Με μια φρεγάτα απαντά η Ιταλία στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Χάρτης της κυπριακής ΑΟΖ (Υπουργείο Ενέργειας).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με την αποστολή φρεγάτας του πολεμικού της Ναυτικού στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη απαντά η Ιταλία στην προκλητική ενέργεια τουρκικών πολεμικών πλοίων να παρεμποδίσουν το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ να εισέλθει στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας republica, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει:

«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος έχει την πλήρη στήριξη μου. Καλώ την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει εμπλοκή της σε επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκινώντας με άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή.»

Από δικής του σκοπιάς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντόουλ, με δημόσια ανάρτησή του σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο, ή προς οποιοδήποτε άλλο Κράτος Μέλος είναι απαράδεκτες».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης, είχε μόλις ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης από το ΔΗΣΥ ( το μέλος του ΕΛΚ). Στο μήνυμά του τονίζει ότι «η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών και να τηρεί το διεθνές δίκαιο, αναζητώντας ειρηνική επίλυση των διαφορών της και διατηρώντας σχέσεις καλής γειτονιάς».

Στο μεταξύ: Κοινή επιστολή απέστειλαν οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, καθώς και στην Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Μογκερίνι, καταγγέλλοντας τις παράνομες και πρωτοφανείς επιθετικές ενέργειες από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητώντας την άμεση παρέμβαση τους για εξομάλυνση της κατάστασης.

Στην επιστολή τους οι έξι Ευρωβουλευτές παραθέτουν αναλυτικά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι μέχρι και σήμερα «τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να εμποδίζουν το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ Saipem12000 να φτάσει στον στόχο του στο οικόπεδο 3 και να προχωρήσει στην προγραμματισμένη ερευνητική γεώτρηση».

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «τέτοιες πράξεις είναι παράνομες και αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής εταιρείας  ENI-KOGAS καθώς και θέτουν σε κίνδυνο τα μέτρα ασφάλειας των ναυτιλομένων».

Αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκε και από πλευράς της εταιρείας ΕΝΙ. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ιταλικού κολοσσού, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε συνέδριο στο Κάιρο ανέφερε ότι η εταιρεία της οποίας προϊσταται δεν περίμενε ότι η Τουρκία θα παρεμπόδιζε το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 νοουμένου ότι ο προορισμός του είναι εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. «Η ένταση μάλλον προκλήθηκε για άλλους λόγους και έτσι το πλοίο μπλοκαρίστηκε», ανέφερε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available