Με ομιλία του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου ξεκίνησε το συνέδριο «GEN Summit» (βίντεο)

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του διεθνούς ειδησεογραφικού συνεδρίου «GEN summit». Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

ΑΘΗΝΑ. Ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης οι εργασίες του ειδησεογραφικού συνεδρίου «GEN Summit» με τίτλο «the VVV challenge: Voice, Visual Journalism and Verification» που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το διεθνούς εμβέλειας συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον υποστηρικτικό ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης σε μία δημοκρατία, η οποία βάλλεται συνεχώς. «Τα Μέσα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ενημέρωσης. Αυτή η προσπάθεια είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ, και πρέπει να γίνει εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων στον κλάδο της δημοσιογραφίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, οι οποίοι, όπως τόνισε, παρεμβαίνουν στην ενημέρωση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι το κοινό καλό, φέροντας έτσι μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ενημέρωση. Ταυτόχρονα, τόνισε την υψηλή ευθύνη που φέρουν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ΜΜΕ για την προαγωγή ενός πραγματικού πολιτικού διαλόγου. «Η πένα ή στις ημέρες μας το πληκτρολόγιο, είναι πράγματι πιο δυνατή από το ξίφος», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του διεθνούς ειδησεογραφικού συνεδρίου «GEN summit». Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δωρεές, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω των οποίων το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Υγείας και του Αθλητισμού, και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Ξεχωριστή θέση μέσα σε αυτές τις δωρεές κατέχει το ΚΠΙΣΝ, το οποίο έχει καταφέρει και έχει αλλάξει ριζικά τον πολιτισμικό και όχι μόνο χάρτη της Αθήνας, καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες των κατοίκων μιας πόλης που έχει πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.

Επίσης, υπογράμμισε τη στήριξη του ΙΣΝ στις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της αριστείας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία, ως βασικού πυλώνα της δημοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε συνεργασίες του Ιδρύματος με τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το «CSIS» (Center for Strategic and International Studies) στην Ουάσιγκτον, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οικονομικής Δημοσιογραφίας του «Bloomberg Media Initiative Africa» και το «φρέσκο» «Athens Photo World», που συγκέντρωσε εκατοντάδες φωτογράφους και φωτορεπόρτερ, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ.

Παρουσίασε αναλυτικά τους σκοπούς και τα πεδία δραστηριότητας του νέου, παγκόσμιου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με έδρα την Αθήνα, του «iMEdD», το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το ΙΣΝ και «προσβλέπει να αποτελέσει έναν ανοιχτό σε όλους σύγχρονο κόμβο δημοσιογραφίας, για κερδοσκοπικούς και μη οργανισμούς, καθώς και για ιδιώτες και επαγγελματίες, στηριζόμενος στις αξίες της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της ανεξαρτησίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας, με έναν τρόπο διαδραστικό και καινοτόμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στιγμιότυπο από την πρώτη μέρα του διεθνούς ειδησεογραφικού συνεδρίου «GEN summit». Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

«Η αλήθεια έχει σημασία. Τα γεγονότα έχουν σημασία. Και ο πολιτικός διάλογος που βασίζεται και στα δύο έχει σημασία – σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Σας ευχαριστώ για το σημαντικό έργο που κάνετε και για τη σοβαρότητα και το ήθος με το οποίο αντιμετωπίζετε την ευθύνη σας» επισήμανε στον επίλογό του ο κ. Δρακόπουλος.

Περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι από 80 χώρες θα βρίσκονται το επόμενο τριήμερο στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν συζητήσεις, εργαστήρια και ομιλίες σχετικά με τις προκλήσεις της δημοσιογραφίας, στο πλαίσιο του ετήσιου «GEN Summit».

Η λίστα των ομιλητών περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα από τον χώρο της δημοσιογραφίας και των Μέσων Ενημέρωσης, όπως, η αρχισυντάκτρια του «The Guardian», Κάθαριν Βάινερ, ο ιδρυτής του «Google News», Κρίσνα Μπαράτ και ο αρχισυντάκτης του «Bloomberg», Τζον Μίκελθγουεϊτ. Από πλευράς της Ελλάδας στο συνέδριο, εκτός του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μεμής, Αγγελος Κωβαίος, Αλέξης Παπαχελάς και Απόστολος Μαγγηριάδης με θέμα τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το συνέδριο είναι τα νέα δημοσιογραφικά μοντέλα και αφηγηματικές μέθοδοι, οι πλατφόρμες προσέγγισης του κοινού, τα εργαλεία και οι τρόποι αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και η χρήση νέων τεχνολογιών στις αίθουσες σύνταξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available