Με ομιλία Δρακόπουλου ξεκίνησαν οι εργασίες του 8ου διεθνούς συνεδρίου του ΙΣΝ (βίντεο)

O κ. Ανδρέας Δρακόπουλος κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΙΣΝ. Φωτογραφία: "Ε.Κ."

ΑΘΗΝΑ. Με ομιλία του Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουνίου οι εργασίες του όγδοου κατά σειρά ετήσιου συνεδρίου του ΙΣΝ, με τίτλο «Untitled». Σκοπός του συνεδρίου είναι να προσπεράσει τις «ταμπέλες», τα όρια και τις συμβάσεις και να προκαλέσει απροσδόκητες συζητήσεις από ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, πολιτισμούς, εθνικότητες και γεωγραφικούς χώρους, προκειμένου να εξετάσουν ένα ζήτημα, όχι ως εμπειρογνώμονες αλλά ως σύγχρονοι στοχαστές.

«Κάθε χρόνο, το Συνέδριο αυτό μεγαλώνει και εξελίσσεται, ελπίζουμε προς το καλύτερο, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε γιατί και από πού ξεκίνησαν όλα. Το Συνέδριο ξεκίνησε ακριβώς την ίδια περίοδο που ξέσπασε και η ελληνική κρίση, με σκοπό να προσφέρει εύφορο έδαφος για συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των εκτεταμένων και καταστροφικών επιπτώσεών της. Η ανάγκη και αναγνώριση της αξίας του Συνεδρίου έγινε αμέσως αισθητή, καθώς και το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν θα αφορούσαν μόνο την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα την κοινωνία» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δρακόπουλος.

Στη συνέχεια, κατονόμασε αρκετούς οργανισμούς τους οποίους το ΙΣΝ έχει στηρίξει οικονομικά, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στους τομείς του Αθλητισμού και της Υγείας. «Σκοπός του Συνεδρίου δεν είναι μόνο η ανάπτυξη νέων συνεργασιών, αλλά και η επέκταση των υφιστάμενων. Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω πόσο έχει ενισχυθεί το έργο του Ιδρύματος από τις διαρκώς εξελισσόμενες και ισχυρές σχέσεις μας με καθέναν από τους συνεργάτες μας. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, οι γιατροί Τομ και Πίτερ Σκούλκο, ο Δρ. Ονίμπα Μπότσι και ο Δρ. Τάκης Κουλουβάρης θα μιλήσουν για τη μακροχρόνια συνεργασία του ΙΣΝ με το Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, και την επέκτασή της που οδήγησε με τη σειρά της σε νέες επαφές με οργανισμούς σε τρεις ηπείρους – από το HSS της Νέας Υόρκης και το Ορθοπεδικό Νοσοκομείο FOCOS στην Ακρα της Γκάνα, έως την Αθήνα με τον οργανισμό Αναγέννηση & Πρόοδο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΙΣΝ, για να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες υγείας και αθλητισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακόπουλος.

Από αριστερά: Μάικ Νίκοντσακ, Μπέκα Χέλερ, Σουνίθα Κρισνάν και Ράφαελ Γιούστε. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσιος Κουτσογιάννης

Μίλησε επίσης για την ουσιαστική προσφορά του ΚΠΙΣΝ στις ζωές των Αθηναίων. Οπως είπε, αυτό «αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».

Ειδική μνεία έκανε και στον πρόσφατο χαμό του σπουδαίου επιστήμονα, Δρ Αντρέ Γερολυμάτου.

«Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι βρίσκεστε εδώ, είτε ήρθατε από κοντά, είτε από μακριά, χωρίς εσάς δεν θα υπήρχε κατ’ ουσίαν Συνέδριο. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον Δρα Αντρέ Γερολυμάτο, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα. Ο Δρ Γερολυμάτος ήταν Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ΙΣΝ στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά και είχε βρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε αυτό το Συνέδριο ως ομιλητής. Ακόμα πιο σημαντικό: ο Αντρέ ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας καλός και πιστός φίλος. Ειλικρινά θα μας λείψει», τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.

Η Νία Βαρντάλος στον «Εθνικό Κήρυκα»

Λίγο πριν την προγραμματισμένη, απογευματινή της ομιλία στο συνέδριο η ομογενής ηθοποιός και συγγραφέας, Νία Βαρντάλος, μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για το φετινό συνέδριο, την Ομογένεια αλλά και τα μελλοντικά της πλάνα. Σε ερώτηση σχετικά με το πώς της φαίνεται η φετινή διοργάνωση απάντησε: «Είναι ένα εντυπωσιακό, παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο απευθύνεται σχεδόν σε όλους. Η κόρη μου είναι 13 χρόνων και όλες οι σημερινές ομιλίες κατάφεραν να της κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Πραγματικά ακούω με μεγάλη προσοχή τα όσα συζητιούνται. Θέατρο, Τεχνολογία, Τέχνη! Είναι απίστευτο. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε και το παρακολουθούμε».

Η Νία Βαρντάλος και ο Οσκαρ Γιούστης συζητούν για το Θέατρο και την Δημοκρατία. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

Οσον αφροά την Ομογένεια, είπε: «Θέλω να απευθυνθώ σε όσους με διαβάζουν από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή και να τους πω πως πραγματικά αξίζει να ταξιδέψετε στην Ελλάδα και να παρακολουθήσετε το Συνέδριο του χρόνου. Εχετε να μάθετε πολλά, να γνωρίσετε ανθρώπους από όλον τον Κόσμο. Είναι ένας ακόμη λόγος για να είστε υπερήφανοι για την καταγωγή σας».

Τέλος, για τα μελλοντικά της σχέδια δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι μόνο με το θέατρο. Θέλω να ζητήσω μια ειλικρινή συγγνώμη από όλους τους Ελληνες που δεν γύρισα κάποια ταινία τα τελευταία τρία χρόνια. Το θέατρο με ηρεμεί ψυχικά και πιστεύω πως τελικά εκεί ανήκω».

Η Νία Βαρντάλος συνομίλησε στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του «Public Theater» της Νέας Υόρκης, Οσκαρ Γιούστς. Οι δυο τους ανέλυσαν θέματα που αφορούν το Θέατρο και τη Δημοκρατία. Αναφορά έγινε στις δωρεές του ΙΣΝ σε οργανισμούς που στηρίζουν την Τέχνη, ενώ διάβασαν και εκτενή αποσπάσματα από το τελευταίο θεατρικό της Νία Βαρντάλος με τίτλο «Tiny Beautiful Things», το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Σέριλ Στρέιντ.

Νωρίτερα το πρωί ακούστηκαν αρκετές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός και ο σεξισμός μέσα από το πρίσμα της βιολογίας και της νευροεπιστήμης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της πρώτης θεματικής με τίτλο «Εμφυτες προκαταλήψεις: Γνωστικά θεμέλια προκατάληψης και αποκλεισμού» ήταν ο ερευνητής Μάικ Νίκοντσακ, η συνιδρύτρια του «International Refugee Assistance Project», Μπέκα Χέλερ, η ακτιβίστρια Σουνίθα Κρισνάν και ο καθηγητής Βιολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Ράφαελ Γιούστε.

Η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη ερμηνεύει μία άρια του Σαρλ Γκουνώ. Στο πιάνο την συνοδεύει η Σοφία Ταμβακοπούλου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης
Οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Γιούρι Χάσον (αριστερά) και Τζέρεμι Αντελμαν (δεξιά) συνομιλούν για τον ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στην δημιουργία ιστοριών. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσιος Κουτσογιάννης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available