Με στίχους από ποίημα της Maya Angelou απάντησε η Ilhan Omar στους οπαδούς του Τραμπ

Η κ. Ilhan Omar -αριστερά- με την κ. Alexandria Ocasio-Cortez (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Δημοκρατική βουλευτής, Ιλχάν Ομάρ (Ilhan Omar), η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και αποδοκιμάστηκε έντονα από οπαδούς τους κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στη Βόρεια Καρολίνα, «απάντησε» με στίχους από ένα ποίημα της Maya Angelou (Μάγια Αγγέλου).

Στην έκκληση των οπαδών του Τραμπ να «τη στείλει πίσω», η κ. Ομάρ απάντησε πως είναι εκεί που ανήκει «στο σπίτι του λαού», εννοώντας το Κογκρέσο.

«Μπορείς να με πυροβολήσεις με τις λέξεις σου
Μπορείς να με κόψεις με τα μάτια σου
Μπορείς να με σκοτώσεις με το μίσος σου
Αλλά, και πάλι, σαν αέρας, θα σηκωθώ»

Η Μάγια Αγγέλου ήταν μια από τις πιο αναγνωρισμένες φωνές του καιρού μας, βραβευμένη ποιήτρια, πεζογράφος, εκπαιδευτικός, παραγωγός, ηθοποιός, κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια στους αγώνες για κοινωνικά δικαιώματα.

Γεννημένη στο Σεντ Λούις του Μισούρι, παράτησε το σχολείο στα 14 της και έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή οδηγός τραμ. Επέστρεψε στο σχολείο αργότερα και για να πάρει το απολυτήριό της και λίγο μετά την αποφοίτησή της γέννησε τον γιο της. Στα 17 της, ανέθρεψε μόνη της τον γιο της εργαζόμενη ως σερβιτόρα. Την ίδια εποχή άρχισε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μουσική και τον χορό.

Το Μάγια Αγγέλου ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μάργκεριτ Αν Τζόνσον. Το υιοθέτησε μετά τον γάμο της (το 1951) με τον Ελληνα Αναστάσιο (Τος) Αγγελο, έναν πρώην ναυτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Υπήρξε προσωπική φίλη του Μάλκομ X και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και αγωνιζόταν μαζί τους για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Παρότι δεν φοίτησε ποτέ στο πανεπιστήμιο, τιμήθηκε από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ και δίδασκε ως καθηγήτρια Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Wake Forest από το 1982.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available