Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση για το θέμα Σαββίδη

Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Σαββίδη σε παλαιότερο στιγμιότυπο (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ, αρχείου)

ΑΘΗΝΑ. Επιβεβαιώνοντας τη ρήση «ό,τι έσπειρες θερίζεις», η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο στήριξε απροκάλυπτα, υποσκάπτοντας ακόμη και την εικόνα τής διαφάνειας που θέλει να προβάλει, αφού τον διευκόλυνε σε σημείο που ακόμα και ο Αμερικανός πρέσβης επανειλημμένα εξέφρασε τη δυσφορία του, κυρίως σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Παρόλα αυτά, και παρά τη μεγάλη συγγνώμη, που εντελώς καθυστερημένα και με τη λήξη του αυτοφώρου απηύθυνε ο κ. Σαββίδης, ήταν αυτός που εξέθεσε την κυβέρνηση, αλλά και την Ελλάδα διεθνώς εισβάλλοντας στον αγωνιστικό χώρο με… όπλο, κάτι που απαγορεύεται ρητά.

Στις καταιγιστικές πάντως εξελίξεις η κυβέρνηση αντέδρασε με τη γνωστή επικοινωνιακή της τακτική.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αντί να αποδώσει προσωπικές ευθύνες στον επιχειρηματία, αφού προσωπική ήταν η παραβατική του πράξη, διαχέει τις ευθύνες με τη διακοπή του πρωταθλήματος. Οχι ως βεβιασμένη απόφαση υπό το βάρος της κατακραυγής, αλλά για να σωθεί -ό,τι μπορεί να σωθεί- ώστε να εξέλθει σχεδόν αλώβητος ο επιχειρηματίας, τον οποίο ελληνικά και ξένα ΜΜΕ αποκαλούν ολιγάρχη.

Και μάλιστα εξ οικείων τα βέλη γι’ αυτή την απόφαση αφού, όπως μεταδίδει το «protothema.gr», ο κ. Φίλης τόνισε ότι «και στο παρελθόν υπήρξε διακοπή του πρωταθλήματος… δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει μία από τα ίδια. Με προβληματίζει ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και να δημιουργηθούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία, να διασωθούν οι ‘νονοί’ του ποδοσφαίρου».

Μάλιστα, πρότεινε και το εξής λογικό, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πως «πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων… αποτελεί μία από τις χειρότερες εκδοχές της διαπλοκής…».

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τα ίδια σε κάθε πρόβλημα που αναφύεται. Στο συγκεκριμένο για τη διακοπή του πρωταθλήματος είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Ακριβώς το ίδιο είχε πει και πάλι πριν δύο χρόνια όταν και τότε είχε διακοπεί το πρωτάθλημα.

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι η συνέχεια της σχέσης Σαββίδη, Τσίπρα Καμμένου. Ειδικά, ο τελευταίος τηρεί σιγήν ιχθύος, αν και είναι φίλος με τον κ. Σαββίδη. Από την άλλη, βεβαίως, υπουργοί και στελέχη που δεν διστάζουν να ασκούν κριτική στον Πάνο Καμμένο ήδη εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη στάση του κ. Σαββίδη.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι «ο οποιοσδήποτε μπαίνει με περίστροφο, με τέτοιον τσαμπουκά, σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο -πολύ δε περισσότερο, αν είναι πρόεδρος μιας ομάδας- είναι απαράδεκτο, όπως και να το δει ο καθένας».

Οσο για την αντιπολίτευση, συνεχίζει να ασκεί έντονη κριτική, και την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, επανήλθε μετά την προχθεσινή δήλωση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε:

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος εδώ και τρία χρόνια χτίζουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής. Χρησιμοποιούν επιχειρηματίες άλλοτε για να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κι άλλοτε για να ισοφαρίσουν τους τραγικούς χειρισμούς τους στο θέμα των Σκοπίων. Να γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάθαρση ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε πουθενά αλλού. Εχουν βουλιάξει οι ίδιοι στη λάσπη της διαπλοκής και είναι ανήμποροι να εφαρμόσουν το νόμο. Και επικίνδυνοι όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τον τόπο. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *