Με την Εθνική παίζετε κύριοι της ΕΠΟ

Η Εθνική Ελλάδας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Εδώ και 11 μέρες που έλυσε τη συνεργασία της η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με τον Αγγελο Αναστασιάδη η Εθνική Ελλάδας είναι… ακέφαλη από προπονητή και σε 40 μέρες (5 Σεπτεμβρίου) έχει πολύ σημαντικό παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020 με τη γηπεδούχο Φινλανδία.

Δηλαδή, σχεδόν ένα μήνα πριν το ματς που θα κρίνει αν και πόσες ελπίδες έχουμε για να διεκδικήσουμε κάτι, η «αγαπημένη» είναι χωρίς προπονητή. Το όνομα που ακούγεται για αντικαταστάτης του Μακεδόνα τεχνικού είναι του Τζον Φαν Σιπ. Ο 55χρονος προπονητής είναι Ολλανδός στην καταγωγή και αν συμφωνήσει με την ΕΠΟ θα είναι ο πρώτος από την «χώρα της τουλίπας» που αναλαμβάνει την Εθνική μας.

Ομως το… πρόβλημά μου δεν είναι αυτό, αλλά είναι η… ΕΠΟ και τα… παιχνίδια που κάνει από την ημέρα που έδιωξε τον Φερνάντο Σάντος. Ο Γερμανός Οτο Ρεχάγκελ με 106 παιχνίδια στο ενεργητικό του και φυσικά με την «κούπα» του 2004 ήταν ο μακροβιότερος και πιο πετυχημένος ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής. Τον διαδέχθηκε ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος, που ήταν επίσης πετυχημένος. Ρεχάγκελ και Σάντος ήταν από διαφορετικές ποδοσφαιρικές σχολές όμως είχαν πιάσει το ίδιο… νόημα με την Εθνική μας.

Ο Γερμανός είχε καταλάβει ότι ο Ελληνας ποδοσφαιριστής έχει ψυχή, πάθος, δύναμη, τσαμπουκά, φιλότιμος, πατριώτης, αλέγκρο τύπος, «σκύλος», καλός αμυντικός αλλά από ταλέντο… καληνύχτα… Ετσι έφτιαξε μία ομάδα με πολύ συμπαγή άμυνα, καταστροφικό ποδόσφαιρο και νίκες στο… μισό – μηδέν. Ο Σάντος που ήξερε το ελληνικό ποδόσφαιρο (από τη θητεία του στους «Δικέφαλους» και στον Παναθηναϊκό) συνέχισε το «τσούκου – τσούκου» του χερ Οτο και το «σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Από κει και πέρα η Εθνική έγινε… μπαλάκι των ανθρώπων της ΕΠΟ που δεν ήξεραν τι να κάνουν. Μετά τον Σάντος έφεραν τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Με ποια λογική έφεραν τον Ιταλό κανείς δεν ξέρει. Ισως επειδή είναι Ιταλός και θα ξέρει από άμυνα που έπαιζαν οι προκάτοχοί του. Αλλά ο Ρανιέρι είχε τη δική του φιλοσοφία και τον «έφαγαν»… νύχτα. Μετά ήρθαν Τσάνας, Μαρκαριάν και η ομάδα σχεδόν διαλύθηκε.

Οι της ΕΠΟ έφεραν τον Σκίμπε σε ρόλο… νοικοκύρη. Ως Γερμανός και με νωπή την επιτυχία του Ρεχάγκελ περίμεναν ο Σκίμπε να βάλει μία τάξη στην Εθνική. Στην πορεία σκέφτηκαν ότι αφού είναι Γερμανός μπορεί να πετύχει γιατί οι Ελληνες θέλουμε το… μαστίγιο των Γερμανών που λέγεται πειθαρχία. Ομως ξέχασαν ότι τον έφεραν σαν… νοικοκύρη και περίμεναν να τους φέρει το… Παγκόσμιο Κύπελλο στο Γουδή. Ετσι πάει και ο Γερμανός και στη θέση του έφεραν τον Αγγελο Αναστασιάδη στη λογική ότι… ξέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Ελληνα ποδοσφαιριστή και την Εθνική Ελλάδας. Οπως δηλαδή Ρεχάγκελ και Σάντος. Δηλαδή ξανά πίσω.

Ομως ο Αγγελος είχε τον… δικό του τρόπο, που φαίνεται δεν ήξεραν οι της ΕΠΟ, κι έφερε αποτυχίες. Και τώρα πάνε να φέρουν έναν Ολλανδό που δεν έχει καμία λογική. Δεν έχει το όνομα του Ρεχάγκελ, δεν ξέρει Ελλάδα, Ελληνες και ελληνικό ποδόσφαιρο, και η Εθνική δεν είναι σε καλή κατάσταση μετά και τις δηλώσεις, αλλά και την κόντρα ορισμένων διεθνών με τον Αγγελο.

Κι ενώ δείχνουν ότι θέλουν έναν προπονητή της Βόρειας Ευρώπης και δη της ολλανδικής σχολής που όμως δεν ξέρει τίποτα ελληνικό, θέλουν να του βάλουν «επιτηρητή» έναν γνώστη της ελληνικής νοοτροπίας, αλλά και του τρόπου που εφάρμοσαν οι Ρεχάγκελ και Σάντος στη θητεία τους, τον Τάκη Φύσσα.

Ολα αυτά εμένα δεν μου δείχνουν ανθρώπους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, αλλά ανθρώπους που παίζουν με την Εθνική, στην πλάτη της Εθνικής και με μεγάλο κόστος στη φήμη της και στο μέλλον της ίδιας της Εθνικής, αλλά και των ελληνικών συλλόγων αφού γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής έχουν επίπτωση και στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available