωσικού εδάφους πραγματοποιήθηκαν όταν η Ελλάδα ήταν σε μνημόνιο, συχνά στη γωνία και με τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, όλου του κόσμου, πάνω της. Θεωρείτε πως τώρα που το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, ο ρόλος της Ελλάδος στην ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζεται περισσότερο; Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια τα οποία ενισχύουν μία τέτοια άποψη;

Το ερώτημα απευθύνεται και στους δύο, κύριε Πρόεδρε της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, νομίζω ότι ήδη έχω δώσει κάποιες σαφείς ενδείξεις της άποψής μου ως προς αυτό από την εισαγωγική μου τοποθέτηση. Πιστεύω ότι η αρνητική αυτή συγκυρία για την Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια αποτέλεσε μία μαύρη, μελανή παρένθεση στην ιστορία της, αλλά είναι κάτι το οποίο σήμερα πιστεύουμε ότι το έχουμε πια ξεπεράσει. Ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχουμε ανακτήσει ήδη μεγάλο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας που είχε αποδοθεί στους πιστωτές μας το προηγούμενο διάστημα. Επιτρέψτε μου όμως, θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που εκ της θέσης της στη γεωγραφία, δύσκολα θα μπορούσε να χάσει τη γεωπολιτική της αξία και σημασία. Τα τελευταία δε τριάμισι χρόνια, υλοποιώντας μία εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη, αποδείξαμε πως μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά να διατηρούμε και να ενισχύουμε σχέσεις ιστορικές, συνεργασίας και φιλίας και υπ’ αυτή την έννοια να παίζουμε έναν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και των Βαλκανίων.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πια σε μία θετική συγκυρία, διότι και εξέρχεται της οικονομικής κρίσης και άρα αυτές οι σχέσεις ιστορικής συνεργασίας και φιλίας μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο, αλλά και γιατί σε αυτή την περίοδο της αστάθειας και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή βασιζόμενοι σε αρχές και αξίες της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, του διαλόγου, μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο. Να είμαστε μία χώρα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, αλλά και τον αραβικό κόσμο. Ταυτόχρονα όμως να παίξουμε και έναν σημαντικό, σταθεροποιητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και των προκλήσεων που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πόρων προς την ευρωπαϊκή Ήπειρο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΡΩΣΟΣ): Μετά από τα γεγονότα, όταν έχουμε αυτή τη μαύρη σελίδα, μετά την γνωστή ιστορία με τους διπλωμάτες, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να αναπτύξουν συνεργασία, να κάνουν από κοινού έργα;

                                                                                                       

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Φαντάζομαι ότι, η ερώτηση ήταν και προς εμένα. Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν σε ό,τι αφορά ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μία βροχερή ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι, διότι δεν υπάρχει ακόμα μπροστά μας καλός καιρός. Ωστόσο, αυτό που θέλω εγώ να επισημάνω και δημόσια, είναι ότι η Ελλάδα, όσο εγώ είμαι Πρωθυπουργός και όσο βρισκόμαστε στην περίοδο μετά το 2015, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις ή απόψεις τρίτων χωρών. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ταυτίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με την επιθυμία τότε να υπάρξει μία συντονισμένη πολιτική απελάσεων για την υπόθεση Σκρίπαλ. Από την άλλη πλευρά, όταν βλέπουμε κάποια μεμονωμένα, γιατί το πιστεύω ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία μας αφορούν και μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κάποια μηνύματα, αλλά ταυτόχρονα να κοιτάζουμε και μπροστά. Πιστεύω ότι κοιτάζουμε μπροστά και αυτή η υπόθεση έχει λήξει και αυτό που έχει μεγάλη σημασία σήμερα, είναι, να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε να εμβαθύνουμε την εταιρική μας συνεργασία σε μία σειρά από τομείς. Διότι πράγματι, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

 

ΛΙΟΝΑΚΗΣ (ΑΠΕ):  Μία ερώτηση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το σχόλιό σας σε σχέση με το μήνυμα που έστειλε η Ρωσία για ενδεχόμενη στρατικοποίηση της Κύπρου από τρίτες χώρες. Και να μου πείτε, επίσης, εάν η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επηρεάζει και τις ελληνορωσικές σχέσεις.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ως προς το θέμα της Κύπρου, έχουν υπάρξει οι απαραίτητες επικοινωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν κάνω λάθος, χθες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών και έχουν δοθεί, νομίζω, έχουν υπάρξει διευκρινίσεις.

 

Ξέρετε, η Κύπρος, δεδομένης της κρίσιμης γεωστρατηγικής της θέσης, παρέχει πάντοτε διευκολύνσεις και πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως.

 

Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι, οποιαδήποτε ιδέα, τουλάχιστον που εγώ να γνωρίζω. Και οφείλω να σας πω ότι επικοινώνησα και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα. Συνεπώς, δεν είναι μόνον ότι εγώ γνωρίζω, αλλά είναι και θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού, ούτε παλεύουμε για λύση του Κυπριακού με στρατεύματα και τρίτους εγγυητές. Και τη στιγμή που παλεύουμε για μια τέτοια λύση, δηλαδή χωρίς στρατεύματα και τρίτους εγγυητές, δεν θα είχαμε ποτέ μια λογική στρατιωτικοποίησης.  Πιστεύω ότι αυτό είναι έξω από τη δική μας λογική και πρέπει να το καταστήσω απολύτως σαφές.

 

Βεβαίως, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμών στους λιμένες της προς όλες τις φίλιες εταιρικές της δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και προς τη Ρωσία.

 

Από εκεί και πέρα, με ρωτήσατε για το θέμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και το εάν αυτές οι σχέσεις αποβαίνουν εις βάρος των ελληνορωσικών σχέσεων. Νομίζω ότι στα 3,5 αυτά χρόνια, η πορεία μας, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα και ένας αξιόπιστος εταίρος, διατηρώντας και ενισχύοντας ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Και πιστεύω ότι οι σχέσεις αυτές έχουν τη δική τους δυναμική, τις δικές τους βαθιές ρίζες και δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Αντιθέτως, πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές -και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δηλαδή, κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και οι χώρες της Ε.Ε., αλλά και η Ρωσία- πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την αξία και τη σημασία της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μια αξιόπιστη σύμμαχος στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και σταθερή, έντιμη, ειλικρινής συνεργάτης της Ρωσίας, δεν θα είχε την ίδια αξία και την ίδια σημασία για τη Ρωσία. Θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

 

Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να παίξει έναν ρόλο γέφυρας και επιδιώκει να παίξει έναν ρόλο γέφυρας. Βεβαίως, αυτό για να επιτευχθεί, πρέπει να στηρίζει την εξωτερική της πολιτική σε μια βάση ενεργητική και πολυδιάστατη, αλλά και σε αξίες, σταθερές αξίες, τις οποίες υπηρετούμε. Και οι σταθερές αυτές αξίες, είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η επιδίωξη της συνεργασίας και της συνανάπτυξης, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Σε αυτές τις βάσεις πορευτήκαμε και σε αυτές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι και σημαντικοί σύμμαχοι και προς τη Ρωσία.

 

ΡΩΣΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα… είπατε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν τα θέματα της ενεργειακής συνεργασίας και ενεργειακής ασφάλειας. Είναι εφικτό μια γραμμή του τουρκικού αγωγού να πάει στη χώρα; Βλέπουμε τις πιέσεις που υπάρχουν από την αμερικανική πλευρά, πως μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτές τις πιέσεις. Προσωπική ερώτηση προς τον κύριο πρωθυπουργό, είπατε ότι η οικονομία αναπτύσσεται η ελληνική, αλλά σας βλέπω χωρίς γραβάτα. Πότε θα φορέσετε τη γραβάτα σας;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι κοιτάξτε η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης των πηγών και των διόδων ενέργειας, των πηγών προς την Ευρώπη και των διόδων. Η αρχή της διαφοροποίησης όμως σημαίνει πολλαπλασιασμός των πιθανών πηγών και των διόδων και όχι αποκλεισμός κάποιων πηγών και κάποιων διόδων. Θεωρούμε λοιπόν ότι εδώ υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο μέτρα και δύο σταθμά κυρίως όταν προωθεί το North 2 αλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εκεί με την Ιταλία κρατάμε μια σταθερή στάση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούμε ότι  στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει στη κατασκευή περίπου στο 80% του TAP, ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη. Από κει και πέρα θεωρώ κι εγώ ότι μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό φυσικό αέριο καθώς αυτό πιστεύω ότι είναι προς όφελος  της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή και είναι μια θέση την οποία σταθερά υποστηρίζουμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στα ευρωπαϊκά fora, επαναλαμβάνω μαζί με τη στήριξη και άλλων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΡΩΣΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη γραβάτα;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα χετε παρακολουθήσει, το στοίχημα το κέρδισα, τη φόρεσα τη γραβάτα αλλά η γραβάτα βγήκε γρήγορα διότι βγήκε και μια θηλιά από ΄το λαιμό του ελληνικού λαού. Συνεπώς πιστεύω ότι αυτός ο συμβολισμός έχει την αξία του αλλά αν μου κάνει και ο Πρόεδρος Πούτιν ένα δώρο μπορεί να το αξιοποιήσω στο μέλλον, σε μια μελλοντική μας συνάντηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available