Με παραίτηση έδειξε την ενόχληση του με την Κυβέρνηση ο Γ. Αρέστη

Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, έγινε η τελετή ορκωμοσίας και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος (Φωτογραφία: Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Την παραίτησή του από πρόεδρος μιας ακόμα Επιτροπής και συγκεκριμένα της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος» στην οποίαν τον διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο υπέβαλε ο Γεώργιος Αρέστη, μετά τον σάλο και την προσβλητική για τον ίδιο αμφισβήτηση από κυβερνητικής πλευράς του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό στην οποία επίσης ήταν ο πρόεδρος.

Παρότι για την παραίτησή του επικαλέστηκε «άλλες ειλημμένες υποχρεώσεις», ο κ. Αρέστη, σύμφωνα με πληροφορίες που προβάλλει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αισθάνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο και από τον Υπουργό Οικονομικών για το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής και η παραίτησή του στέλνει αυτό το μήνυμα με τον πιο σαφή τρόπο.

Ο κ. Αρέστη υπέβαλε την παραίτησή του στις 18 Μαρτίου 2019 με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Ο διορισμός του κ. Αρέστη στρέφεται πίσω στην 1η Αυγούστου 2017, όταν ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, του κοινοποιούσε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία τον διόριζε πρόεδρο της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος» για τετραετή θητεία, αρχομένης από τις 26/7/2017 και λήγουσας στις 25/7/2021.

Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι Νώντας Μεταξάς και Χρίστος Σάντης. Η Επιτροπή δεν λειτούργησε διότι δεν προέκυψαν υποθέσεις προς εκδίκαση. Οι πρώτες υποθέσεις έφτασαν ενώπιον της Επιτροπής μόλις πρόσφατα και η εκδίκασή τους θα άρχιζε τις προσεχείς βδομάδες. Όταν ο κ. Αρέστη ενημερώθηκε σχετικά, υπέβαλε την παραίτησή του.

Στην επιστολή Χάρη Γεωργιάδη για τον διορισμό του, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφονταν και τα ακόλουθα τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη αξία αν ληφθούν υπόψη οι αμφισβητήσεις του πορίσματος της Τριμελούς Επιτροπής για τον Συνεργατισμό: «Είμαι βέβαιος πως με το κύρος, την κατάρτιση και την πείρα σας θα εκπληρώσετε πλήρως την αποστολή που σας έχει ανατεθεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αρέστη είχε παραιτηθεί και από πρόεδρος της Επιτροπής Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων (από δημόσιες προσφορές), οι οποίοι ενεπλάκησαν κυρίως σε σκάνδαλα του αποχετευτικού της Πάφου λαδώνοντας λειτουργούς του ΣΑΠΑ.

Τότε, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον κ. Αρέστη για τη συνεργασία και το σημαντικό έργο που παρήχθη.

Εκπρόσωπος: Ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του

Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του ήταν το σχόλιο που έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμος ερωτηθείς για την παραίτηση του κ. Γιώργου Αρέστη από την Πειθαρχική Επιτροπή της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος.

Σε δηλώσεις μετά την παρέλαση για την 25η Μαρτίου, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το θέμα είπε ότι «έχουμε δει την αιτιολογία που προβάλλει ο κ. Αρέστη η οποία δεν είναι ακριβώς αυτό που με ρωτάτε, εν πάση περιπτώσει ο καθένας είναι ελεύθερος φυσικά να κάνει τις επιλογές του. Η Κυβέρνηση είχε κάνει εκείνη την επιλογή, ο κ. Αρέστη παραιτείται, θα πρέπει να αντικατασταθεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί σε αντιφατικά συμπεράσματα της Επιτροπής, ο Εκπρόσωπος είπε «ακριβώς, η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής έχει συζητηθεί εκτενώς, έχετε ακούσει τις απόψεις του Προέδρου, δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβουμε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available