Με παλμό η παρέλαση της Φιλαδέλφειας παρά το δριμύ κρύο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με παλμό και ιαχές «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», «Ζήτω η Ελλάς», «Ζήτω η 25η Μαρτίου», έγινε στη Φιλαδέλφεια το απόγευμα της Κυριακής η παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος από τους Τούρκους, στην οποία συμμετείχαν όλες οι γενιές των ομογενών με προθυμία και καμάρι παρά το δριμύ ψύχος.
Επίτιμοι τελετάρχες ήταν το ζεύγος Γεωργίου και Ζωής Κουσούλη, γονείς της αδικοχαμένης Ντανιέλ Κουσούλη, η οποία ήταν ανάμεσα στα αθώα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης.
Η ημέρα ξεκίνησε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φιλαδέλφειας. Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» είπε πως «κάθε χρόνο η παρέλασή μας γίνεται όλο και καλύτερη, με περισσότερη συμμετοχή, με παλμό και ιαχές, με πνεύμα και ήθος Ελληνικό και Ορθόδοξο, με την παρουσία των παιδιών των σχολείων μας τα οποία χαράσσουν τη γραμμή και την πορεία για το αύριο το οποίο οφείλουμε να οικοδομούμε από σήμερα».
Είπε ακόμα, πως «οι άνθρωποί μας αψήφησαν το κρύο και έδωσαν το παρών δυναμικά και με καμάρι, οι κοινότητες και τα σωματεία μας, οι φοιτητικοί σύλλογοι και όλοι μαζί διατρανώσαμε την πίστη μας, τον σεβασμό και την αγάπη μας για την Ελλάδα, τη μεγάλη στο πνεύμα και τον πολιτισμό».
Υπογραμμίζεται ότι παρέλασαν 18 κοινότητες της μείζονος περιοχής της Φιλαδέλφειας πολλές μάλιστα από μεγάλες αποστάσεις, 38 σύλλογοι και σωματεία, 12 άρματα, ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η ελληνική φιλαρμονική ορχήστρα από τη Νέα Υόρκη. Πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο σημείο που βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων, ενώ ο Μητροπολίτης Ευάγγελος έψαλλε τον ύμνο της Παναγιάς, «τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» καθώς επίσης και τον επιμνημόσυνο ύμνο «αιωνία η μνήμη» για την ανάπαυση της ψυχής της Ντανιέλ Κουσούλη, θύματος της τρομοκρατικής θηριωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Φιλαδέλφειας, που είχε την ευθύνη διοργάνωσης της παρέλασης, Ευστάθιος Καραντώνης, οποίος ήταν και το πρόσωπο του εβδομαδιαίου «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ» του «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαρτίου 2015, σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» είπε ότι «η παρέλαση ήταν καταπληκτική αλλά και ολόκληρη η ημέρα της Κυριακής» και συμπλήρωσε πως «είχαμε αντιπροσώπους από το Οχάιο, από τη Γιούτα, από τη Φλόριδα, από το Σικάγο, από τη Βοστώνη».
Ο κ. Καραντώνης ανέφερε ότι «είχε πάρα πολύ παλμό από όλους, ενώ ξεχωριστό χρώμα έδωσαν τα μικρά παιδιά» και συμπλήρωσε πως «για πρώτη χρονιά φέτος φέραμε την Ελληνική φιλαρμονική Αδελφότητα από τη Νέα Υόρκη, η οποία πρέπει να σας πω έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα».
Ο κ. Καραντώνης έκανε μια ευχή και προτροπή «η παρέλασή μας του χρόνου να διπλασιαστεί». Στην ερώτηση πώς πηγαίνει η Ομοσπονδία, είπε πως «την τελευταία πενταετία συνέχεια πηγαίνει προς το καλύτερο, υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο, μεγαλύτερη κατανόηση, το σύνθημά μας είναι τούτο: μην περιμένετε από μια χούφτα ανθρώπων κάποιες εκδηλώσεις, ενώστε τις δυνάμεις σας μαζί μας για το καλύτερο της Ελληνικής Ομογένειας, ελάτε να προχωρήσουμε μπροστά για την Ομογένεια και τον Ελληνισμό όλοι μαζί».
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και εκ των δυναμικότερων στελεχών της Ομογένειας της περιοχής Νέας Ιερσέης και Φιλαδέλφειας Δημήτρης Ροζανίτης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Cherry Hill της Νέας Ιερσέης, είπε πως «ήταν μία εξαιρετική παρέλαση με παλμό, καμάρι, περηφάνια, ήταν αφιερωμένη στο θύμα της περιοχής μας από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 την Ντανιέλ Κουσούλη της οποίας οι γονείς ήταν επίτιμοι τελετάρχες, ήταν οι δύο βουλευτές ο Μπρέιντι που είναι Δημοκρατικός και ο Φιτζπάτρικ που είναι Ρεπουμπλικανός».
Ο κ. Ροζανίτης δήλωσε ότι «ευχαριστούμε τον ‘Ε.Κ.’ για την υποστήριξή του στα θέματά μας εδώ στη Φιλαδέλφεια, για την τιμή στο ‘ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ’ του κ. Καραντώνη και του κ. Χωριάτη» και τόνισε ότι «η Ομοσπονδία επιτελεί ουσιαστικό έργο για την Ομογένεια, είμαστε ενωμένοι, έχουμε σύμπνοια, σκοπός είναι η διατήρηση του ελληνικού πνεύματος».
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χωριάτης, επεσήμανε πως «η παρέλαση πήγε πολύ καλά» και συμπλήρωσε ότι «δείξαμε πως η Ομοσπονδία, οι κοινότητες, οι Ελληνες της Φιλαδέλφειας είναι μια οικογένεια. Στην οικογένεια κλαις μαζί, γελάς μαζί, εμείς στην παρέλαση δείξαμε ότι στεκόμαστε μαζί». Σημείωσε ακόμα, πως «ναι είμαι πολύ ευχαριστημένος από την παρέλαση και από όλες τις εκδηλώσεις».
Μετά το τέλος της παρέλασης ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα με χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Upper Darby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available